Rosszul rögzített kerékvetők okoztak bonyodalmat Bakuban

Forma-1, Európa Nagydíj, Baku, kerékvető, rázókő
vibreur bordure edge during the 2016 Formula One World Championship, Grand Prix of Europe in Azerbaijan from June 16 to 19 in Baku - Photo Frederic Le Floc'h / DPPI
Vágólapra másolva!
Az F1-es nyitóedzés még rendben lement, de a GP2 időmérőjét el kellett halasztani a rosszul rögzített rázókövek miatt.

Egy új versenypálya bemutatkozásának velejárói a kisebb-nagyobb problémák az előkészületekben, és Baku utcáin sem klappolt minden kapásból: az első Forma-1-es szabadedzés után kiderült, hogy néhány rázókövet nem rögzítettek megfelelően, ezért a GP2 időmérőjét át kell rakni a második tréning utánra.

A kvalifikáció ugyan elindult, de egy perc után piros zászlóval félbeszakították, s miután Charlie Whiting versenyigazgató és stábja megtekintette a problémás kerékvetőket, a halasztás mellett döntöttek. Hermann Tilke, a pálya tervezője a Motorsport.com-nak úgy nyilatkozott, hogy valószínűleg nem az F1-es autóktól, hanem korábban, más nehéz járművektől sérültek meg a rázókövek.

"Szingapúrban ugyanilyen kerékvetőket használunk, és ott sohasem volt gond" - mondta. "Ezeket nem nehéz járművek terheléséhez tervezték." A megoldás valószínűleg az lesz, hogy az alapjáraton csupán összecsavarozott elemeket egymáshoz hegesztik, nehogy elengedjenek a csavarok, melyek kilazulva

több F1-es gumit - elsősorban balhátsókat - is felsértettek az edzés folyamán.

Tobi Grüner, az Auto Motor und Sport tudósítója úgy értesült, hogy emiatt több versenyző programja félbeszakadt délelőtt.

Bajok voltak a rázókövekkel Bakuban, de remélhetőleg nem okoznak további problémát a hétvégén Forrás: DPPI media/Frederic Le Floc H

A veterán szakújságíró, Adam Cooper a Twitter-oldalán egyébként közölte, hogy az Európa Nagydíj új helyszínén dolgozó sportbírók közül sokan korábban még nem láttak versenyautót, és tapasztalatlanságuk kiütközött akkor is, amikor Daniel Ricciardo összetört autóját kellett elszállítaniuk.

Cooper emellett csütörtökön szétszórt csavarokat is talált a pálya környékén.

Mindenesetre máshol, klasszikus versenypályán is előfordulhat hasonló baki: idén Monacóban egy csatornafedél szabadult el veszélyesen az F1-es nyitóedzésen.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!