Eredetileg boldognak indult Boleyn Anna és VIII. Henrik házassága

Anna és Henrik szerelmi házasságot kötöttek
Fotó: Daniel Maclise/World History Encyclopedia
Vágólapra másolva!
A vidám természetű, de igencsak karakán Boleyn Anna életében nem örvendett nagy népszerűségnek. Férje nem sokáig bírta a monogám életet, és a hőn áhított fiú utód sem érkezett meg. A nő temetésén VIII. Henrik állítólag könnyet sem ejtett. Sokáig kicsapongó és hűtlen asszonyként élt a köztudatban, de miután lánya, I. Erzsébet lépett a trónra, a „fekete bárány” fokozatosan tragikus sorsú hősnővé emelkedett.
Vágólapra másolva!

Jó házból való leány

A máig népszerű királyné sorsa – akiről nemrégen tévésorozat és dokumentumfilm készült – nem csupán a történészeket, hanem számos érdeklődő embert is foglalkoztat világszerte. Népszerűségének ellenére születése pontos ideje nem ismert, a leírások alapján 1501-1507 körülire datálják. Apjának, a gazdag kereskedőnek és diplomatának köszönhetően Anna Franciaországban részesült kiváló nevelésben, itt tanulta meg a francia kultúra mellett az etikett minden szabályát. 

Bolen Anna egykorú portréja
Fotó: Wikimedia Commons

Apja már egészen korán feleségül akarta adni Ormond grófjához – aki a másodunokatestvére volt –, de ő máshogy döntött:

 

15 éves lehetett, amikor a királyi udvarba került, s az uralkodót gyorsan el is bűvölte a rendkívül szellemes és művelt lány. 

Henrik ekkor már jó ideje válni akart addigi feleségétől, a spanyol Aragóniai Katalintól, a pápa azonban nem bontotta fel házasságát. 

Aragóniai Katalin korabeli portréja
Fotó:  Lucas Horenbout /Wikimedia Commons

1532 novemberében titokban feleségül vette Annát, majd önmagát helyezte az angliai kereszténység élére, megalapítva ezzel az anglikán egyházat. Így a következő évben hivatalosan is kimondatta válását, és a megismételt ceremónia során hitelesítették az addigi titkos házasságot is. 

 

Boldog frigytől a halálos ítéletig

Ugyan kezdetekben makulátlanul boldognak tűnt az új királyné élete, de már ekkor gyülekezni kezdtek a viharfelhők. A friggyel számos ellenséget szerzett, ugyanis sokan úgy vélték, hogy a házassággal megrontotta a révbe ért angol-spanyol diplomáciai kapcsolatokat. Ezen felül erős és akaratos jellemével jó néhány magas rangú udvari személyből is ellenszenvet váltott ki. Akkoriban ez nem volt túl jellemző, így a maga korában legtöbben inkább gondolták arrogánsnak és beképzeltnek, semmint erős és önálló személyiségnek. 

VIII. Henrik
Fotó: Hans Holbein/Wikimedia Commons

Egyes modern vélekedések szerint az egyik fő bűne az volt, amikor rosszallását fejezte ki Thomas Cromwell kolostorfeloszlatásában (Cromwell ezekből akart pénzt gyűjteni, a – mai – Ipswich School és az oxfordi Cardinal’s College számára).A férfi Anna iránti haragját tovább fokozta, hogy a királyné franciabarát politikai felfogása gátolta a Német-római Birodalommal kötendő szövetségi szándékát. Egy másik, a fentinél jóval ismertebb gondolatmenet ezt azzal egészíti ki, hogy a nő számára az „utolsó szeg a koporsóban” az volt, hogy csupán egyetlen lánygyermeket szült a királynak. 

Anna a siralomházban, a Towerben
Fotó: Édouard Cibot - Musée Rolin, Autun, France/Wikimedia Commons

A fiú utód után vágyódó Henrik – aki már ellenszenvet táplált Anna ellen a politikai intrikáknak köszönhetően –, hogy elkerülje a válás kényes procedúráját 1536. május 2-án elfogatta feleségét, és a Towerben abba a szobába záratta, ahol néhány éve még az esküvőjükre készült. 15-én, a bírósági tárgyaláson számos vádat hoztak fel ellene: király elleni összeesküvés, hazaárulás, hűtlenség, boszorkányság.

 Ugyan ezek koholt gyanúsítások voltak, és a királyné mindegyiket hiteles tanúkkal cáfolta, a bíróság a halálos ítélet mellett döntött. 

A kivégzés módját csak az utolsó estéjén tudta meg. Május 19-én egy francia hóhér állt fölé, egyetlen palloscsapással végrehajtva az ítéletet. 

Boleyn Anna kivégzése egykorú metszeten
Fotó: Wikimedia Commons

Boleyn Anna maradványait fehér kendőbe csomagolták és egy régi ládába helyezték. Testét a „Béklyóba vert Szent Péter” nevű királyi kápolnában helyezték örök nyugalomra.

További történelmi témájú cikkeket a Múlt-kor történelmi magazin weboldalán olvashatnak.