Vágólapra másolva!
Újabb kémbotrány robbanhat ki a Forma-1-ben, miután a Mercedes motorgyártó részlegének egyik vezetője bizalmas adatokat mentett le, holott munkaadója már megtudta, hogy a Ferrarihoz igazol.

Pert indított a Mercedes F1-es motorokat gyártó leányvállalata, a Mercedes AMG High Performance Powertrains, miután egyik alkalmazottja, Benjamin Hoyle „megkeresett és elmentett fájlokat, köztük a 2015-ös Magyar Nagydíj riportját, a Mercedes F1-es motorjaira vonatkozó futásteljesítmény- és meghibásodási adatokat, és a versenyeken gyűjtött információ dekódolásához szükséges fájlokat” – adta hírül a Bloomberg.

Az október 19-ei keltezésű dokumentum hétfőn látott nyilvánosságot, a szövegezés szerint Hoyle „cselekedetei szándékosak voltak annak érdekében, hogy tönkretegye vagy súlyosan károsítsa a bizalomra épülő kapcsolatot”, amit a munkaadójával ápolt. A perirat azt is kijelenti, hogy „Hoyle úr és esetlegesen a Ferrari is törvénytelen előnyhöz jutottak.” Hoyle már tavaly május 21-én jelezte, hogy nem marad a Mercedesnél, miután az idén lejár a szerződése.

A Ferrarihoz készülő mérnök naprakész információkat próbált szerezni Forrás: AFP

Munkáltatója ezután „tudomást szerzett” arról, hogy Hoyle a Ferrarihoz készül, ezért új email címet készítettek neki, és áthelyezték olyan projektekre, amelyeknek nincs köze az F1-es részvételhez, valamint letörölték a laptopjáról a bizalmas információkat. A dokumentumok szerint Hoyle-t – aki 2012-ben csatlakozott a céghez – mégis rajta kapták, ahogy titkos versenyriportokat tekintett át, és amikor ez kiderült, a vállalat szerint megpróbálta törölni a kérdéses fájlokat.

A Mercedes most azt követeli, hogy minden bizalmas információ kerüljön vissza a birtokába, Hoyle fizesse vissza a jogi költségeket, és meg akarják akadályozni, hogy a szakember a Ferrarihoz igazoljon. „Jogi eljárás van folyamatban a Mercedes AMG High Performance Powertrains Ltd. és egy alkalmazottja között” – tudatták a Bloomberggel egy emailben. „A vállalat megtette a szükséges jogi lépéseket szellemi tulajdonának védelme érdekében.

Nem ez lenne az első eset

Az F1-ben teljesen megszokott és mindennapos az agyelszívás annak érdekében, hogy a hátrányban lévő, de tehetős csapatok az élre állhassanak. Ezt a legtöbben úgy próbálják kivédeni, hogy hosszú távú szerződéseket kötnek az alkalmazottakkal, amelyeket jó előre igyekeznek meghosszabbítani. Ha valaki mégis távozna, azt már hónapokkal a kilépése előtt eltávolítják az F1-es program közeléből, és sokszor a szerződésben azt is rögzítik, hogy minimum hat hónapig nem dolgozhat az F1-ben.

Extrém esetek ennek ellenére is előfordulnak: 2007-ben a Ferrari egyik elismert tagja, Nigel Stepney megosztotta a McLarennél dolgozó Mike Coughlannel az autójuk teljes dokumentációját, majd közösen a Hondához próbáltak szerződni. Az adatokat a wokingiak is felhasználták, ezért az FIA 100 millió dolláros büntetéssel, és a konstruktőri bajnokságból való kizárással sújtotta őket. A McLaren a védekezés közben rámutatott, hogy a Renault akkoriban tőlük is szerzett jogosulatlanul adatokat.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!