Társoldalunk:

Új csapatot hoztak létre a Force Indiának, indulnak Spában

2018.08.23. 20:37

Pályára léphetnek a Force India autói a Belga Nagydíjon, de elvesztették az idei konstruktőri pontjaikat. Lényegében új csapatként, Racing Point Force India néven folytatják az F1-ben.

Az FIA átvágta a gordiuszi csomót, kizárta az F1-ből a Sahara Force India F1-et és azonnali hatállyal indulási jogot biztosítottak a Racing Point Force India nevű csapatnak, így a rózsaszín autók Esteban Oconnal és Sergio Pérezzel a volánnál részt vehetnek a hétvégén zajló Belga Nagydíjon és a szezon további futamán.

Erre azért volt szükség, mert a Magyar Nagydíj előtt csődeljárás alá vonták a Force Indiát addig működtető céget, de indiai bankok és a Diageo követelései miatt a céget nem sikerült időben tisztázni, így Lawrence Stroll és üzlettársai csak az istálló működtetéséhez szükséges eszközöket vásárolta meg, az F1-ben való indulási jog viszont az adósságokban úszó cégnél maradt.

Leszedték a Sahara Force India, a UB Group és a Kingfisher logóit - Galéria!Forrás: DPPI/Dppi

Stroll és üzlettársai azonban megalapították a Racing Point UK-t, amelynek ügyvezetője a Force India csapatfőnöke, Otmar Szafnauer lett és az FIA gyors ügyintézőinek köszönhetően az új cégbe szervezve versenyeztetik tovább a csapatot Racing Point Force India néven. Ezzel az idei pontjaikat és a jogdíjbevételeiket elbukták, de bő 400 munkahelyet megóvtak, sőt

Pérez és Ocon megtarthatja az idei eredményeiket.  

„Új és izgalmas fejezet kezdődik a számunkra – nyilatkozta Szafnauer. – Néhány héttel ezelőtt a jövőnk még bizonytalan volt, 400-nál is több munkahely került veszélybe, de a csapat már egy befektetői csoport támogatását élvezi Lawrence Stroll vezetésével. Hisz bennünk, a szakértelmünkben és a bennünk rejlő potenciálban” – tette hozzá.

Stroll (jobbra) a Williams fejlődését is segíteni próbálta fia, Lance érdekében, végül megvette a rivális Force IndiátForrás: DPPI/Florent Gooden

Szafnauer köszönetet mondott a csődbiztosoknak, az FIA-nak és a FOM-nak a támogatásért. Chase Carey, a Liberty Media elnök-vezérigazgatója és Jean Todt, az FIA elnöke is üdvözölte a helyzet rendeződését. Az új vállalat először csütörtök este adott ki hivatalos közleményt a folyamatban lévő helyzetről, ebben megerősítik, hogy a Racing Point UK átvette a Force India irányítását.

Számos céget volt szerencsém létrehozni és fejleszteni, de talán a legizgalmasabb kihívás eddig, hogy ezt a csapatot magasabb szintre emeljük

– nyilatkozta Lawrence Stroll. – Üzlettársaimmal új befektetéseket kezdünk és friss energiával vértezzük fel a munkaerőt, hogy a lehető legmagasabb szinten folytassuk a versenyzést. Szenvedélyesek vagyunk az autóversenyzés iránt, a Force Indiában megláttuk a versenyzői szellemiséget és hihetetlenül motiváltak vagyunk, hogy a következő évek során még különlegesebbé tegyük ezt a csapatot.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK