Vágólapra másolva!
Bírálta az F1 sportfelügyelőit Fernando Alonso, miután a Japán Nagydíjon megbüntették. Charles Leclerc is csodálkozott, hogy Kevin Magnussent futni hagyták.

Bőven akadt dolga a sportfelügyelőknek a Japán Nagydíj során, részben Max Verstappen és a Ferrarik ütközetei, részben mások csörtéiből adódóan. Miközben Verstappen éppen Kimi Räikkönennel csatázott, lényegében ugyanott, a sikán bejáratánál Lance Stroll a fűre szorította Fernando Alonsót, aki a kavicságyon átugratva folytatta az útját a pályán.

Stroll később 5 másodperces büntetést kapott a helyzet előidézéséért, de Alonso sem úszta meg az esetet retorzió nélkül, ő is 5 másodpercet kapott, mert a pályalevágással a sportfelügyelők szerint előnybe került. Alonsónak valóban lett volna lehetősége, hogy a régi, aszfaltozott nyomvonalon térjen vissza a pályára, ő viszont úgy döntött, átvág a mély kavicságyon, ezzel sértett szabályt.

Alonso átvágta a sikánt Forrás: F1 TV

A futam után Alonso pont a Channel 4-nak adott interjút, amikor Stroll odalépett hozzá, és elnézést kért a leszorítás miatt, azt állítva, hogy nem látta az ellenfelét. „Nehéz megérteni ezt a döntést, amikor még az ellenfél is idejön elnézést kérni, de ez rámutat, milyen vacak a Forma-1” – mondta a szezon végén a mezőnyt elhagyó veterán. A bírálatát a következőkkel indokolta: „a [sportfelügyelői]

„Az ember fékez a külső íven az utolsó kanyarnál, az egyik srác nem látja őt, elnézést kér, miután a fűre kerültem, és büntetést kapok. Ez szégyen” – morgott a kétszeres világbajnok, aki gesztusával jelezte, hogy elfogadta Stroll bocsánatkérését. „Nem látott engem. Ha látott volna, és leszorít a fűre, az más kérdés, de ez csak egy balszerencsés helyzet volt egy versenyszituációban.”

Magnussen túl későn vágott be Leclerc elé Forrás: F1 TV

Alonso azt mondta, a végeredményen nem sokat számított a büntetés, mert a 14. lett, maximum a 12. helyre várta magát. Stroll sem volt boldog, szerinte a versenye a büntetés után „lejtőre” került. „Csak el akartam mondani neki, hogy nem szándékosan értem hozzá, aztán egyszerűen egyenesen ment. Szerintem tipikus első körös eset volt, amikor a helyzet felforrósodik.”

Charles Leclerc is kifogásolta, hogy Kevin Magnussent nem büntették meg azért, mert a célegyenesben, védekezés közben egyszerűen az ellenfele elé állt, előzési manőver közben.

„Számomra ez hasonló helyzetnek tűnt, mint Kimi és Max között két évvel ezelőtt, Spában, ahol az utolsó pillanatban történt irányváltás, de furcsa módon ezt ma elfogadták” – utalt arra, hogy a 2. körben történt baleset után Magnussent nem büntették. A francia pilóta a rádión viszonylag kimért stílusban azt mondta: „Magnussen hülye, és mindig az is marad. Ez tény. Kár érte.”

Magnussen azt mondta, előfordul az ilyesmi.

Megelőztem Charles-t a 130R külső ívén, aztán közel maradt a sikánban és szélárnyékozott a célegyenesben. Jobbra húzódtam, szerintem követett még egy kicsit, aztán szerencsére nekiment az autóm bal oldalának, defektes lett a bal hátsó kerekem. Ez balszerencsés, de néha előfordul. A futófelület levált és szétverte a padlólemezt, fékhűtőket és egyebeket, így ki kellett állnunk.”