Vágólapra másolva!
Az F1-ben még ellenfelek voltak, a Formula E-ben viszont egymást erősíti a két brit vállalat. A Jaguar tízévnyi távollét után tér vissza az autósportba, egy volt F1-es pilóta csapatának helyére.

Egy legendás gyártó is csatlakozik a Formula E mezőnyéhez a sorozat történetének harmadik, 2016 őszén kezdődő idényében: a Jaguar Land Rover tízévnyi távollét után tér vissza az autósportokba, és a Williams speciális mérnöki szolgáltatásait nyújtó leányvállalatának közreműködésével a tisztán elektromos autókat felvonultató sorozat teljes értékű résztvevője lesz. A brit márka célja, hogy a versenypályákon új műszaki megoldásokat fejlesszenek ki utcai autóik számára.

A Jaguar 2004 végén adta el F1-es csapatát a Red Bullnak, amely később négy egyéni és négy konstruktőri világbajnokságot is nyert. A brit márka azóta semmilyen formában nem volt jelen az autósport világában. A Williams közben külön részleget hozott létre az F1-ben szerzett tudásuk és műszaki megoldásaik hasznosítására. A szakértelmük mellett nagyteljesítményű elektromos rendszerekkel segítik majd a Jaguart, amellyel a C-X75 típusú plug-in hibrid tanulmányautó fejlesztése terén már együttműködtek.

Az első elektromos Jaguar versenyautó látványterve Forrás: Jaguar Land Rover

A Formula E szabályai szerint maximum 10 csapat 20 autója vehet részt a versenyeken, így a Jaguar csak egy jelenlegi résztvevő távozásával kaphatott indulási jogot. A hely viszont már fel is szabadult, mivel a korábbi F1-es futamgyőztes, Jarno Trulli csapata kénytelen volt visszalépni a sorozatban való versenyzéstől. Trulli a második szezont a többi istállóhoz hasonlóan továbbfejlesztett erőforrással próbálta megkezdeni, de sorozatos műszaki gondjaik miatt az első két futamon nem tudtak elindulni.

„Miután elbuktunk a pekingi és a putrajayai ePrix gépátvételén, és a Formula E Holdinggal kötött kereskedelmi egyezményeink fényében kénytelenek vagyunk bejelenteni a Trulli csapat visszalépését az FIA Formula E Championshipből” – nyilatkozta Francesco Test, a csapat ügyvezetője. „Mivel nagy támogatói vagyunk e teljesen elektromos bajnokságnak, örömmel adjuk át a helyünket egy új gyártónak, amely a belépésével tovább fejlesztheti a sorozatot és az elektromos versenyek technikáját.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!