Lesöpörték a Williams fellebbezését a bakui futam miatt

Forma-1, Azeri Nagydíj, Szergej Szirotkin, Williams Racing
Sergey Sirotkin of Russia and Williams Martini Racing driver's puncture during the race at Azerbaijan Formula 1 Grand Prix on Apr 29, 2018 in Baku, Azerbaijan. (Photo by Robert Szaniszló/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Vitatták volna az Azeri Nagydíjon történtek elbírálását, de a sportfelügyelők érdemben meg sem hallgatták őket. Változatlan marad az eredmény.

Több baleset is történt a másfél héttel ezelőtt megrendezett Azeri Nagydíj rajtja után. Ezek következtében a Williams pilótája, Szergej Szirotkin már az első körben feladta a versenyt, Fernando Alonso pedig sérült autóval, két defektes gumival evickélt vissza a boxba. A leintés után Szirotkint tették felelőssé Sergio Pérez meglökéséért, büntetőpontokat és három rajthelyes büntetést kapott.

A Williams azonban nem hagyta annyiban az ügyet, fellebbezést nyújtottak be azért, mert szerintük az első kör során Alonso szabálytalanul tért vissza a boxba, felülvizsgáltatták volna Szirotkin és Pérez, Szirotkin, Alonso és Nico Hülkenberg ütközését, valamint Kimi Räikkönen és Esteban Ocon, illetve Kevin Magnussen és Pierre Gasly összecsapását.

Szirotkin már az első körben kiesett Bakuban Forrás: NurPhoto/Robert Szaniszlo/NurPhoto/Robert Szaniszlo

Arra hivatkoztak, hogy a futam óta új bizonyítékok láttak napvilágot, ezért az FIA kedden délelőttre telefonkonferenciát hívott össze annak érdekében, hogy kiderüljön, ki kell-e tűzni újabb tárgyalást az esetekben. Ezt azonban nem tartották szükségesnek és tájékoztatták a csapatot, hogy az Azeri Nagydíj végeredménye változatlan marad.

– áll az FIA közleményében. Szirotkin esetében úgy tartották, hogy az nem hasonlított a többi ütközésre az első körben, mert az orosz pilóta hátulról ment neki ellenfelének. Magnussen és Gasly ütközete kapcsán kijelentették, hogy a verseny sportfelügyelői nem mérlegelték a büntetések hatását és leszögezték, hogy az ítélet összhangban volt a korábbi precedensekkel.

A post shared by FORMULA 1® (@f1) on

Alonso első körös közlekedésével kapcsolatban elutasították a panaszt, mert a spanyol pilóta mozgását biztonságosnak tartották és a Williams által bemutatott érvek nem bizonyultak elegendőnek új eljárás megindításához. Az Alonso-Szirotkin-Hülkenberg balesettel sem foglalkoztak, mert a Williams a verseny után nem fellebbezett, ezért hivatalosan nincs ügy, amit tárgyalni lehetne.

Amennyiben a Williams sikerrel járt volna, a 8. helyen rangsorolt Lance Stroll több ponthoz juthatott volna,

hiszen a bepanaszolt Räikkönen és Alonso is előtte ért célba. Ez azonban nem sikerült, így az Azeri Nagydíj végeredménye változatlan maradt és a Bakuban megszerzett 4 pontjával a Williams továbbra is utolsó a konstruktőri világbajnokságban a 10 pontos Sauber mögött.

Számokat is kiadtak

Az egész ügy egyetlen hozadéka, hogy a sportfelügyelők szerint a 2016-os szezon kezdete óta 87 esetet jegyeztek fel az F1-ben, amikor vizsgálat indult baleset okozása miatt. Ebből 55 alkalommal nem történtek intézkedések, 14-szer szabtak ki 10 másodperces büntetést és 9 alkalommal adtak háromhelyes büntetést a következő versenyre.