Vágólapra másolva!
Rudas Ferencre, a Ferencváros száz éve született és 2016-ban meghalt kitűnő jobbhátvédjére emlékezett szerdán az Aranycsapat Testület és a Nagy Béla Fradi Hagyományőrző Egyesület. Móré Imrét szintén köszöntötték 90. születésnapja alkalmából, akit 2005-ben a Svéd Labdarúgó Szövetség százéves jubileumán tüntettek ki a sportszolgálati érem arany fokozatával.

A közös ünnepségen Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke felidézte, hogy

Sebes Gusztáv szövetségi kapitánynak eredetileg Rudas Ferenc volt az első számú jelöltje a jobbhátvéd posztjára,

ám súlyos lábsérülése közbeszólt. A válogatottban így mindössze 23-szor szerepelt labdarúgó ezután arra kérte a helyére kerülő Buzánszky Jenőt, tegyen meg mindent posztján a siker érdekében. A kiváló hátvéd aztán maradéktalanul eleget is tett a felkérésnek.

Rudas Ferenc az Üllői úti Stadionban Forrás: Fortepan

A két hagyományőrző szervezet vezetője ezután Móré Imrét köszöntötte kilencvenedik születésnapja alkalmából, aki személyesen tette tiszteletét az eseményen. Takács Tibor, a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület elnöke emlékeztetett arra, hogy Móré Imre az 1956-os forradalom leverése után emigrált,

majd Svédországban elismert edzővé vált és hozzájárult a modern svéd futball alapjainak lerakásához.

2005-ben megkapta a skandináv ország legmagasabb sportszolgálati érdemérmét, mostani kerek születésnapjáról az ottani sajtó is megemlékezett.

Takács Tibor és Móré Imre Forrás: Origo

Lomnici Zoltán utalt arra, hogy Móré Imrét szoros barátság fűzte Hidegkuti Nándorhoz, az Aranycsapat világhírű csatárához, aki csapattársa is volt az MTK-ban. Egy közelmúltban megtartott megemlékezésen Móré Imre meghatottan mesélt arról, hogy édesanyja betegsége idején Hidegkuti segített egy nehezen elérhető gyógyszer beszerzésével.