Társoldalunk:

Schumi begyulladva nyerte az Osztrák Nagydíjat

Fernando Alonso szombati hibája után úgy határozott, nem ismétli meg Kimi Räikkönen barcelonai "bravúrját" (a finn 30 méter után esett ki Pizzonia lefulladó autója miatt), s a rajtrács vége helyett a boxutcából lódult (tartalékautójával) a többiek után. Mark Webber szintén a depóból startolt.

Az első rajt egyébként nem jött össze, az egyik toyotás, jelesül da Matta néhány másodperccel a piros lámpák kialvása előtt hibát jelezve integetni kezdett, így néhányan hiába mozdultak be, nem startolhatott el a mezőny, új rajtprocedúra kezdődött. Néhány perccel később lódulhattak neki Schumacherék a második felvezető körnek, amely egyébként már beleszámított a versenytávba. Hogy a helyzet fokozódjon, da Matta autója nem indult el, így csak a mezőny végére sorolhatott be, ezt követően azonban ismét eljátszotta az integetős játékát, vagyis még tovább csúszott a rajt.

A harmadik felvezető kört (az amúgy szülinapos) Heinz-Harald Frentzen nem tudta elkezdeni. A német villámgyorsan kiszállt autójából, s elindult a boxba a tartalékért, amely egyébként csapattársára, Nick Heidfeldre volt beállítva. Nem is sikerült elindulnia vele. Harmadszorra azért csak sikerült lezavarni a rajtot, Michael Schumacher hibátlanul jött el, s simán megőrizte az első helyet Räikkönennel szemben. A harmadik helyről induló Montoya azonban megelőzte a finnt, Barrichello az ötödikről feljött a negyedik helyre, így az első kör után M. Schumacher, Montoya, Räikkönen, Barrichello, Heidfeld, Pizzonia, Trulli, Button volt a sorrend.

Jos Verstappen autója azonnal, még a célegyenesben felmondta a szolgálatot, mivel azonban nem sikerült időben letolni a pályáról, beküldték a safety cart. (Alonso és Webber nagyon jól járt, egyrészt autójukat nem rombolta a sok rajt, másrészt a safety car miatt erőlködés nélkül érték utol a mezőnyt.) A biztonsági autó pályán tartózkodása alatt Panis és Wilson is a boxba hajtott, harmadik kör végén való távozásakor pedig semmi sem változott, M. Schumacher biztosan tartotta maga mögött a mutogató Montoyát (a kolumbiainak az nem tetszett, ahogy Schumacher diktálta a tempót).

Panis hiába járt a depóban, az idény során (hatból) ötödször is kiesett, miután Toyotája úgy gondolta, inkább nem csinálja végig az Osztrák Nagydíjat. Schumacher néhány forduló alatt több mint három másodperces előnyt hozott össze Montoyával szemben (autózott néhány leggyorsabb kört is közben), Barrichello pedig néhány tizedre közelítette meg Räikkönent.

12 kör után majd' hét másodperc volt Schumacher előnye, ám megérkezett az időjósok által jövendölt eső. El is kezdtek csúszkálni a pilóták, mivel azonban csak a pálya bizonyos részein esett, nem kezdődtek el a vad kerékcserék: mindenki kivárásra játszott. Coulthard ebben a nagy kivárásban feljött a nyolcadik helyre, s mivel a megpördülő Trulli kiment kereket cserélni, nem sokkal később már hetedik volt.

Montoya eszeveszett száguldozásba kezdett a csúszos pályán, volt olyan kör, amikor három másodpercet hozott Schumacheren. A 21. körben azonban kiment kereket cserélni (száraz gumikat kapott), így fáradozásai teljesen hiábavalónak bizonyultak. Coulthard is szervizelt, majd Barrichello, a brazil autójára azonban csak kilenc másodperc után tudták rácsatlakoztatni az üzemanyagtöltő csövet, így rengeteg időt veszített.

