Hiperagresszív támadás érheti az iPhone-tulajokat

apple iphone mobilozás telefonozás böngészés szelfi selfie
Fotó: Conscious Design / Unsplash
Vágólapra másolva!
Az agyukra mennének a csalók, hogy kizárják őket az Apple-fiókjukból.
Vágólapra másolva!

Elképesztően agresszív adathalász támadásokról számoltak be egyes iPhone-tulajok, az Apple-fiókjukat ellopni kívánó támadók az elfelejtett jelszó megváltoztatására használatos funkció hibáját kihasználva egyszerűen az agyukra próbálnak menni.

A támadás kezdetekor az áldozatok megdöbbenve látják, hogy a mobiljukon egy kérdés pattan fel, miszerint jóváhagyják-e a fiókjelszavuk megváltoztatását. Ennek elutasítása esetén több tucatszor azonnal visszaugrik a kijelzőre a kérdés, a csalók arra számítanak, hogy véletlenül vagy kínjukban jóváhagyják a jelszóváltoztatást az áldozatok, mire ők új jelszó beállításával gyorsan kizárhatják őket az Apple-fiókjukból.

A hírek szerint aki csak azért sem hajlandó rábökni a jelszóváltoztatás megengedésére, azt telefonon kezdik zaklatni a csalók: kiküldetnek nekik egy jelszóváltoztatáshoz szükséges egyszeri kódot SMS-ben, majd telefonhívásban azt állítják, hogy az Apple ügyfélszolgálatánál dolgoznak, és megpróbálják elkérni tőlük a kódot, mert állításuk szerint így megszüntethető a támadás.

A csalók az Apple-fiókhoz tartozó telefonszámot használják a támadás kiindulási alapjaként, így jelen pillanatban az áldozatok nem tudnak mit tenni azon túl, minthogy elutasítják a jelszóváltoztatási kérelmeket, továbbá nem dőlnek be a csalók telefonhívásainak.

A csalás kiszúrása és blokkolása az Apple feladata lesz.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!