Társoldalunk:

Csapatfőnökét kezdik frusztrálni Grosjean hibái

2018.07.09. 18:15

A Brit Nagydíj hétvégéje alatt kicsúszott, csapattársával ütközött, majd Carlos Sainz-cal ment össze az újra Osztrák Nagydíj előtti önmagát idéző Romain Grosjean. 

Még nem fogyott el, de elképzelhető, hogy már nem tart sokáig Günther Steiner, a Haas csapatfőnökének türelme Romain Grosjean iránt. A francia pilóta Ausztriában kilábalni látszott a jókora gödörből, amelybe az idei szezonban került, a Brit Nagydíjon azonban újabb balesetekkel tarkított, pont nélkül zárt hétvége következett.

Grosjean ismét lenullázta magát - GalériaForrás: DPPI/Florent Gooden

A Brit Nagydíj előtt legutóbb Franciaországban keveredett balesetbe Grosjean, akkor az időmérőn összetörte az autót, majd a rajt után sem maradt ki a kakaskodásból. A Red Bull Ringen aztán úgy tűnt, 4. helyével véget vethet a pechszériának, Silverstone-ban azonban minden kezdődött elölről.

Már az első szabadedzésen a falban kötött ki a francia, miután a gyors egyes kanyarban egy bukkanó miatt nem tudta visszazárni az állítható hátsó szárnyat, az autó hátulja emiatt pedig 300 km/h körüli tempónál hirtelen kitört.

Alig kezdődött el a Brit Nagydíj hétvégéje, Grosjean máris összetörte a HaastForrás: F1 TV

Kevin Magnussent eközben az Alonso ellen bemutatott kemény manőveréért vizsgálták, a Haas csapatfőnöke viccesen meg is jegyezte: „visszatértünk a normális kerékvágásba, az egyik autón ki kell cserélnünk a kasztnit, a másik pilótája pedig épp a sportfelügyelőknél van. Remélem a folytatásban minden inkább úgy alakul, mint Ausztriában."

Nem úgy alakult, mert bár Magnussen a 9. helyen célba érve pontot szerzett, Grosjean a versenyen is a bukótérben végezte, de előtte még csapattársának is nekiment.

A francia a rajt után, a hármas kanyarban mérte el a féktávot (ugyanott, ahol Räikkönen) és szakított ki egy jókora darabot a dán padlólemezéből, valamint saját első szárnyát is megrongálta.

Szép munka srácok, de nem vagyok boldog. Mind tudjátok miért. Ez nem elég jó. Srácok, ti többet érdemeltek– mondta némileg ingerülten Magnussen a leintés után a csapatrádióban.

„Romain elnézést kért Kevintől, azt hiszem, kicsit sokat várt a fékezéssel" – nyilatkozta Günther Steiner. A felügyelők nem büntették meg a franciát, mivel szerintük Magnussenre és Grosjeanra is hatással volt Räikkönen és Hamilton pár méterrel előrébb történt ütközése.

Grosjean, ahogy nekimegy Magnussennek a hármas kanyarbanForrás: F1 TV

Grosjean az első biztonsági autós fázis után Carlos Sainz-cal akadt össze a Copse kanyarban, ez az ütközés pedig már végzetesnek bizonyult a versenye szempontjából. A spanyol kívülről előzte, a francia azonban megcsúszott és eltalálta a Renault-t. A felügyelők ezért sem osztottak ki büntetést, miután a pilóták meghallgatása és az adatok elemzése után arra a következtetésre jutottak, hogy Grosjean semmit sem csinált másképp, mint a korábbi körökben, a Renault által keltett légörvényben azonban leszorítóerőt vesztett, ezért csúszott meg.

Mindazonáltal Steiner nem volt hajlandó a véletlen számlájára írni a francia újabb baleseteit. Ezt nem nevezném balszerencsének, kezd frusztráló lenni – mondta a csapatfőnök. – Mindannyian reméltük, hogy elindultunk felfelé, erre most ismét gödörben vagyunk, és ismét ki kell kecmeregnünk belőle."

És a harmadik. Grosjean ezzel az ütközéssel fejezte be a hétvégéjétForrás: F1 TV

„Túl fogunk jutni ezen, de inkább abba kellene kemény munkát fektetnünk, hogy pontokat szerezzünk, mint abba, hogy felálljunk a padlóról. Túl sok energiát égetünk el erre, mindig csak futunk az eredmény után ahelyett, hogy előrelépnénk" – fejtette ki Steiner.

Grosjeant továbbra is támogatásáról biztosította a csapatfőnök, de célzott rá, hogy eljön majd a pont, amikor elég lesz a francia hibáiból. „Támogatnom kell, mert csapatként kell sikeresnek lennünk. Nem tudom, hogy mikor jön el a fordulópont. Ott még nem tartok. De előbb-utóbb, ahogy korábban is mondtam, be kell fejeznünk a pontok elhullajtását. Az lesz a fordulópont. Nem csinálhatjuk ezt tovább. A szezon felénél tartunk és rengeteg pontot dobtunk el a saját hibánkból. Ez elfogadhatatlan."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK