Súlyos balesetet szenvedett a Ferrari volt főnöke

F1 Horizontal TRAINING SPORTS DIRECTOR CAR F1 MANAGER Prost-Peugeot team manager French Alain Prost (L) talks with his sporting director Cesare Fiorio on the pitwall of the A1 Ring during the 1st free practice session, 24 July, two days before the Austria
Prost-Peugeot team manager French Alain Prost (L) talks with his sporting director Cesare Fiorio on the pitwall of the A1 Ring during the 1st free practice session, 24 July, two days before the Austrian Formula One Grand Prix. (ELECTRONIC IMAGE) / AFP PHOTO / ERIC CABANIS
Vágólapra másolva!
A 78 éves Cesare Fiorio, aki 1989 és 1991 között irányította a csapatot, biciklizés közben szerzett életveszélyes sérüléseket.

Olasz sajtóértesülések szerint kritikus állapotban került kórházba szerdán délután a Ferrari egykori sportigazgatója. Cesare Fiorio, aki május végén lesz 78 éves, az országúti kerékpározás rajongója volt, és éppen csaknem 50 km-es, megszokottnak tekinthető túráját teljesítette Carovigno és Ostuni között, amikor valamiért eleshetett. A járókelők eszméletlen állapotban találtak rá, ezért kihívták a mentőket, akik súlyos fej- és karsérülésekkel szállították Fioriót a Brindisiben található Antonio Perrino kórházba.

Cesare Fiorio és Alain Prost Forrás: AFP/Eric Cabanis

Fiorio, akinek az édesapja, Sandro a Lancia PR-főnöke volt, politológusi diplomát szerzett, de már 1963-ban maga is az olasz autógyárnál kezdett dolgozni, ahol megalapította a sporttörténet egyik legsikeresebb ralicsapatát, a HF Squadra Corsét. Fiorio motorcsónakokkal maga is versenyzett, majd 1984-től a Fiat sportigazgatójaként dolgozott tovább.

Innen került az Alfa Romeóhoz, mielőtt 1989-ben megbízták a Ferrari F1-es csapatának irányításával.

Ez nem volt könnyű feladat, hiszen az istálló előzőleg gyenge időszakon volt túl, és az alapító, Enzo Ferrari az előző évben halt meg. Alain Prosstal a volánnál 1990-ben közel kerültek a világbajnoki győzelemhez, de a következő szezon kezdete előtt Fioriót kirúgták a Scuderiától, amely majd csak Michael Schumacherrel jutott fel a csúcsra tíz évvel később.

Fiorio ezután dolgozott a Ligier-nél, a Fortinál és a Minardinál is, a Forma-1-nek 2000-ben fordított hátat végleg.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!