Társoldalunk:

Vettel és Hamilton is méltatja a brillírozó Leclerc-t

2018.06.23. 19:01

A Ferrari tehetségkutató programjának tagja bő három év után először bejuttatta a Q3-ba a Saubert. A mezőny két négyszeres világbajnoka szerint Leclerc kiválóan szerepel.

A nehézkes szezonkezdet után három pontszerző hellyel tette le a névjegyét az F1-ben az F2 tavalyi bajnoka, egyben a Ferrari tehetségkutató programjának tagja, Charles Leclerc. A monacói pilótát már eddig is Kimi Räikkönen egyik potenciális utódjaként emlegetik, a Francia Nagydíj időmérőjén viszont a 2015-ös Kínai Nagydíj óta először a Q3-ba juttatta a Saubert és a 8. helyről rajtolhat.

A pontszerzésektől eltekintve ez az első komolyabb siker a svájci istállónál, mióta Frederic Vasseur átvette az irányítást, de a mezőny két négyszeres világbajnoka, Lewis Hamilton és Sebastian Vettel szerint az eredmény elsősorban Leclerc érdeme. Hamilton „nagyon-nagyon meggyőzőnek” nevezte monacói ellenfele teljesítményét.

Jövőre lehet, hogy talpig vörösbe öltözik - Galéria!Forrás: DPPI/Florent Gooden

„Nagy nyomás nehezedik rá, hiszen Dél-Franciaországban vagyunk, úgyhogy ez [az eredmény] nagyon-nagyon jó – mondta a pole pozíciót megszerző Hamilton. – Örülök neki, különösen azzal az autóval. Remek munkát végez azzal, ami a rendelkezésére áll, talán még többet is kihoz belőle, pont erre számít az ember egy jó pilótától.”

A pletykák szerint Leclerc jövőre akár Vettel csapattársa is lehet a Ferrarinál. A német pilóta már azelőtt felfigyelt az ifjú pilóta sikerére, hogy ő maga kiszállt volna az autóból.

„Láttam egy kivetítőn, hogy Fred boldog volt, ezért tudtam, hogy az egyik pilótája jól szerepelt a Q2-ben – mondta a német versenyző. – A 8. hely meggyőző eredmény, hiszen még mindig eléggé le vannak maradva az autó [fejlesztése] terén. [Leclerc] jó munkát végez, ez neki és a Saubernek is jót tesz, hiszen esélyük van a pontszerzésre.”

Az esős harmadik szabadedzésen is kimerészkedett a pályára - Galéria!Forrás: DPPI/Florent Gooden

Az ifjú versenyző az időmérő után elárulta, pályafutása egyik legjobb kármentését hajtották végre, mert pénteken még „katasztrofálisnak” tartotta az autója beállításait és a saját szereplését sem tartotta jónak. „Teljesen átalakítottuk az autót, sokkal jobb lett. Nem is tudom kifejezni, hogy mit érzek most. A csapatban mindenkinek büszkének kell lennie arra, amit ma elértünk.”

Leclerc a gyári Ferrarikon kívül mindenkit megelőzött, aki az olaszok erőforrását használja.  

„Charles számára ez különleges próba lesz, mert először jutott be a Q3-ba és Franciaországban a 8. helyről rajtolhat – nyilatkozta a szintén hazai Vasseur az Autosportnak. – Ez nagyszerű érzés lehet neki. A Q2-ben mindig igyekezett, de korábban nem feltétlenül ekkor futotta az adott hétvégi legjobb körét. Most sokkal jobban szerepelt a Q2-ben, mint korábban. Szenzációs kört teljesített.”

Nem gondol a Ferrarira

Paul Ricardon az F+1 blognak senki sem cáfolta, hogy Leclerc a Ferrarihoz tart, az ifjú pilóta a Sky Sportsnak viszont azt mondta, egyelőre csak az jár a fejében, hogy „egy napon majd abban az autóban ülök, mert gyerekkorom óta erről álmodom. A vörös autó mindig is különleges volt a számomra, de egyelőre az idei szezonra összpontosítok.”

A Sauber versenyzője az idén már több alkalommal is megvívott Fernando Alonsóval, úgy érezte, ilyenkor kétszer annyit tanult. Elárulta, az autóban ülve nem foglalkozik azzal, hogy éppen kivel kell megküzdenie.

„Az biztos, hogy ami rajtam múlik, abból próbálok mindent kihozni, hogy a lehető leginkább felkészült lehessek, függetlenül attól, hogy mi történik jövőre. A lehető leggyorsabban fejlődnék, de egyelőre tényleg csak az idei szezonra összpontosítok. Hosszú az év és jó lenne, ha nem terelnék el a figyelmemet olyan dolgok, amik megtörténhetnek velem a jövőben.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK