Társoldalunk:

Kimi Räikkönen lett Malajzia ura

Fernando Alonso, a Renault pilótája minden idők legfiatalabb pole pozíciós versenyzője a Forma-1-es világbajnokságok történetében. A spanyol srác 21 éves, 7 hónapos és 23 napos korában érte el ezt a sikert Sepangban, a Malajziai Nagydíj hivatalos időmérő edzésén.

Alonso előtt - aki élete tizennyolcadik világbajnoki futamán érte el a legjobb edzésidőt - Rubens Barrichello, a Ferrari brazil versenyzője volt a legfiatalabb, élről rajtoló pilóta. A Ferrari jelenlegi "másodhegedűse" 1994. augusztus 23-án, a Belga Nagydíjon 22 éves és 3 hónapos korában, élete 25. Forma-1-es versenyén rajtolhatott a pole pozícióból, még a Jordan-Hart nyergében. Az asztúriai illetőségű Alonso egyébként az első spanyol, akinek ez a dicsőség osztályrészül jutott, s a 73. olyan pilóta a Forma-1 történetében, aki kiharcolta a pole pozíciót. (A néhai Ayrton Senna nevéhez fűződik a legtöbb élről rajtolás, 65 alkalommal indulhatott az első rajtkockából, Michael Schumacher a második 51 pole-lal.)

A Renaultnak legutóbb 19 éve, 1984-ben sikerült időmérő edzést nyernie, Patrick Tambay révén. Alonso bravúrja még szenzációsabb, ha tudjuk: reggel 38,5 fokos lázzal ébredt, s alig tudott kitántorogni a versenypályára. Nem érdektelen a fiatal spanyol teljesítményét történelmi összefüggésbe helyezni. Senna például - 1988, 1989 és 1991 világbajnoka - első pole-ját csak 25 évesen, az 1985-ös Portugál Nagydíjon jegyezte, Lotus-Renault-val, élete 15. versenyén. Igaz viszont, hogy másnap győzött is, első sikerét szerezve a 41 közül...

Michael Schumacher esetében, sajátos módon, fordított volt a sorrend: előbb nyert GP-t (1992-ben, a Belga Nagydíjat), 23 éves és 240 napos korában, a történelem harmadik legifjabb futamgyőzteseként (az új-zélandi Bruce McLaren és a belga Jackie Ickx mögött, és csak az 1994-es Monacói Nagydíjon vívta ki élete első pole-ját.

Ch. Gáll András

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK