Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének keddi visszavágóján a Barcelona a 29. percben összesítésben 4-2-re vezetett a Paris Saint-Germain ellen, amikor minden megváltozott. A mérkőzést vezető Kovács István bíró ugyanis ekkor Ronald Araújo utolsó emberként elkövetett szabálytalanságát lefújta, és piros lapot adott érte – majd négy gólt szerezve megfordította a párharcot a PSG. A játékvezető keddi ténykedése világszerte ellentétes visszhangot váltott ki, sokan egyetértettek a döntéssel, ugyanakkor még a Barcelonával ellenséges madridi Marca bírószakértője is azt mondta, hogy a PSG-játékos Barcola eldobta magát, nem történt szabálytalanság. A rutinos erdélyi magyar bíró nem először kerül támadások kereszttüzébe. Megtámadta már magyargyűlölő román klubtulajdonos - de a Sepsi OSK magyar elnöke is. Bemutatjuk a karrierjét!

A Barcelona-PSG BL-rangadón Kovács István bíró volt a főszereplő, legalábbis a fociszurkolók egy része szerint. 1-0-s állásnál, összesítésben kétgólos Barca-vezetésnél Ronald Araújo utolsó emberként hozzáért Bradley Barcolához. A PSG játékosa látványosan nagyot esett (ráadásul az állítólagos visszahúzás ellenére métereket repült előre, gyakorlatilag beugrott a 16-oson belülre), a játékvezető pedig lefújta, és noha a hosszú labdamegtolás miatt nem egyértelmű, hogy gólhelyzetben volt a francia focista, piros lapot adott a katalánok uruguayi védőjének. A videóbíró pedig nem hívta ki visszanézni az esetet (a VAR-szabályzat értelmében nem is tehette, mert nem volt egyértelmű videóbizonyíték az ítélet ellen, hiszen Araujo valóban megérintette Barcola vállát, innentől a bíróé a döntés és a felelőssége - a szerk.). A következő fél órában aztán gyakorlatilag egykapuzott a Paris Saint-Germain, és lőtt is három gólt, amivel megfordította a párharcot. 

Barcelona, PSG, Bajnokok Ligája, Kovács István bíró
Ronald Araujót az első félidő közepén kiállította a nagykárolyi Kovács István bíró
Fotó: FRANCK FIFE / AFP

A harmadik PSG-találat egy szintén sokak által vitatott büntetőből született, amely előtt a gólvonalon ugráló Marc-André ter Stegennek Kovács István többször is elmondta, hogy viselkedjen szabályszerűen – hasonlóan tett anno a tavaly visszavonult botránybíró, Mateu Lahoz is –, mintha a német kapus ezt nem tudná. Ez a jelenet is jól megmutatta, hogy a bíró nem csupán nem tudott, de nem is akart észrevétlen maradni egy BL-negyeddöntőben, ami a legfőbb elvárások közé tartozik egy focibírótól.

Ekkorra már a kispadról is hiányzott egy ember a Barcelonánál, ugyanis a csapat vezetőedzője, Xavi Hernández, miután hevesen reklamált a bírónál, belerúgott a negyedik játékvezető előtt lévő táblába, és ő is piros lapot kapott. Majd Kovács István a harmadik gól után Ilkay Gündogan párizsi tizenhatoson belüli esését műesésnek könyvelte el, sárgát adott (pedig Gündogant tényleg lökték, így ha nem is ad 11-est, a műesés erős túlzásnak tűnik) és a katalánok kapusedzőjét is kiállította. Ugyan a Barcának (elsősorban Robert Lewandowskinak) volt lehetősége kiegyenlíteni a párharcot, a 89. percben Kylian Mbappé végleg lezárta a továbbjutás kérdését.

Kovács István játékvezető összességében 9 (5 barcelonai és 4 párizsi) sárga lapot is kiosztott a 3 katalán piros lap mellé, 

ennél többször nem került elő lap egyetlen bíró zsebéből sem ebben a BL-szezonban. Gündogan  a bíró helyett a csapattársait szidta, de a Barcelona-szurkolók Xavihoz hasonlóan a magyar játékvezetőt találták meg a kudarc okaként – még a Real Madridot támogató újság, a Marca is Kovács Istvánt hibáztatta azután, hogy Spanyolországban a meccs előtt még nagyon dicsérték őt. 

A Marca bírószakértője, Pavel Fernandez szerint Araujo nem szabálytalankodott, és egyetértett vele az egykori nemzetközi játékvezető Iturralde Gonzalez is. 

Kovács István bíró karrierje

Kovács István 1984-ben, magyar apától és sváb anyától született a Szatmár megyei Nagykárolyon, és már 15 évesen letette a játékvezetői vizsgát. Testnevelő tanárként végzett, de 22 évesen már a román élvonalban vezetett meccset és a Román Szuperkupa döntőjét is megkapta.2010-ben lépett nemzetközi szintre, akkor ő volt a legfiatalabb FIFA-játékvezető Európában. 

