Kutatás: A hároméves gyermekek negyedének van okostelefonja

FRANCE - HEALTH - CHILDHOOD - SCREEN - ILLUSTRATION
Fotó: Hans Lucas via AFP
Vágólapra másolva!
A kormányzati hírközlési szabályozó hatóság tanulmánya szerint a 3-4 éves gyermekek negyede már rendelkezik okostelefonnal az Egyesült Királyságban.
Vágólapra másolva!

Egy frissen megjelent kutatás szerint a kisgyermekkorúnál alig idősebb gyermekek 25%-a rendelkezik valamilyen telefonkészülékkel. Sőt, az Ofcom tanulmánya szerint a 7 év alatti gyermekek egynegyedének van valamilyen okos készüléke, ami egy év alatt mintegy 5 százalékos növekedést jelent.

A 7 évesnél fiatalabb gyermekek adatait a szülők adták meg, így a valós szám a feltételezések szerint sokkal magasabb is lehet. 

A tanulmány szerint a 8-11 év közötti kiskorúak közel 60 százalékának van mobilja, a 12-17 éves korosztályú gyermekeknél pedig lényegében mindenkinek van már okostelefonja.

Az Ofcom megjegyezte, hogy „a kisiskolások egyre inkább jelen vannak az online térben, és a szülők egyre nagyobb digitális függetlenséget biztosítanak a számukra”.

A 13 év alattiak több mint fele (51 százalék) használ valamilyen közösségi médiaalkalmazást a telefonján, annak ellenére, hogy a legtöbb applikáció megköveteli, hogy a felhasználók 13 évesnél idősebbek legyenek.

A tanulmány azt is felfedezte, hogy 

a gyerekek a közösségi médiaalkalmazásokhoz való hozzáféréshez megkerülik az életkor-ellenőrzést – egyszerűen kitalálnak egy fiktív születési dátumot.

A 8-17 éves gyermekek 40 százaléka mondta azt az Ofcomnak, hogy hazudott életkoráról, annak érdekében, hogy hozzáférjen egy alkalmazáshoz.

Az 5-7 éves korosztályban a szülők egyharmada mondta azt, hogy gyermekeik teljesen felügyelet nélkül használják az alkalmazásokat, egyharmaduk pedig azt, hogy engedélyezik gyermekeiknek az applikációk használatát, mielőtt elérnék az ajánlott minimum életkort.

Mindez csak azért felháborító, mert a gyermekek könnyen hozzáférhetnek olyan tartalmakhoz is, amelyek az életkoruknak nem megfelelő. Ráadásul a legfrissebb tanulmányok szerint számos bizonyíték van arra, hogy a közösségi média használata összefügg a szorongás, a depresszió növekedésével és a fiatalok mentális jólétének romlásával.