Meghalt Gerstl Péter, a Hungaroring alelnöke

Gerstl Péter
Mogyoród, 2015. június 29. Gerstl Péter, a promóter Hungaroring Sport Zrt. alelnöke a Red Bull Air Race repülő világbajnokság magyarországi futamának sajtótájékoztatóján a mogyoródi Hungaroringen 2015. június 29-én. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Hosszan tartó betegség után, 71 éves korában meghalt Gerstl Péter, a Hungaroring Sport Zrt. alelnöke és az Ostermann Forma 1 Kft. ügyvezetője.

Életének 71. évében elhunyt Gerstl Péter, a Hungaroring Sport Zrt. alelnöke és a jegyértékesítést végző Ostermann Forma 1 Kft. ügyvezetője, közölte szombaton a pálya weboldala. Gerstl hosszú évekig üzlettársával, Frank Tamással felügyelte az F1-es Magyar Nagydíj szervezését, majd Frank 2012-ben bekövetkezett halála után nagyobb szerepet vállalt a feladatokból.

A pálya nekrológja szerint az utolsó pillanatokig dolgozott és minden alkalommal a hatalmába kerítette a Forma-1 iránti lelkesedése, akkor volt elégedett, amikor „azt mondhatta: minden rendben ment, és nagy tömegeket tudtunk kihozni a pályára.”

Gerstl Péter 2015-ben Forrás: MTI/Marjai János

Gerstl nagy szerepet vállalt a pálya nemzetközi kapcsolatainak gondozásában, személyes, jó viszonyt ápolt a korábbi háromszoros világbajnok Niki Laudával és Toto Wolff-fal (ők ketten most a Mercedes F1-es csapatának döntéshozói), a DTM igazgatójaként dolgozó Gerhard Bergerrel, a Red Bull első emberével, Dietrich Mateschietz-cel és az F1 korábbi ügyvezetőjével, Bernie Ecclestone-nal is.

– áll a Hungaroring honlapján. Az üzletember 1947. február 1-jén született Budapesten, majd a Bem gimnáziumban érettségizett és a Bánki Donát Felsőfokú Technikumban a későbbi rali legenda, Ferjáncz Attila iskolatársa volt. Két év után az 1956-ban Bécsbe emigráló édesapja után szökött és az 1980-as évek elejéig a családi textilkereskedő vállalkozásban kezdett dolgozni.

Gyulaly Zsolt, Seszták Miklós és Gerstl Péter a Hungaroringen, 2016-ban Forrás: Hungaroring Média

Gerstl és Frank üzleti kapcsolata és barátsága azzal kezdődött, hogy Gerstl feleségül vette Frank húgát és bár a házasság nem tartott sokáig, közös vállalkozásuk, az 1981-ben létrehozott Ostermann nagyon sikeresnek bizonyult. Az ausztriai és magyarországi textil-, majd informatikai és hangtechnikai termékekkel foglalkozó kereskedéseik mellett hazánkban kaszinót működtettek és 1993-ban átvették a Magyar Nagydíj jegyértékesítését a feladatba belebukó IBUSZ-tól. Frank haláláig az F1 kapcsán Gerstl inkább a háttérben dolgozott, utána viszont még nagyobb szerepet vállalt a teendőkből.