SCRUTON – egy hely a fővárosban, ahol a gasztronómia és szellemi örökség találkozik

scruton, scruton étterem, scrutonétterem
Változatos gasztronómiai élmények, értékteremtő események, inspiráló környezet- ez jellemzi a Scruton étterem és közösségi teret.
Fotó: SCRUTON // Andrusch Virág
Vágólapra másolva!
Változatos gasztronómiai élmények, értékteremtő események, inspiráló környezet- ez jellemzi a Scruton étterem és közösségi teret, ami nemcsak programjaiban nyújt változatos kínálatot, de gasztronómiai téren is. Hogyan lehet étkezésen keresztül közösséget építeni? Milyen kulináris szempontok érvényesülnek a Scrutonban? Ennek kapcsán beszélgettünk Kovács- Fleishaker Dóra gasztro vezetővel és Bacsa Gábor séffel.
Vágólapra másolva!

A Scrutonba betérve pezsgő közösségi életet tapasztalunk. Változatos kulturális és közéleti programok, izgalmas tartalmak. Hogyan tud mindezekhez kapcsolódni az étterem és az étkezés?

K.F.D.: Névadónk, Sir Roger Scruton is arról beszél egyik írásában, hogy „az étkezést minden hagyományos társadalomban egy közösségi, gyakran pedig vallási aktusnak tekintették, amelyet rituálékkal ékesítettek és egyfajta ünnepként kezeltek.” Tulajdonképpen a mi filozófiánk is erről szól. Az étkezésre úgy tekintünk, mint ünnepre: ha csak rövid időre is, de lehetőséget kapunk, hogy kiszakadjunk a hétköznapokból. Találkozzunk, beszélgessünk, és közösségben éljük át az étkezés örömét. Ezen a ponton pedig tökéletesen találkozik a közösségi tér a gasztronómiával.

Hogyan tud ehhez a filozófiához alkalmazkodni az étlap? 

K.F.D.: Izgalmas kérdés, hogy hogyan lehet belefűzni az ételek elkészítésébe és kiválasztásába a Scrutonra jellemző értékteremtő, konzervatív gondolkodásmódot. Talán ennek leglátványosabb módja, hogy ételeinken keresztül is őrizzük a hagyományokat, hiszen számos magyaros ízvilágú receptet gondolunk újra. Vagy említhetjük italkínálatunkat is, amiben megjelenik Scruton bor iránti szeretete is.

scruton, scruton étterem, scrutonétterem
Változatos gasztronómiai élmények, értékteremtő események, inspiráló környezet- ez jellemzi a Scruton étterem és közösségi teret, ami nemcsak programjaiban nyújt változatos kínálatot, de gasztronómiai téren is. 
Fotó: Andrusch Virág

Milyen ételek közül választhatnak a vendégek? 

B.G.: Étlapunk összeállításánál kiemelten fontos, hogy minél szélesebb körben tudjuk kiszolgálni vendégeinket. Jelenlegi kínálatunkban megjelenik a fúziós ázsiai konyha és a magyaros ízvilág is, így mindenki megtalálja azt az ételt, amit szívesen fogyaszt. A’la carte étlapunk mellett reggeli/ brunch, valamint heti menü is található a kínálatban. 

Hogyan tudtok megújulni, miként tudjátok a törzsvendégeket is újdonságokkal meglepni?

B.G.: Körülbelül negyedévente frissítjük az étlapunkat, a szezonális ételekhez és alapanyagokhoz igazítva a menüsort. Ahogy névadónknak, úgy nekünk is fontos a lokalitás- halchipsünket például Rétimajorból szállítjuk. 

Kóstoltuk a kávétokat, nekünk nagyon bejön! Mit érdemes tudni róla?

K.F.D.: Többféle kávé alapú ital van a kínálatunkban, így mindenki megtalálhatja a maga számára tetszőt. Ahogy étlapunk esetében, úgy a kávénál is törekszünk a magas minőségű termékek kiválasztására. A kávénkat egy kisebb pörkölőtől, az Impresso Micro Roastery-től szerezzük be. Ők biztosítják számunkra a kiváló minőségű specialty kávét. 

scruton, scruton étterem, scrutonétterem
A Scrutonba betérve pezsgő közösségi életet tapasztalunk. Változatos kulturális és közéleti programok, izgalmas tartalmak. 
Fotó: Andrusch Virág

Ha csupán egy dolgot ajánlhatnál a vendégeknek, mi lenne az? 

K.F.D.: Nehéz egyet kiemelni, de állandó kínálatunk részeként a Scruton teát mindenképp megemlíteném. Különlegessége, hogy Sir Roger Scruton saját receptje alapján készül a teakeverék, ami egyedi keverési arányban tartalmaz Assam és Darjeeling teát. A filozófus ezt sok útjára magával vitte, így azzal, hogy felkerült itallapunkra, előtte szeretnénk tisztelegni. 

Budapesten kívül hol találkozhatunk még veletek? 

B.G.: Tavaly nyitotta meg kapuit a Scruton Pelso Révfülöpön, közvetlenül a Balaton partján. Említettük már a lokalitást: itt is fontos szempont, hogy a balatoni hangulathoz illő fogásokat alkossunk meg. Panoráma teraszunkon svédasztalos reggelit, ínycsiklandó a'la carte ételeket szolgálunk fel. Hétvégenként pedig kemencés és bográcsban készült klasszikus magyar fogásokkal is készülünk. 

Sok különlegességgel is találkozunk az étlapon…

K.F.D.: Cukrászaink monodesszerteket készítenek. Ilyen pl. ’Mentes-mascarpone ribizli’ és ’Scruton teás citrom-méz’. Koktéljaink között pedig a szezonális gyümölcsös és alkoholmentes italok mellett ajánljuk még Mocktailjainkat is.