Vágólapra másolva!
Hol nagyobb, hol kisebb esély látszik arra, hogy Kimi Räikkönen a Ferrarinál versenyezzen jövőre, az egészségügyi gondokkal küzdő, volt Ferrari elnök-vezérigazgató kiválása azonban megnyithatta az utat a finn előtt 2019-re.

Szombaton bombaként robbant a hír, miszerint Sergio Marchionnét egészségügyi okokból azonnali hatállyal leváltották a Ferrarinál és a Fiat-Chryslernél (FCA) betöltött tisztségeiről, a Marca értesülései szerint pedig azzal, hogy már nem ő a maranellói autógyár elnök-vezérigazgatója, megnőtt az esélye Kimi Räikkönen csapatnál maradásának a 2019-es szezonra.

Räikkönennek megnőhettek az esélyei 2019-re Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Frankhoermann/Sven Simon

A 66 éves Marchionne által betöltött pozíciót kettéosztják, az elnöki székbe John Elkann, az Agnelli-család sarja ül bele, míg az ügyvezető igazgató Louis C. Camilleri lesz. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a csapat mindennapi ügyeit is Camilleri veszi át.

Marchionne a fontosabb döntéseket szerette egymaga meghozni, sajtóhírek szerint pedig kimondottan az volt a célja, hogy Charles Leclerc-t ültesse Räikkönen helyére 2019-re, de ez most meghiúsulhat.

Ezzel szemben Maurizio Arrivabene kedveli a finnt, most pedig, hogy korábbi főnökét leváltották, minden esélye megvan arra, hogy a közelgő nyári szünetben újabb egy évvel hosszabbítson pilótájával. Sebastian Vettel a Német Nagydíj előtt kijelentette: szívesen folytatná a közös munkát Räikkönennel, de nem ő dönt ebben a kérdésben.

Súlyos lehet Marchionne állapota

A hivatalos indoklás szerint az olasz üzletembernek azért kellett távoznia minden pozíciójából, mert tervezett vállműtéte után komplikációk léptek fel, az egészségügyi állapota pedig nem tette lehetővé a további munkáját. A La Gazetta dello Sport internetes kiadásában azt írja: az FCA tájékoztatta Olaszország elnökét Marchionne állapotáról, ami a jelek szerint súlyos és visszafordíthatatlan.

Egyelőre nincs hivatalos információ Marchionne állapotáról Forrás: AFP/Piero Cruciatti

Az olasz ANSA hírügynökség jelentése szerint a korábbi Ferrari-elnököt egy Zürich melletti kórházban, az intenzív osztályon kezelik, ahová három hete feküdt be vállműtétre. Az orvosok rövid lábadozási időszakot jósoltak, azonban

komplikációk léptek fel, pár napja pedig hirtelen romlott Marchionne állapota. Egyelőre sem a család, sem az FCA nem erősítette meg a híreket.

Sergio Marchionne utoljára június 26-án, Rómában állt a nyilvánosság elé, miután egy Jeep Wrangler terepjárót adott át az olasz hadseregnek annak szolgálataiért.