Társoldalunk:

Vettel kerekeit látva Hamilton defektjétől tartott a Mercedes

2018.05.13. 18:39

A pontverseny éllovasa a rajt után megnyugodhatott, a Mercedes viszont egyelőre nem biztos abban, hogy a Spanyol Nagydíjon mutatott formájuk tartós marad.

A korábbi évek során látott fölényre emlékeztető formában nyerte meg Lewis Hamilton a Spanyol Nagydíjat csapattársa, Valtteri Bottas előtt. A Mercedes ezzel az idei első kettősgyőzelmét érte el, ráadásul a barcelonai hétvége alkalmával az összes edzés végén valamelyik autójuk bizonyult a leggyorsabbnak.

Hamilton mindössze a kerékcserék idejére engedte át a vezetést Max Verstappennek, de a későbbi 3. helyezett nem volt veszélyes a győzelmére és Sebastian Vettel is csak akadályozni tudta Bottast, mert a Mercedesszel és a Red Bull-lal ellentétben a Ferrarinak két kerékcserére volt szüksége. A futamgyőztes régen nem volt ennyire lendületben.

Hamilton győzelme nem forgott veszélyben - Galéria!Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

„Azt nem tudom, kívülről milyennek tűnt, de nekem különlegesnek tűnt [a futam], mert ma erősnek éreztem magam – nyilatkozta a Sky Sports-nak. – A srácok a gyárban és itt is nagyon keményen dolgoztak és ezt jó látni. Fogalmam sem volt, miként alakul majd a verseny. Az időmérőt jól összehoztuk, de a hőmérsékletek a futamon is ingadoztak, ahogy a felhők jöttek-mentek.”

Hamilton elárulta, örült annak, hogy jól rajtolt és ezúttal senki sem volt rá veszélyes az első kanyarban.

„Amint meglódultam, nagyon meglepett, hogy senki sem tudta tartani velem a lépést. Körönként majdnem egy másodperccel elléptem és azt gondoltam, igen, csak így tovább” – nyilatkozta a brit pilóta, aki sorra döntötte meg a körrekordokat, de Daniel Ricciardo végül gyorsabb volt nála. Ez azonban cseppet sem zavarta.

Hamilton próbált szélárnyékot adni Bottasnak a rajtnál, de azt Vettel használta kiForrás: AFP/Lluis Gene

„Az biztos, hogy az autóval való összhangom terén most járunk a legközelebb azokhoz a jó teljesítményekhez, amiket tavaly elértünk” – ijesztett rá az ellenfelekre Hamilton. Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke azonban hozzátette, nem volt gyerekjáték a verseny, mert Bottas második etapját nagyon megnyújtották és egy elfékezés miatt aggasztotta őket az autót érő vibráció is.

Lewis viszont kimagasló volt az élen. A pályán elfoglalt pozíció kulcsfontosságúnak bizonyult. Amikor Lewis éppen Max mögött haladt, hiába voltak újabbak az abroncsai, itt igen nehéz előzni.”

Wolff szerint Vettel első kerékcseréje alkalmával úgy látták, hogy a Ferrari abroncsai nagyon rossz állapotban voltak, ezért a tervezettnél korábban kihívták Hamiltont is, mert defekttől tartottak. Az elsöprő győzelem ellenére továbbra is feszült az erőviszonyok miatt, és bár úgy véli, „nagyon jók” voltak Barcelonában, szerénységre és nyugalomra intette a munkatársait.  

A post shared by FORMULA 1® (@f1) on

Monacóban lehet, hogy teljesen más lesz a történet, azon a pályán rengeteget szenvedtünk a múltban – emlékeztetett. – Most úgy érezzük, hogy ismét beszálltunk a játékba, de várjuk meg Monacót, az lehet, hogy egy teljesen más kávéház lesz.”

Bottas örült, hogy nem kellett előznie

Meglepetésre, Bottas kénytelen volt spórolni az üzemanyaggal a verseny vége felé, de ekkor már biztonságos előnyben volt Verstappen és a mögé visszaeső Vettel előtt. A finn pilóta a futam elején beragadt a Ferrari mögé, de szerinte a nyers tempója is elég lett volna a négyszeres világbajnok megelőzéséhez.

Úgy éreztem, hogy sokkal jobb tempóra lettem volna képes a versenyen, de ahogy mindenki tudja, itt hihetetlenül nehéz előzni  

– magyarázta. – Mindig nyomás alatt tudtam őt tartani, de óriási tempóelőny kell itt az előre jutáshoz. Miután az első kerékcserénél elszalasztottuk a lehetőséget, vártunk a következőre, hátha ott tehetünk valamit. Szerintem olyan jó autónk volt ma, hogy később is akadt volna [előzési] lehetőség, de örülök, hogy mi csapatként jobb döntéseket hoztunk és így kerültünk előrébb.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK