Elfogyott az idő: drámai hírek jöttek a tenger mélyén rekedt turistákról

Titan
Az Action Aviation által 2023. június 20-án közreadott képen a Titan elnevezésű merülőhajót készítik fel a merüléshez június 18-án. A Titan június 18-án indult útnak a Titanic roncsaihoz
Vágólapra másolva!
Emberi számítás szerint már semmi esélye sem lehet annak az öt embernek az életben maradásra, akik az OceanGate Expeditions mélytengeri kereskedelmi merülésekre szakosodott cég szervezésében akartak lemerülni a Titanic roncsához. Amennyiben egyáltalán épségben maradt a merülőszerkezet, mostanra elfogyhatott a vészhelyzeti oxigénkészlet utolsó tartaléka is.
Vágólapra másolva!

Nagy erőkkel folyik a kutatás, egyelőre minden eredmény nélkül

Ahogy az Origo is megírta, már hét kutatóhajó - köztük a francia Ifremer tengerkutatási intézet távirányítású mélytengeri merülőeszközzel felszerelt oceanográfiai kutatóhajója – vesz részt a június 18-án délelőtt eltűnt Titan keresésében.

Stockton Rush, az OceanGate Expeditions alapító-tulajdonosa is a Titan fedélzetén tartózkodik Forrás: AFP/Handout

Az OceanGate Expeditions vállalat tulajdonában álló eszközzel a Titanic roncsához elkezdett lemerülés 105. percében szűnt meg mindenféle kapcsolat, és azóta sincs semmi hír a mélytengeri búvárhajó, és a fedélzetén tartózkodó öt fő sorsáról.

Az Action Aviation által 2023. június 20-án közreadott képen a Titan elnevezésű merülőhajót készítik fel a merüléshez június 18-án. A Titan június 18-án indult útnak a Titanic roncsaihoz Forrás: MTI/AP/Action Aviation/-

A csütörtökre már rendkívül kiterjedtté vált kutatásban a hét nagyobb specializált felszíni hajóegységen kívül a kanadai és az amerikai parti őrség Lockheed C-130 Hercules, illetve Lockheed P-8 Orion típusú tengeri járőrgépei is részt vesznek. A mentő akciót az Egyesült Államok parti őrségének keleti parti parancsnoksága irányítja Bostonból. A Bostontól légvonalban mintegy 1500, Új-Founland déli partjaitól pedig hozzávetőleg 600 kilométeres távolságra fekvő mentési területen jelenleg nem túl kedvezőek a meteorológiai viszonyok; borult ködös idő nehezíti a kutatást.

Reális számítások szerint délután kettő óra körül fogyhatott el a levegő

A Titanic roncsánál, ott ahol a Titánnak nyoma veszett, több mint 3800 méter mély az Atlanti-óceán. A merülőeszközt üzemeltető cég közlése szerint a Titan 70-95 órára elegendő vészhelyzeti oxigéntartalékkal rendelkezik, ám az oxigén, illetve a levegőfogyás üteme a merülőeszközben rekedt öt fő feltehetően erősen stresszes állapotára figyelemmel ennél szűkebb időkereten belül is kimerülhet.

TA Titan mélytengeri merülőeszköz infografikája Forrás: AFP

Ha és amennyiben a Titan héjszerkezete nem sérült meg, és nem történt vízbetörés, a merülőeszközben tartózkodók túlélési esélyeit nemcsak a levegőfogyás, hanem kilélegzett szén-dioxid egyre nagyobb ütemű feldúsulása is veszélyeztetheti, ahogyan arról lapunk már beszámolt. A számítások szerint még az elméletileg feltételezett legoptimálisabb esetben is a levegőtartalék ma, csütörtök délután magyar idő szerint délután 14 óra körül fogyhat ki. Egy ennél még optimistább, de nem feltétlenül megalapozott prognózis szerint a levegőkészlet akár ma este kilenc óráig is kitarthat.

Még sohasem mentettek ki ekkora mélységből embereket

Így vagy úgy, mostanra, csütörtök kora délutánra

gyakorlatilag már a nullára csökkent a Titan fedélzetén rekedt öt személy életben maradási esélye.

Annak ellenére, hogy tegnap nagyjából fél óránként ismétlődő dörömbölésszerű hangokat azonosítottak a szonárbóják abban a körzetben, ahol a Titán eltűnt, a tengeralattjárót nem sikerült megtalálni.

Eltűnt az OceanGate Expeditions tengeralattjárója, amely a Titanic roncsaihoz indult Forrás: Facebook/OceanGate Expeditions/ C_LP_2018/Becky Schott

Noha egyesek reményt keltő mozzanatként értékelték a kedd este, illetve tegnap délután fogott hangokat, a szakértők rámutattak, hogy egyáltalán nem tekinthető biztosan beazonosítottnak a detektált hangok forrása, amelyek az időközben beérkezett hajók zajától is eredhetnek.

A helyszínre érkezett mentőegységek között van az Atlantic Merlin kanadai tengeri ellátóhajó egy 4000 méteres mélységig alkalmazható csörlőrendszerrel, illetve robot tengeralattjáróval a fedélzetén.

A MIR-1 mélytengeri kutatóhajó a Titanic roncsánál. Ez - szemben a Titánnal - teljes egészében speciális kovácsolási technikával megépített acél-titán ötvözetből álló fémtörzzsel rendelkezik Forrás: AFP

Ha megtalálnák a Titánt, az Atlantic-Merlin – legalábbis elméletben – képes lenne a felszínre emelni a hajótestet,

bár ekkora mélységből még soha sem mentettek embereket,

és a bonyolult művelet végrehajtása még a legkedvezőbb esetben is több órát venne igénybe. Ami viszont nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy ennyi idővel már aligha rendelkeznek a Titánban rekedtek.