Társoldalunk:

A Ferrari csapatfőnöke kiborult a csalásra célozgató Mercedesre

2018.07.09. 11:59

Maurizio Arrivabene nem vette jó néven a Mercedes technikai igazgatójától érkező vádakat, és keményen nekiment a korábban a Ferrarit erősítő szakembernek.

Maurizio Arrivabene, a Ferrari csapatfőnöke meglehetősen ingerülten reagált a Brit Nagydíj után a Mercedestől érkező burkolt vádakra. A címvédő istállóból Lewis Hamilton is elejtett egy megjegyzést, James Allison, a korábban a Ferrarinál dolgozó technikai igazgató pedig arra célzott, hogy Kimi Räikkönen szándékosan ütötte ki Hamiltont a verseny első körében. Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke Allison szavait tolmácsolva azt mondta, „vagy szándékosság, vagy hozzá nem értés áll az incidens mögött."

A Ferrari csapatfőnöke nem rejtette véka alá a véleményétForrás: DPPI/Frederic Le Floc H

Allison 2016. augusztus 1-ig volt a Ferrari alkalmazottja, ahol szintén a technikai igazgató szerepét töltötte be.

A brit szakember volt az egyike annak a két Mercedes-mérnöknek, akik az idén a Ferrari energia-visszanyerő rendszerének vizsgálatára kérték levélben az FIA-t.

A másik Lorenzo Sassi, a Scuderia korábbi motorfőnöke. Wolff akkor egyáltalán nem örült annak, hogy nyilvánosságra került a két név. Az osztrák az FIA-t okolta azért, hogy nem tudta megvédeni alkalmazottait.

Maurizio Arrivabene a brit futam Allisonnak ment neki annak kommentárja miatt. Azért jöttem, hogy tisztázzam, ha tényleg ilyet mondott, akkor szégyellhetné magát – mondta a Ferrari csapatfőnöke a Sky Sports Italiának. – Sok évig dolgozott Maranellóban és elég sok pénzt is keresett. Az embernek elegánsnak kell lennie és tudnia kell veszíteni."

James Allison, a Ferrari korábbi, a Mercedes jelenlegi technikai igazgatójaForrás: DPPI/Florent Gooden

„Ezen felül itt vagyunk Angliában, néha ők akarják megtanítani nekünk, hogy miként legyünk úriemberek. Neki kéne kezdenie. Ez valóban nagyon felidegesített. Különben is, ki az inkompetens? Kimi? Ki ő, hogy megítélje, egy pilóta mit tesz az autóban? Jacques [Villeneuve-től] el tudom fogadni, mert ő versenyző volt, de ettől az embertől [Allison] nem" – mondta dühösen Arrivabene a jelenleg a Sky Sports Italia szakértőjeként dolgozó korábbi F1-es világbajnok társaságában.

Arra a kérdésre, hogy Allison miért mondta ezt, a Ferrari csapatfőnöke tömören felelt: „mert elveszítette a hazai versenyét. Ennyi a történet."

Arrivabene szerint szándékosságról és hozzá nem értésről szó sincs. „Garantálhatom, hogy ezek egyike sem a helyzet. Mindenekelőtt [Allison] megnézhetné a telemetriát és megérthetné, hogy a pilótája sajnálatos módon rosszul rajtolt" – mondta a csapatfőnök.

Vettel Silverstone-ban Hamilton előtt ért célbaForrás: DPPI/Florent Gooden

„Egyből veszített két helyet. Kimi jól rajtolt – megvannak róla a telemetriai adataink – és azonnal Hamilton mögött találta magát. Mindenkit szeretnék emlékeztetni, hogy Kínában Vettel és Verstappen között történt hasonló, de senki nem mondott semmit, minden rendben volt – folytatta Arrivabene. – Szeretnék üzenni [a Mercedesnek]. Gyönyörű csata volt, olyan, amit szerintem a közönség is értékelt. Lesznek még olyan csaták, amelyeket vélhetően a Mercedes fog megnyerni. Ez ma egy lecke nekünk, hogy maradjunk stílusosak. Ezt ma ők nem tették meg."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK