Vágólapra másolva!
Zak Brown reméli, hogy az F1 jelenlegi problémái megerősítik a Liberty Mediát és nem tántorítják el a reformoktól. Úgy véli, lehet, hogy eleinte rosszabb lesz, ami utána jóra fordul.

Számos problémával kell megküzdenie az F1-es közösségnek a sportág működtetése terén, elég csak az erőviszonyok kiegyensúlyozatlanságára, a költségekre, a közönség kiszolgálására vagy az új piacok meghódítására gondolni. Gyakori az elégedetlenség és a vita, csapatok mennek csődbe, ingadoznak a nézőszámok és rengeteg a megoldandó feladat.

A helyzet várhatóan 2021-re gyűrűzik be teljesen, akkor esedékes a kereskedelmi szerződések megújítása a jogtulajdonos és a csapatok között, új technikai szabályok és új motorszabályok is várhatók, bár utóbbi már most elbukni látszik, mert nincsenek a sportágba igyekvő új gyártók. Zak Brown, a McLaren-csapat ügyvezetője az Autosportnak elárulta, nem cserélne a Liberty Mediával.

Működik a cirkusz, de sok a teendő körülötte Forrás: 2018 Getty Images/Dan Istitene

„Bernie [Ecclestone] mindent irányított, összetartotta a dolgokat, de az egész kissé egy időzített bomba volt, most pedig néhány dolog felrobbant. Mondtam is [a Libertynek], hogy a helyzet nem szép, de néha vannak dolgok, amiknek össze kell dőlni, hogy megjavíthassuk őket.”

Brown a 2008-as gazdasági világválságot említette példaként.

„A bankok működése manapság már sokkal jobb a pénzügyi válság miatt. A pénzügyi világban mindenki tudta, hogy az egész végül össze fog dőlni. Sajnos bizonyos dolgoknak szükségszerűen tönkre kellett menni ahhoz, hogy mindent újra lehessen kezdeni.”

Brown nem megy biztosra Forrás: DPPI/Florent Gooden

Az üzletember ugyanakkor figyelmeztetett, szerinte az F1 nem elég ahhoz, hogy a problémái csak úgy megoldódjanak, emlékeztetett, hogy a bankszektor is a Lehman Brothers csődje után kezdett rendeződni. Ezt F1-es nyelvre is lefordította: „Ha majd egy versenyistálló vagy egy ülést érdemlő pilóta az utcán találja magát, arra majd fel kell figyelni.”

A csapatfőnök úgy véli, az F1 tulajdonosaként a Liberty Mediának kemény kézzel keresztül kell vinnie a sportág reformjait, és akinek ez nem tetszik, az jobb, ha kiszáll a mezőnyből.

„Hiszem, hogy a Liberty a legjobbat akarja a sportnak, de azok a csapatok, amik a [tervezett] költségplafonnál többet tudnak költeni, hátrányosnak érezhetik majd ezt. Nekik viszont meg kell bízniuk a saját versenyistállójukban, aminek nem kellene a pénzzel megvehető sikerre támaszkodniuk.”