Vágólapra másolva!
Damon Hill szerint a háromszoros világbajnok új nézőket is szerezhet az F1-nek azzal, hogy a reflektorfényben éli az életét, viszont az ezzel járó kritikákat is vállalnia kell.

Lewis Hamilton az utóbbi időben nemcsak a pályán mutatott teljesítményével hívta fel magára a figyelmet, hanem az egyre kicsapongóbb életmódjával is. A háromszoros világbajnok rendszeresen feltűnik különböző bulvármagazinok címlapján, világsztárokkal tölti a szabadidejét, egyre több tetoválást varrat magára, divatmagazinoknak pózol és dalszerzéssel is próbálkozik.

Hamilton életmódját az F1-es közösségből többen is elítélik, korábbi főnöke, Ron Dennis például kijelentette, a McLarennél ezt biztosan nem tehette volna meg. Mások attól tartanak, hogy a rendszeres bulizás a teljesítményére is rányomja majd a bélyegét. Damon Hill viszont úgy gondolja, amíg Hamilton a pályán is magas színvonalon teljesít, a szabadidős tevékenységeinek kifejezetten pozitív hatása lehet az F1-re.

„Az F1-et saját maga reklámozására használja fel" – mondta az 1996-os világbajnok. „Néhányan biztos azt mondják, hogy őket nem érdekli, Lewis milyen ruhában jár, milyen sapka van rajta, és melyik klubban tölti az idejét. Más embereket viszont ez is érdekel. Van egy versenyzőnk, aki bejárja a világot, és mindenhol megmutatja magát. Élvezi az életet, kihasználja, hogy világsztár és háromszoros F1-es világbajnok."

Hamilton a pályán kívül is népszerűsíti az F1-et Forrás: AFP

Hill szerint az, hogy Hamilton különböző színtereken reklámozza a Forma-1-et, a sport népszerűségének is jót tesz. „Akik semmit nem tudnak az F1-ről, megkérdezik tőle, hogy 'ki a fene vagy te?' Ő pedig azt válaszolja, hogy 'F1-es pilóta vagytok, nézzétek a versenyeimet'. Ez biztosan jót tesz a sportnak."

Elkerülhetetlen a kritika

Hill szerint azonban Hamiltonnak számolnia kell vele, hogy a jövőben is sokan belekötnek majd az életmódjába, és a túlzott bulizásra fogják a gyengébb teljesítményeket. „Ennek csak akkor van köze a sporthoz, ha a versenyző életmódja a teljesítményére is kihat" – mondta a brit, aki jelenleg a Sky Sports F1-es szakértőjeként dolgozik. „Tőlünk elvárják, hogy mondjunk véleményt a látottakról, és találgassunk, miért lehet egy versenyző éppen jó vagy rossz formában."

„Néha valóban arról kezdünk beszélgetni, vajon befolyásolja-e a teljesítményét, hogy járt-e az edzőteremben, vagy a csapat gyárában dolgozott-e az előrelépésért" – magyarázta. „Az életmódja vonzza a kritikát, ezt el kell fogadnia - de szerintem el is fogadja."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!