Vágólapra másolva!
A csapat egyik tagja az incidens miatt úgy döntött, máris hazautazik Bahreinből. Az ország egy tisztviselője cáfolja, hogy a rendőrség garantálni tudja a résztvevők biztonságát.

Hétvégén visszatér a Forma-1 Bahreinbe, miután hosszas huzavonát követően jóváhagyta a verseny megrendezését a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA). Annak ellenére tettek így, hogy a tavalyi nagydíj törlése óta nem igazán csillapodtak a kedélyek az arab országban, ahol változatlanul mindennaposak az utcai tüntetések, melyek sokszor rendőri beavatkozásba torkollanak.

A helyszínre érkező tudósítók arról számoltak be, hogy a szokottnál nagyobb a rendőri készültség a szahíri pálya környékén, és vannak a hercegi család szórakozásának tekintett sportág ellen tiltakozók. A bahreini kormánynak dolgozó rendőrségi tisztviselő, aki korábban a brit Metropolitan Police irányításában vett részt, úgy véli, nem zárhatók ki a komolyabb rendbontások sem a nagydíj idején.

"Sokan mondják, hogy garantálhatjuk a teljes biztonságot. De természetesen nincs így. Ostoba volnék, ha ezt állítanám" - nyilatkozta John Yates a Guardiannak. "Van rá esély, hogy illetéktelenül behatolnak a pályára? Természetesen van, mert ez egy nyilvános rendezvény. Feltartóztathatók-e a pályára beszaladó idióták? Ne feledjük, máskor is rohantak már be emberek pályákra."

"A hétvége folyamán lesznek tüntetések. Azonban azt akarjuk, hogy a rendezvény a sportról szóljon, ne a biztonságról. A biztonsági szolgálat főnöke azt mondta, szeretné, hogy a biztonságot érezni lehessen, ne látni. Egyetértek vele" - mondta. "Véleményem szerint valószínűbb, hogy a tüntetők a pályához vezető úton és a környékbeli településeken foglalnak majd helyet. Remélem, hogy a rendezvény sikeres lesz, és baj nélkül lezajlik."

A legtöbb csapat az átlagosnál szigorúbb biztonsági intézkedésekkel készül a hétvégére. Ennek dacára megtörtént az első F1-et is érintő atrocitás: szerda este a pályáról a szálloda felé tartva a Force India néhány tagját szállító kisbusz olyan úton haladt, amelyen felkelők torlaszt építettek, és emiatt meg kellett állnia. Bár nem a csapat volt a támadás célpontja, állítólag az egyik autót lövés érte, és több Molotov-koktélt is eldobtak - a Force India szóvivője ugyanakkor a Sportsmailnek megerősítette, hogy a buszban utazó négy szerelő sértetlenül megúszták az atrocitást. Ők folytatják a munkát a hétvégén, az istálló egy másik tagja azonban a töténtek miatt úgy döntött, hazautazik Bahreinből.

Yates kijelentette, a lázadók nem teljesen veszélytelenek. "Ha a lázadók éles fegyverrel kezdenek tüzelni, a rendőrség éles fegyverrel fog válaszolni. De nem gondolom, hogy ennek nagy a valószínűsége" - mondta. "Az is szörnyű, amit néhány rendőrnek el kell viselnie. Láttam négy-öt rendőrt, akiknek a hátralévő életét megváltoztatták a sérülései: leszakadt az arcuk, vagy lángok miatt károsodott a tüdejük. Hol vannak az ő jogaik?"