2011-ben megkapta a magyar állampolgárságot is, 

majd a következő években egyre több fontos mérkőzést osztott ki neki a nemzetközi szövetség. 2018-ban a FIFA elitbírói közé került, 2019-től pedig UEFA-játékvezetőnek is mondhatja magát, így azóta még inkább a középpontba került.

Európa-bajnokság, Hollandia, Észak-Macedónia, Kovács István, játékvezető
Kovács István a legutóbbi Eb-n egy mérkőzésen volt játékvezető
Fotó: Kenzo Tribouillard / POOL / AFP

A 2021-es Európa-bajnokságon a Hollandia–Észak-Macedónia meccset, a 2022-es Bajnokok Ligája-elődöntőben a Manchester City–Real Madrid találkozót vezette, majd 2022-ben a futballtörténelem első Konferencia-liga-döntőjének (Roma–Feyenoord) is ő volt a bírója. Az év végi világbajnokság során nyolc mérkőzésen is negyedik játékvezetőként számított rá a FIFA, tavaly pedig többek között egy klubvilágbajnokság-elődöntőt, az Öböl-kupa-finálét, egy BL-nyolcaddöntőt, egy BL-negyeddöntőt és egy Nemzetek Ligája-elődöntőt is vezetett, a City–Inter Bajnokok Ligája-döntőn pedig ismét negyedik játékvezető volt. A jelenlegi szezonban a hazáján kívül Európa-szerte

  • négy BL-csoportmeccset, 
  • egy BL-nyolcaddöntőt, 
  • egy Európa-liga-nyolcaddöntőt, 
  • egy Eb-selejtezőt 
  • és egy Eb-pótselejtezőt vezetett

mielőtt kedden megkapta a Barca-PSG mérkőzést. Hat BL-meccsnél többet senki nem vezetett ebben a szezonban, így 

az UEFA-nak ő az első számú játékvezetője idén, ami a nyári Európa-bajnokságra is hatással lehet.

A whoscored.com adatai alapján a pályafutása eddigi 60 nemzetközi mérkőzésén átlagosan 25 szabálytalanságot fújt le, összesen pedig 24 (meccsenként 0,4) büntetőt ítélt, valamint 266 (4,43) sárga lapot és a pályán 11 (0,18) kiállítást osztott ki.

Kovács István 2023 januárjában Nagykároly díszpolgára lett, majd szeptemberben a ProSport nevű román sportlap arról számolt be, hogy 10 hónap alatt 40 meccset vezetett, amiért összesen több mint 80 millió forintnak megfelelő összeget kapott fizetésként, de a katari vb-n való tevékenykedéséért is több mint 30 millió forintnyi összeg ütötte a markát. Kovács a fizetéséről szóló pletykákat tagadta, és a Barcelona-PSG meccset követő román sajtóvisszhang alapján továbbra sem a ProSport lesz a legtámogatóbb újságja. 

Kovács István tönkretette a Barcelona–PSG meccset, szörnyű teljesítményt nyújtott” 

– vette észre a Magyar Nemzet a ProSport reakcióját, miközben a másik neves román sportlap, a Gazeta Sportuliror egyenesen dicsérte Kovács István ténykedését, és leírta, hogy a bíró szinte tökéletesen vezette a meccset.

A korábban említett rangos tornákon felül kiemelendő, hogy Kovács István vezetett már meccset a szaúd-arábiai, az egyesült arab emírségekbeli, az egyiptomi és a katari bajnokságban is, de volt már bíró vb-selejtezőkön, illetve korosztályos Eb-ken és vb-ken is. A legtöbbször azonban természetesen a román élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban tevékenykedik, összesen 346 alkalommal fújta ott már a sípot az elmúlt bő másfél évtizedben – ugyanakkor a közelmúltban nem ő, hanem Marcel Birsan vezeti a legtöbb meccset a hazájában, nem sokkal Kovács István és testvére, Szabolcs előtt.

FC Barcelona, Paris Saint-Germain, Kovács István, Kovács István bíró, Bajnokok Ligája
Kovács István az elmúlt években a világ egyik legismertebb játékvezetőjévé vált
Fotó: NurPhoto via AFP/Urbanandsport/NurPhoto

Kovács István közelmúltbeli BL-botrányai

A Bajnokok Ligája előző szezonjában is egy negyeddöntős párharc során vált főszereplővé Kovács István. Az olasz házirangadó első meccsén az AC Milan fogadta az SSC Napoli együttesét, és 1-0-s milánói vezetésnél, a 74. percben a romániai magyar bíró második sárga lappal kiállította a nápolyiak egyik legjobbját, André Zambo Anguissát. Ám utólag kiderült, hogy a Theo Hernández elleni "szabálytalanságért" nem kellett volna lapot adni, ezért pedig az UEFA úgy döntött, hogy 

Kovács a 2022-23-as szezon hátralévő részében nem vezet több európai kupameccset. Magyarul az UEFA eltiltotta, vagy, ha jobban tetszik, levette őt a sakktábláról.

A Napolit azonban ez nem vigasztalta. Az odavágó eredménye ugyan már nem változott, ám a kiállítás miatt Anguissa nem léphetett pályára Nápolyban, és a meccs 10 sárga lapja közül egyet Kim Mindzse kapott, amely miatt a dél-koreai focistának szintén ki kellett hagynia a visszavágót. Ezek pedig közrejátszhattak abban, hogy a Milan megőrizte az egygólos előnyét, és elődöntőbe jutott.

AC Milan v SSC Napoli, Bajnokok Ligája, Kovács István, bíró, játékvezető, focibíró
Anguissa kiállítása nagyban befolyásolta a tavalyi BL-negyeddöntős párharcot
Fotó: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia/NurPhoto

Az idei BL-tavaszon a Barcelona–PSG előtt a nyolcaddöntő első mérkőzései közül az Inter–Atlético meccs volt a romániai magyar focibíróé, és a találkozón a milánói drukkerek egy elmaradt tizenegyest (a 13. percben Nahuel Molina kezezéséért) és egy elmaradt kiállítást (a 82. percben a már sárga lapos Stefan Savic reklamálásáért) is számon kértek rajta. Végül egyiket sem ítélte meg, az Inter így "csak" 1-0-ra győzött, és ez az előny a visszavágóra nem tartott ki az olasz klub számára.

Kovács István botrányai Romániában

Romániában először 2014 októberében, egy Targu Mures–Steaua Bucuresti bajnoki után lett negatív hős Kovács Istvánból, az 1-0-s marosvásárhelyi győzelemmel záruló találkozón ugyanis teljesen elvesztette az irányítást. A szezon végén a tabella első két helyén záró csapat összecsapásán 6 sárga lapot és 2 piros lapot osztott ki a bíró, de ennél sokkal többet is tehetett volna, a hihetetlenül durva játék következtében ugyanis már az első félórában három kényszerű cserére került sor a fővárosiaknál, végül pedig két Steaua-játékost kórházba is kellett szállítani – Claudiu Keserü agyrázkódást szenvedett, és semmire nem is emlékezett a megsérülése pillanatából.

„A román bajnok majdnem két év után veszített el idegenbeli meccset a bajnokságban, az 1-0-s marosvásárhelyi vereség 

Kovács István botrányos játékvezetése miatt hagyott keserű ízt mindenkiben, aki nézte a meccset"

 – írta a találkozó után a Steaua Bucuresti (mai nevén FCSB) hivatalos oldala, amely Kovácsot számos hibával, többek között egy elmaradt büntetővel is megvádolta. A Gazeta Sporturilor pedig története során először adott a lehetséges 10-ből 0-s osztályzatot egy játékvezetői teljesítményre.

Universitatea Cluj v Farul Constanta - Romanian Superliga, Kovács István, bíró, játékvezető, focibíró
Kovács István a román bajnokikon is olykor főszereplővé lép elő
Fotó: NurPhoto via AFP/Flaviu Buboi/NurPhoto

Kovács István egy 2022-es nyilatkozatában arról beszélt, hogy 

szerinte a román bajnokság legtöbb játékosa a focipályán is alfa-hím akar lenni, és a mentalitásukból fakadóan mindent jobban akar tudni a játékvezetőnél is, ez pedig a román liga egyik legfőbb problémája. 

E kijelentés óta pedig rendszeresen megtalálják őt a focisták és az edzők egy-egy vitatott döntése után. Lássuk a csak az ebben az idényben történt nagyobb botrányait Romániából!

Tavaly augusztusban, a román SuperLiga 7. fordulójában az UTA Arad 2-1-re győzött az FCSB csapata ellen. A találkozón Kovács Istvánnak nem volt jelenése, de testvére, Szabolcs volt a videóbírós csapat tagja, és a meccs után a fővárosiak tulajdonosa, a magyargyűlölő George Becali úgy nyilatkozott, hogy szerinte a Kovács fivérek szándékosan ítéltek többször is a csapata ellen.
„Amióta a labdarúgásban vagyok, csak gondom volt vele [Kovács Istvánnal]. Nagyon jó bíró volt és most is az, de amikor a mi meccsünkön bíráskodik hibázik. Most megkaptam a testvérét is. Van-e még valami rokona, hogy bírót csináljon abból is? Küldjék csak a magyarokat bíráskodni a meccseinkre. 

Hogyan is nyerhetném így meg a bajnokságot? A magyaroknak bajuk van velem” 

– idézte Becali szavait a maszol.ro. A FCSB tulajdonosa azzal is megtámadta, hogy tudomása szerint Kovács István a CFR Cluj egykori elnöke, Iuliu Muresan cégétől vette a kolozsvári lakását. – „Meg kellene nézni a fedhetetlenségét, hogy lássuk mennyiért is vette.”

Kovács István néhány nappal később reagált Becali vádaskodására, és egyértelműen cáfolta.
„Valóban van két ingatlanom Kolozsváron, de azok közül egyiket sem Varga [Ioan, a Cluj jelenlegi tulajdonosa] vagy Muresan urak, vagy velük kapcsolatban álló személyek vásárolták. Mindkettőt banki hitel segítségével vásároltam, aminek a részleteit azóta is havonta fizetem. Együttműködöm bármilyen nyomozással, legyen az sport vagy egyéb, és bármilyen iratot bemutatok bizonyítékként” – jelentette ki, majd hozzátette, semmilyen problémája nincs Becalival és a FCSB-vel, mint ahogyan soha nem is célzott arra kollegáinak vagy akár a testvérének, hogy a bukaresti klub ellen fújjon a meccseken. Kovács István azt is leszögezte, hogy fedhetetlensége vitathatatlan és senki sem tudja az ellenkezőjét bebizonyítani. –

Becali úr engem támadva próbál nyomást helyezni a bíráskodásra. De én nem fogom eltűrni, hogy felhasználjon a játékához.”

A magyargyűlölő, rasszista George Becalit egyébként idén áprilisban további hat hónapra eltiltotta a román szövetség, miután újfent szexista kijelentéssel bírált egy női játékvezetőt. A jelenleg a román ligát vezető FCSB ugyanakkor akár már a hétvégén, öt fordulóval a bajnokság vége előtt bebiztosíthatja a bajnoki címét.

George Becali
George Becali, az FCSB tulajdonosa
Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP

Néhány héttel a Kovács-Becali-incidens után azonban jött még egy ehhez hasonló botrány Kovács István pályafutásában. 2023 szeptemberében, a román bajnokság szezonbeli 9. fordulójában a CFR Cluj hazai pályán 1-0-ra győzte le a Petrolul Ploiesti csapatát. A találkozó után Kovács István játékvezetőt többen az eredmény elcsalásával vádolták, amiért két, teljesen egyértelműnek tűnő tizenegyest nem ítélt meg a vendégeknek. Adrian Porumboiu, korábbi nemzetközi szintű román játékvezető egyenesen tajtékzott, amiért az egyébként Kolozsváron élő Kovács egy bizalmas becenéven szólította a Cluj egyik játékosát, Mário Camorát – írta a ProSport.

Idén februárban jött a következő eset, ekkor a Sepsi OSK hazai pályán 3-1-re kikapott az Universitatea Craiova ellen, a találkozó után pedig a sepsiszentgyörgyi klub elnök-tulajdonosa, Diószegi László egy elmaradt büntetőt és piros lapot kért számon Kovács Istvánon, akitől nyilvános bocsánatkérést is várt. Ám mindhiába, így Diószegi azzal a hivatalos kéréssel fordult a román szövetséghez, hogy többé ne delegálják Kovácsot a Sepsi meccseire. A hazaiak edzője, a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Bernd Storck ennél jóval visszafogottabban, de szintén kritizálta a játékvezetőt:

Ő az ország legjobbja, de ma nem volt szerencséje a döntésekkel."

Kovács István, bíró, játékvezető, focibíró
Kovács István idén nem először okozott elégedetlenséget
Fotó: Adrian DENNIS / AFP

A Sepsi–Craiova mérkőzésen történteknek híre ment Franciaországba is, a Marseille ugyanis miután megtudta, hogy a Villarreal elleni Európa-liga-nyolcaddöntő visszavágóján Kovács István lesz a játékvezető, azzal a kéréssel fordult az UEFA-hoz, hogy változtassa meg a bíróküldést – végül Kovács maradt, a Marseille pedig a 3-1-es vereség ellenére továbbjutott. Természetesen ehhez a különös kéréshez nagyobb köze lehet annak, hogy az Olympique Marseille 2023 augusztusában elvesztette a Panathinaikosz elleni Bajnokok Ligája-selejtezőt, amelyet éppen Kovács István vezetett... Ám úgy tűnik, a francia fociszurkolók a kedden történtek után valamelyest megbékélhetnek a romániai magyar játékvezetővel, az ítéletei következtében ugyanis nem volt kérdés, hogy a Paris Saint-Germain jutott be a Bajnokok Ligája idei kiírásának elődöntőjébe.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Kapcsolódó cikkek