Hamilton motorja megúszta, de Bottasé károsodhatott

Forma-1, Lewis Hamilon
Mercedes' British driver Lewis Hamilton attends the drivers' press conference at Silverstone motor racing circuit in Silverstone, central England, on July 5, 2018 ahead of the British Formula One Grand Prix. / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
Ausztriában hirtelen állt meg a két Mercedes, és a csapat egyelőre csak Hamilton motorjáról merte kijelenteni, hogy egészséges maradt, Bottasnak a biztonság kedvéért vadonatújat szereltek be a Brit Nagydíjra. A kiesést okozó problémákra egy nap alatt reagáltak.

A Mercedes utánajárt az Ausztriában kettős kiesést okozó műszaki problémák okának, és kiderítették, hogy Valtteri Bottas hidraulikus problémáját a kormányszervó okozta, Lewis Hamilton autója pedig azért állt meg, mert a benzinszivattyú egyik rögzítője meghibásodott. Már hétfőre áttervezték az érintett elemeket, és utóbbival kapcsolatban kijelentették, hogy a malőrnek nem volt köze az egy versennyel korábban bevetett motorfrissítéshez. Az új benzinpumpával ügyfélcsapataikat, a Force Indiát és a Williamst is ellátták a Brit Nagydíjra.

A pilóták áradoztak a csapat reakcióidejéről, Hamilton azt mondta, már vasárnap este elkészítettek és tesztelni kezdtek egy új elemet a megoldás érdekében.

Bottas személyesen is ízelítőt kapott a nyomozásból. "Kicsit beleláttam a problémakeresési és megoldási folyamatba, lenyűgöző volt. Már vasárnap éjjel sokat egyeztettek a mérnökök, és hétfőre nagyjából mindent lerendeztek" – közölte.

Bottas autója nem sokáig bírta az Osztrák Nagydíjon Forrás: DPPI/Dppi

A Brit Nagydíj pénteki napján azonban kiderült, hogy nem volt ennyire rózsás a helyzet a csapatnál a héten: a szóvivőjük kijelentette, hogy a hirtelen félreállásnál a nagy meleg károsíthatta Bottas motorját, ezért elővigyázatosságból egy újat szereltek be neki a hétvégére (friss turbóval és kétféle motorgenerátorral együtt).

Ez már a harmadik lesz nála, amivel nem bírná ki a szezon több mint felét, vagyis ha menthetetlenül sérült az előző, korábban csak egy futamon használt V6-os, később büntetés vár rá a keret túllépése miatt.

Ez a következő állomáson, Németországban derülhet ki, ahol a Mercedes a szabadedzéseken vizsgálja meg az érintett egységet működés közben.

Hamilton motorja megúszhatta a károsodást Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Hamilton motorját szintén ellenőrizték a sérülésveszély miatt, de arról úgy ítélték meg, hogy egészséges maradt.

A Renault is lépett

Nico Hülkenberget szintén a hajtáslánc meghibásodása ejtette ki az Osztrák Nagydíjról, neki a turbója ment tropára, javíthatatlanul. "A belső égésű motor és a többi alkatrész azonban elvileg rendben van" – jelentette ki a Renault csapatfőnöke, Cyril Abiteboul az Autosportnak.

Szerinte ez nem borítja az ütemtervet, mert eleve azzal számoltak, hogy legalább négy motorral, ergo rajtbüntetés(eke)t bevállalva teljesítik a szezont. Silverstone-ban bevetik az új fejlesztésű turbót, ami a korábbi erőforrás-fissítésnél kimaradt – az előző verzió Hülkenbergen kívül Daniel Ricciardónál hibásodott meg, Kínában.