Két körrel később Schumacher is a depóba hajtott, s a tankolóberendezés nála is csődött mondott. Még szerencse, hogy nem történt tragédia, egy kis üzemanyag ugyanis kifolyt, s lángra kapott: Schumacherre csak úgy spriccelt a poroltó... A német a harmadik helyre tudott visszaérni: Montoya vette át az első helyet, Räikkönen pedig a Ferrari szerencsétlenkedése alatt ment el az ötszörös világbajnok mellett. 25 kör után Montoya, Räikkönen, M. Schumacher, Button, Barrichello, Alonso, R. Schumacher, Heidfeld volt a sorrend.

Az eső időközben alábbhagyott, a Ferrari mérnökei pedig gőzerővel dolgoztak az üzemanyagtöltő rendszer helyreállításán. Volt dolguk bőven... A 31. körben aztán egyszerre számtalan dolog történt: előbb Schumacher megpróbálta megelőzni Räikkönent, nem járt azonban sikerrel. Nem sokkal később az éllovas Montoya motorja elfüstölt, Schumacher pedig valahol mégis elment a mclarenes mellett, így a német kalandos körülmények között ugyan, de visszavette az első helyet. Villeneuve és Coulthard mindeközben a hátsó traktusban Fisichellát leckéztette meg.

A 34. körben Barrichello felnyomult a harmadik helyre, tanítani való módon tudta le az angol úriember módjára vezető Buttont. Nem sokkal később Alonso is megérkezett a BAR-Honda versenyzője mögé, kisvártatva azonban "lekopott", mert ki kellett hajtania a depóba.

A 42. körben M. Schumacher ismételten kiment tankolni (a jelek szerint sikerült megreparálni a rendszert), 12 másodpercig tartott a kerékcseréje (több benzin kellett az elszúrt első kiállás miatt). A német a harmadik helyre tért vissza, azaz Räikkönen vette át az első helyet, Barrichello volt a második, hátránya azonban csak 19 másodperc volt a finn pilótával szemben.

A 44. körben Alonso a célegyenes végén (vélhetően technikai hiba miatt) kicsúszott (a spanyol idén először nem szerzett pontot!), a pályára azonban olajat folyatott, így össznépi csúszkálás kezdődött abban a kanyarban. A 49. körben tudta le Räikkönen második kerékcseréjét, Schumachert azonban nem tudta megelőzni, így a harmadik helyre érkezett vissza. Egy fordulóval később Barrichello is tankolt, a Ferrari azonban ismét hibázott kicsit, így a brazil csak Räikkönen mögé sorolt vissza. Mindeközben a negyedik helyről kiálló Villeneuve autója lefulladt, s hosszú percekig tartott, mire sikerült újraindítani. A kanadai a 13. helyre tért vissza. 52 kör után M. Schumacher, Räikkönen, Barrichello, Button, R. Schumacher, Coulthard, Webber, Trulli volt a sorrend a pontszerző helyeken.

Az 56. kör végére öt másodpercre csökkent a különbség Räikkönen és Barrichello között, R. Schumacher pedig ugyanott, ahol a pénteki időmérőn is tette, kicsúszott, így Coulthard vette át tőle az ötödik helyet. Hét körrel a leintés előtt Barrichello utolérte a McLaren finn versenyzőjét, s kisvártatva el is kezdte nézegetni, hogy hol tudna elmenni mellette.

Három körrel a vége előtt kétszer is megpróbálkozott az előzéssel Barrichello, Räikkönen azonban mindkét külső ívről érkező támadást visszaverte, így a leintésig nem változott semmi: Michael Schumacher nyert, Räikkönen lett a második, Barrichello pedig a harmadik. Jenson Button szép csendben behozta a BAR-Hondát a negyedik helyre, az ötödik helyen David Coulthard, a hatodikon Ralf Schumacher, a hetediken a harmadik leggyorsabb kört elérő Mark Webber, míg a nyolcadikon Jarno Trulli végzett.

Koncz Dávid

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK