Menedékhelyet hoztak létre az árvíz elől elmenekült kutyáknak Brazíliában

kutya mentés
Útban a biztonságos menhelyre
Fotó: Guilherme Pereira Fotografia
Vágólapra másolva!
Sok száz árvíz elől elmenekült, kimerült és beteg kutyát sikerült elhelyezni egy futballpálya-méretű menedékhelyen, amelyet egy elhagyatott, tető nélküli raktárépületből alakítottak ki önkéntesek a brazíliai Canoasban.
Vágólapra másolva!

Az állatmenhelyen gondoskodnak a gazdájuktól elszakadt kutyákról, etetik, illetve a beteg vagy sérült állatokat ápolják is, mindaddig, amíg a gazdájuk értük nem jön.

kutya mentés
Útban a biztonságos menhelyre
Fotó: Guilherme Pereira Fotografia

A menhely létrehozásán önkéntesek százai dolgoztak azon igyekezve, hogy péntekre teljesen elkészüljenek, mert a hét végére ismét komoly esőket jósoltak a térségben.

Rio Grande do Sul államban legkevesebb 107 ember vesztette életét az árvíz miatt, további 136-ot eltűntként tartanak nyilván, és több mint 230 ezer embernek kellett elhagynia lakhelyét a hatóságok szerint. Hivatalos adatok nincsenek arról, hogy hány állat pusztult vagy tűnt el az áradásban, de a helyi média ezrekre teszi a számukat.

A vasárnap óta működő állatmenhelyre óránként 20-30 ebet szállítanak, a legtöbbjüket sérülten. Néhányukat állatkórházba visznek, de sok kutya nincs szállítható állapotban, ezért helyben próbálják meggyógyítani.

Az állatok mentését egy közösségi médián indított kampány inspirálta, amelyhez sokan csatlakoztak. Mint az egyik önkéntes, a 28 éves Gabriel Cardoso da Silva elmondta, a közösség felkarolta a kezdeményezést, vasárnap még csak tízen voltak, de azóta kétszázra nőtt az önkéntesek száma, és rengeteg ételt kaptak adományként.

A Brazília déli részén pusztító áradásoktól szenvedő állatok nehéz helyzete azt követően vált országos hírré, hogy képek jelentek meg egy Caramelo nevű lóról, amely napokat töltött egy háztetőn, Canoasban az árvíz elől menekülve. A lovat egy nappal azután, hogy észrevették, csütörtökön sikerült kimenteni.