Vágólapra másolva!
Nem illenek a Formula–1 új imázsába, ezért azonnali hatállyal megtiltotta a táblatartó lányok alkalmazását a Liberty Media. Több ezer F1-rajongó – közöttük grid girlök – felhördülése sem volt elég ahhoz, hogy puhítsanak az új tulajdonos álláspontján.

December óta hevert a Liberty Media vezetőinek asztalán az a javaslatcsomag, amelynek részeként Chase Carey és társai fontolóra vették a grid girlök száműzését. Mégis megtörtént az, amiről sokan nem hitték, hogy bekövetkezhet:

a Liberty 2018-tól megtiltja a hoszteszek és táblatartó lányok alkalmazását az F1-es nagydíjakon.

A rajongók, de a fizetésük egy részét az F1-en végzett munkájukkal megkereső hoszteszek is megrökönyödve fogadták a sportág új tulajdonosának erre vonatkozó terveit. A kellemes megjelenésű,

dekoratív hölgyek ugyanis az 1950-es évek óta részei voltak a sportág körítésének, kedvcsináló tálalásának.

A Liberty szerint a táblatartó lányok nem illenek bele az F1 új márkaimázsába Forrás: AFP/Picture-Alliance/Hoch Zwei

Az F1 kereskedelmi igazgatója, Sean Bratches a bejelentés kapcsán úgy fogalmazott, hogy a gridlányok „nem illenek a sportág új márkaimázsába", és a Liberty másféle irányba kívánja terelni az F1-es futamok tálalását.

„A tavalyi év folyamán [az F1] számos területét áttekintettük, amelyekkel kapcsolatban úgy éreztük, fejlesztésre szorulnak annak érdekében, hogy összhangba kerüljenek ezzel a nagyszerű sportággal" – idézi az F1 kereskedelmi igazgatóját az Autosport.

a modern társadalom normáival pedig teljesen szembe megy."

Sean Bratches (jobbra), a Liberty kereskedelmi igazgatója szerint a grid girlök nem felelnek meg az új társadalmi elvárásoknak. Véleményével Chase Carey vezérigazgató (középen) és Ross Brawn (balra), az F1 szakmai igazgatója is egyetért Forrás: AFP/Getty Images/Dan Istitene

„Nem hiszünk abban, hogy ez a gyakorlat megfelelő vagy releváns lenne a Formula-1, illetve a sportág régi és új rajongói számára, szerte a világon" – érvelt Sean Bratches.

Hiába háborogtak tehát az F1-rajongók – köztük hoszteszek is – a Facebookon és a Twitteren a Liberty szándéka ellen, úgy tűnik, a Hollywoodból elindult újhullám az autósportot is elérte.

F1-es hosztesz hölgyek sorfala a Spanyol Nagydíjon. Volt kísérlet arra, hogy férfiakra cseréljék le őket, de a hosztok nem arattak osztatlan sikert Forrás: AFP/Picture-Alliance/Hoch Zwei

Az Autosport úgy tudja, hogy

a tiltást hamarosan kiterjesztik a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) felügyelete alá tartozó valamennyi bajnokságra,

így például a WTCR-re és a megbízhatósági világbajnokságra (WEC) is.