A gamerek imádni fogják ezt az okostévét

4K-s Sharp FQ5 okostévé
Vágólapra másolva!
A 4K-s Sharp FQ5 okostévé azoknak lehet jó választás, akik nem akarnak túl sokat költeni, de egy épkézláb, játékra is alkalmas televíziót szeretnének.
Vágólapra másolva!

A Sharp a tévés iparág egyik nagy túlélője. A korábban gazdasági gödörbe került cég mostanra úrrá lett a nehézségeken, és ígéretéhez híven most már viszonylag nagy gyakorisággal bővíti termékportfólióját. A vállalat néhány hónapja rukkolt elő a Sharp FQ5 típusjelzésű vadonatúj készülékével, amely már a magyar vásárlók számára is elérhetővé vált.  Mivel a márka régóta ismert és elismert Magyarországon is, ezért mindenképpen szerettük volna letesztelni, és ebben a hivatalos hazai képviselet szerencsére partnernek is bizonyult. A rövid, minden néhány perces összeszerelés után már meg is csodálható és be is kapcsolható a készülék, amely külsejével kilóg a sorból.

4K-s Sharp FQ5 okostévé
A 4K-s Sharp FQ5 okostévé.

Egyedi hajlított fém rúdból álló talpat kapott, ráadásul a képernyő alá pakoltak egy figyelemfelkeltő, Harman Kardon hangprojektort. Mindennek köszönhetően a megszokottnál különlegesebb a megjelenése, ami biztos sokak számára kapásból vonzóvá teszi. 

Hogy szól?

Hogy a beépített audio rendszer ilyen hangsúlyos szerepet kapott már sejttette, hogy ez a tv jó eséllyel megszólalás terén is kiemelkedhet a tömegből. És a Sharp FQ5 nem is okoz csalódást, hiszen azzal, hogy a hangszórókat nem eldugták, hanem direkt a nézők irányába fordították, tisztább, markánsabb lett a végeredmény.

4K-s Sharp FQ5 okostévé
A képernyő alatt találhatóak a hangszórók. A hangja emiatt jobb a megszokottnál.

Nem azt érezzük, mint a legtöbb mai televíziónál, hogy a hangok egy gödörből vagy pincéből szállnak felénk. A hangerő kellően nagy, konkrétan egy átlagos méretű lakásban nem is lehet maximumra tekerni, mert beleremegnek az ablakok.  Viszont némi hiányérzetünk így is van, hiszen a mélynyomót kihagyták belőle, emiatt a basszusokat kevésnek éreztük. Emellett az is tény, hogy bár a sztereó hangtér érzékelhető, azért ez olyan korántsem olyan hatásos, mint amikor külső hangfalak állnak a tv két oldalán vagy  a szoba sarkaiban. 

Szép a kép?

Érezhetően törekedtek arra, hogy a Sharp FQ5 a megfizethető kategóriába essen, és a döntéshozók emiatt nem a drágább OLED, hanem az olcsóbb, ám nem annyira kiemelkedő képminőségű QLED kijelzőtechnológia mellett tették le a voksukat. A kvantumpontos, 4K felobntású LCD képernyő színei azért még így is rendben vannak, a fényerő elég ahhoz, hogy akár egy napsütötte szobában is lehessen használni a készüléket. 

4K-s Sharp FQ5 okostévé
A tv színei nagyon szépek.

Ha többen ülik körbe a készüléket, például mert meccset néznek, akkor a szélen ülők már tapasztalhatják azt, hogy az árnyalatok szürkülni, fakulni kezdenek. Tehát a betekintési szög nem hibátlan, de hát ez az alkalmazott QLED eljárás egyik sajátossága. A kontrasztosság megfelelő, de e téren ez a televízió nem lehet vetélytársa a már említett OLED-es berendezéseknek. 
A Sharp a jelek szerint komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy kielégítse azok igényeit, akik játékokhoz használnák a tévéjüket. A maximális képfrissítési ráta 144 hertz, és ebből fakadóan a termék az átlagosnál jóval több képkockát tud megjeleníteni másodpercenként. Ennek köszönhetően pedig a felhasználó szeme elé hamarabb kerülnek bizonyos képi információk, valamint a mozgást is folyamatosabbnak érzékeli. Ez pedig a játékok során kulcsfontosságú lehet, épp úgy, mint az, hogy a késleltetés mértéke extrémen alacsony, kevesebb, mint 10 ms. 

Netflix, YouTube okostévé rendszer és a többiek

Ez a Sharp televízió a Google okos funkcióit kapta meg, hiszen a Google TV rendszert használja. Ez gyakorlatilag úgy működik, mint egy okostelefon, amire különböző alkalmazásokat lehet letölteni, illetve természetesen a weblapok meglátogatását is lehetővé teszi.

4K-s Sharp FQ5 okostévé
A televízió az Android TV-nek köszönhetően rengeteg film elérését teszi lehetővé.

Az említett appok között természetesen ott figyelnek az online streaming szoftverek is. Azaz elérhető a Netflix, a Prime Video, a Disney+ vagy az HBO óriási filmes/sorozatos adatbázisa. Valamint természetesen megtekinthetőek az interneten közvetített sportesemények is. 
Mindent mérlegre pakolva ki lehet jelenteni, hogy a Sharp egy jó, megbízható középkategóriás televíziót rakott össze a FQ5 személyében. Ez ráadásul egy olyan készülék, amely gaming funkciók tekintetében jelenleg az abszolút élvonalba tartozik. A szerkesztőségünkben járt 127 centiméteres, azaz 50 inches változat 250 000 forintba kerül, ami ahhoz képest, hogy mire képes, mit kínál, teljesen korrekt összeg.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!