Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a hungaroringi F1-es futam előtt egyeztetett a sportág jogtulajdonosának vezetőjével, Chase Carey-vel, és azt mondta, kedvező visszajelzéseket kapott tőle. Tavaly 30 milliárd forinttal pörgette a gazdaságot a Magyar Nagydíj, ez az összeg idén még nagyobb lehet.

A Magyar Nagydíj előtt 20 perces megbeszélést tartott a Forma-1-et tavaly óta irányító Liberty Media első számú embere Szijjártó Péterrel a Hungaroringen. A külgazdasági és külügyminiszter szerint a találkozón nagyon kedvező visszacsatolásokat kapott Chase Carey-től.

"Carey úr alapvetően az elégedettségéről számolt be a magyar versenyhétvégével illetve a futammal kapcsolatban, elmondta, hogy mindig örömmel jönnek ide. Kifejezetten pozitív élményeket szerzett május 1-én [a hagyományos budapesti] Nagy Futamon, azt mondta, ha tudta volna, addig mit hagy ki, akkor már jött volna korábban is" – nyilatkozta.

A versenyzői parádé a 2018-as Magyar Nagydíj előtt Forrás: DPPI/Florent Gooden

"A tavalyi esztendőben egy kifejezetten pozitív hangulatú megbeszélésünk volt, ebben nem különbözött a mostani sem. A jogtulajdonos képviselője megerősítette a tavalyi álláspontját, hogy büszkék a 21 nemzeti sajátosságra, és 21 nemzeti sajátosságokkal rendelkező futamot kíván látni a menetrenden, nem 21 uniformizált, ugyanúgy kinéző futamot ugyanolyan környezettel."

A Liberty deklarált célja, hogy az autóversenyeket egyéb látványos programelemekkel óhajtják színesíteni a szurkolók számára, mindegyik nagydíjnak a Super Bowl-t idéző felvezetést akarnak biztosítani.

Szijjártó Péter azt ígérte, hazánkban megadják hozzá a támogatást.

"Kérte Carey úr a támogatásunkat abban, hogy vigyük sikerre Budapesten a stratégiáját, amely úgy szól, hogy egy nagydíj nem egy hétvégi, hanem egy egész heti program. Budapest adottságai ebből a szempontból kifejezetten lehetővé teszik ennek a stratégiának a támogatását, hiszen itt a város és a pálya gyakorlatilag kőhajításnyi távolságra van egymástól, ellentétben más versenyhelyszínektől. A jövő évben már ezt a koncepciót fogjuk követni, nem csak egy versenyhétvége, hanem annak egész hete a Forma-1-ről és a futamról fog szólni."

Baumgartner Zsolt megautóztatta Hosszú Katinkát a verseny előtt Forrás: Hungaroring

Tájékoztatta a Liberty vezetőjét arról, hogy a pályára vonatkozó stratégiai fejlesztési program továbbra is érvényes, valamint megerősítette neki, hogy a 2019-es verseny után ennek megfelelően "az előtérbe helyezett és szükségesnek tartott felújításokat és átalakításokat el fogjuk végezni." Hosszú távon modernizálni fogják a lelátókat, a bokszutca épületeit és a közműveket.

Tavaly 30 milliárd forintnyi gazdasági aktivitást eredményezett a Magyar Nagydíj, idén 10%-kal nőtt a nézőszám és nőtt a publicitás, Szijjártó Péter azt mondta, "ezt a gazdasági hatást idén még nagyobbra becsüljük."