Bátor kísérletezésre használja az utolsó két versenyt a Mercedes

687710775 auto-prix TOPSHOTS Horizontal F1 GRAND PRIX PROFILE JOY SMOKE BURNOUT-SPORT Mercedes' British driver Lewis Hamilton celebrates before the crowd after winning his fourth Formula One world title despite finishing the Mexican Grand Prix in ninth pl
Mercedes' British driver Lewis Hamilton celebrates before the crowd after winning his fourth Formula One world title despite finishing the Mexican Grand Prix in ninth place, at the Hermanos Rodriguez circuit in Mexico City on October 29, 2017. / AFP PHOTO / Yuri CORTEZ
Vágólapra másolva!
A vb-címekkel a zsebükben sem dőlnek hátra: úgy fogják fel, hogy a hétvégi Brazil Nagydíjjal lényegében már a 2018-as szezon kezdődik meg.

A Mercedes Austinban a konstruktőri, majd Lewis Hamiltonnal egy héttel később, Mexikóban az egyéni vb-címet is bebiztosította. Ennek ellenére a szezon utolsó két versenyén, a Brazil és az Abu-dzabi Nagydíjon sem fognak lazítani: a technikai szabályok stabilitását kihasználva „érdekes" koncepciókkal terveznek kísérletezést „az eddiginél kissé merészebben", már 2018-at tartva szem előtt.

„Csábító lenne azt gondolni, hogy mindkét vb-címmel a zsebünkben már nincs rajtunk nyomás a 2017-es szezonból hátralévő két futamon, ám ez nem is állhatna távolabb az igazságtól" – idézi a Mercedes interlagosi előzetese a csapat főnökét, Toto Wolffot.

Mindkettőt meg akarjuk nyerni, hogy átmentsük a télre a lendületünket. Nem dőlünk hátra csak azért, mert a világbajnoki győzelem már a miénk."

Hamilton Mexikóban a 9. hellyel lett világbajnok Forrás: AFP/Yuri Cortez

Az utóbbi négy futamból kettőt a Red Bull – konkrétan Max Verstappen – nyert meg, míg Hamilton Mexikóban alaposan megizzadt a 9. helyért, miután a rajtnál összekoccant Sebastian Vettellel. A csapattársa, Valtteri Bottas nem tudta megszorongatni Verstappent, viszont az időmérőn 24 ezredmásodpercre megközelítette Hamiltont, ami pozitív fordulatot jelentett számára az előző hétvégékhez képest.

„Lewis ereje teljében versenyez, és eltökélt lesz, hogy újabb győzelemmel tetézze a tavalyi sikerét – utalt Wolff arra, hogy egy évvel ezelőtt ő nyert Brazíliában. – Valtteri pedig ígéretes lépést tett előre Mexikóban, és erre Interlagosban megpróbál majd építeni."

„Az előző hétvégék megmutatták, hogy megnyerni egy nagydíjat soha nem könnyű. A Red Bull kettőt behúzott az utóbbi négy győzelemből, s bár a másik két versenyen mi diadalmaskodtunk, a Ferrari továbbra is veszélyes ellenfél.

A Mercedes közben azzal is a jövőre készül, hogy protezsáltját, az idei GP3-bajnok George Russellt – aki augusztus elején, a hungaroringi teszten már vezette az autójukat – beülteti a Force Indiába a Brazil és az Abu-dzabi Nagydíj pénteki első szabadedzésén. A 19 éves angol Interlagosban Sergio Pérez, a Yas Marinában pedig Esteban Ocon autóját kapja meg. Bár a VJM10-et élesben még nem próbálta ki, a szimulátorban már gyakorolt vele, és a Force Indiának nincs különösebb vesztenivalója, hiszen bebiztosította a konstruktőri 4. helyet magának.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!