Magyar szerzők írták meg a világ labdarúgásának történetéről szóló könyvet

Pelé galéria, foci, 2022.12.29., világbajnok brazil labdarúgó, Photo Archive bestof topix Edson Arantes Do Nascimento detto "pele'" intrionfo per la vittoria mondiali 1970 in Messico
Edson Arantes Do Nascimento Pele of Brazil celebrates the victory after winnings the 1970 World Cup in Mexico match between Brazil and Italy at Estadio Azteca on 21 June in Citta del Messico. Mexico (Photo by Alessandro Sabattini/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) és a kiadó Debreceni Egyetem (DE) ünnepélyes keretek között mutatta be kedden B. Bába Éva történész-közgazdász, Dénes Tamás sportújságíró-futballtörténész és Sándor Mihály sporttörténész könyvét, amelyet a szerzőhármas a világ labdarúgásának históriájáról írt.

"A sportkönyvkiadás aranykora van most Magyarországon, száznál is több, benne számos futballtémájú könyv jelent meg az elmúlt időszakban, és

- hangzott el a hatalmas művet bemutató sajtóeseményen.

A házigazda Csányi Sándor, az MLSZ elnöke, aki egyben a sportági világszövetség, a FIFA alelnöke, kivételes alkotásnak nevezte a művet, megfogalmazása szerint óriási munka volt elkészíteni, és jelezte, hogy megpróbálja nemzetközileg is népszerűsíteni a sorozatot, amely várhatóan a jövő évben angolul is megjelenik.

Dénes Tamás, aki eddig több mint nyolcvan futballtémájú könyvnek volt a szerzője, vagy közreműködője, azt emelte ki: a labdarúgás történetének megírásakor

a fő gondot az jelentette, hogy mit hagyjanak ki belőle.

Megemlítette, hogy az öt éven át készült sorozatukhoz, amely a sportág históriáját 1863-tól 2020-ig öleli fel, kilencvenkilenc százalékban külföldi forrásanyagot használtak fel. Hozzátette, hogy ilyen nagyságrendű munka nemcsak Magyarországon, de külföldön se nagyon jelent még meg.

A színes, adatok tömkelegével, eredményekkel, történetekkel, kiemelkedő egyéniségek portréival gazdagított, tudományos igényű kiadvány digitálisan hozzáférhető a https://dea.lib.unideb.hu internetes oldalon, a gyűjtők pedig online módon a https://shop.deac.hu címen vásárolhatják meg.

A sajtótájékoztató záróaktusaként Csányi Sándor és Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja megállapodást írt alá az MLSZ és a tanintézmény együttműködéséről.