Vágólapra másolva!
Többet nem láthatjuk a Ferrari fedélzeti kameráján a rejtélyes hűtőzsákot, esernyőből viszont annál több jöhet.

Már futamokkal ezelőtt feltűnt, hogy a Ferrari rendszeresen egy zsákot tesz a pilóta feje fölött, a légbeömlő tetején elhelyezett fedélzeti kamerájára akkor, amikor az autó a garázsban, vagy a futam előtt a rajtrácson áll. A vörösök elmondása szerint ezzel a kamerát igyekeztek hűteni, többen azonban meg voltak győződve róla, hogy valójában kizárólag a lencse takarása volt a céljuk, hogy a kamera képét nézve senki ne lásson be a pilótafülkébe.

Az egyik szerelő gondosan ráhelyezi a zsákot a kamerára, hogy az takarja a szemből a jobb oldalon található lencsét Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A zsákot csak az edzések alatt, valamint a versenyek rajtja előtt, tehát az autó üzemeltetését megelőzően használta a csapat, így az ellenfelek nem tudták leolvasni, hogy a pilóták éppen milyen beállításokat végeznek a kormányon, vagy milyen üzeneteket kapnak annak kijelzőjén. Sokan azt is felvetették, hogy a hűtőzsák valójában figyelemelterelés, a turpisságot pedig teljesen máshol kellene keresni.

Akárhogy is, az FIA az Olasz Nagydíjon megtiltotta a Ferrarinak a zsák további kamerára helyezését.

Charlie Whiting, az FIA versenyzigazgatója a közvetítésért felelős Formula One Managementtől (FOM) is kapott panaszt, ezért megvizsgálta a helyzetet, ezután döntött a tiltás mellett, amely már a monzai futamra életbe lépett.

A Ferrari eszén azonban a zsákok száműzésével sem jártak túl, a Scuderia a rajt előtt ugyanis nemes egyszerűséggel egy nyitott esernyőt tett a pilótafülkébe,

amitől továbbra sem láthatott rá a kormányra a fedélzeti kamera.

A monzai rajtrácson a Ferrari már nem használhatta a hűtőzsákot, helyette használt azonban esernyőt

„Megkértük a Ferrarit, hogy ne használja többé ezeket a jégzsákokat – nyilatkozta az FIA szóvivője. – A fő ok az volt, hogy a FOM-nak nem tetszett." A szóvivő hozzátette, hogy továbbra is árgus szemekkel fogják figyelni az autóban elhelyezett egységes motorvezérlő elektronika (ECU) belső hőmérsékletét.

Az FIA ugyanakkor hangsúlyozta, nem helyes az az állítás, miszerint a Ferrari szabálytalan beállításokat használt a kormányán és ezeket szerette volna elrejteni a kamera takarásával.

„A zsák megakadályozta, hogy a televízióban látható legyen a kormány kijelzője, ez pedig elkerülhetetlenül összeesküvés-elméletekhez vezetett. A valóság azonban az, hogy az FIA mindent tud, amit tudnia kell a kijelző szoftveréről, az pedig teljes egészében szabályos" – mondta a szóvivő.