Alonso: Még a Mercedes sem tudja, hogy jövőre nyernek-e

Forma-1, Fernando Alonso, McLaren Honda, Malajziai Nagydíj
ALONSO Fernando (spa) McLaren Honda MCL32, ambiance portrait during 2017 Formula 1 FIA world championship, Malaysia Grand Prix, at Sepang from September 28 to October 1 - Photo Florent Gooden / DPPI
Vágólapra másolva!
A McLaren pilótája jövőre a Red Bull szintjére várja a McLarent, úgy érzi, a csapatnak mindene megvan a sikerhez. Zak Brown viszont alaposan lehúzta az idei megítélésüket.

Hároméves kálvária után a McLaren szakított a Hondával, és 2020 végéig a Renault erőforrásait használják majd. Ígéretet kapnak, hogy egyenlő kiszolgálást kapnak a gyári istállóval és a Red Bull-lal, azt viszont még ők is csak találgatják, hogy a Hondánál egyelőre jobb, de megbízhatósági gondokkal küzdő erőforrással mire mennek majd.

„Azt már látjuk, hogy a Red Bull mire képes a Renault erőforrással – idézte Fernando Alonsót a Sky Sports. – Lehet, hogy nem ők a leggyorsabbak, de a dobogóért és győzelmekért harcolnak. Már az nagy előrelépés, ha ezt elérhetjük” – nyilatkozta a kétszeres világbajnok, aki a Renault gyári csapatával érte el legnagyobb sikereit 2005-ben és 2006-ban.

Vajon visszatérhet még az élre? Forrás: DPPI/Florent Gooden

Hasonlóan optimista a McLaren ügyvezetője, Zak Brown is, akinek ez az első komolyabb megállapodása, mióta átvette a vállalatcsoport gazdasági ügyeinek intézését Ron Dennistől. „Néha előttük leszünk, néha mögöttük – utalt a Red Bullra. – Megvannak a GPS adatok, és [ezek alapján] pont ott lennénk, ahol a Red Bull van. Olyan szezonunk lett volna, mint az övék.

Alonso viszont óvatos várakozásokat fogalmazott meg: „Az F1-ben senki, semmit sem tud garantálni. Még a Mercedesnél sem tudják 100%-osan, hogy versenyképesek lesznek

– jelentette ki. „Az elmúlt néhány év sokat tanított nekünk. Néha az ember túl könnyen győz, aztán egyszer csak versenytársakra lel, és hibázni kezd, mert elfelejti, hogyan kell küzdeni és mindent kihozni a csomagból. Ha mi jövőre is jó autót építünk, a csapat készen fog állni” – vélte Alonso, aki elismerte, a Honda miatt szerződött a McLarenhez, de azóta inkább a csapatot méltatta.

Sötét korszak volt Forrás: DPPI/Florent Gooden

A motorcsere az ellenfelek érdeklődését is felkeltette; Toto Wolff, a Mercedes-Benz Motorsport igazgatója szerint senkit sem írhatnak le előre, de arra számít, hogy 2018-ban is a Ferrari és a Red Bull lesz a legfőbb ellenfelük. „Kíváncsi vagyok, hova jut a McLaren és a Renault. Senkit sem írnék le, a szabályok változatlanok maradnak, ezért küzdelmes szezon lesz.”

Brown hozzátette, az idei szezont inkább törölné a McLaren történetéből.

„Az eredmények tekintetében 10-ből 1-es – felelte az Auto Motor und Sportnak, amikor arra kérték, értékelje az idei szezont. „A 9. helyen végeztünk. A csapatmunka, a morál, az Indy 500 és a szurkolóink terén remek szezon volt, de a McLaren történetéből ezt inkább eltávolítanánk. Most viszont, akár egy új korszak is kezdődhet.”