Ricciardo szerint ésszel kellene büntetéseket osztogatni

Forma-1, USA Nagydíj, Daniel Ricciardo, Red Bull
AUSTIN, TX - OCTOBER 20: Sparks fly behind Daniel Ricciardo of Australia driving the (3) Aston Martin Red Bull Racing RB14 TAG Heuer on track during final practice for the United States Formula One Grand Prix at Circuit of The Americas on October 20, 2018 in Austin, United States. Mark Thompson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A Red Bull pilótája úgy véli, túlzott volt Sebastian Vettel megbüntetése az USA Nagydíjon, de hálás a következetességért.

Még mindig nem tért napirendre az F1-es mezőny Sebastian Vettel austini büntetése fölött. A német pilóta a pénteki első szabadedzésen nem lassított le elég hirtelen a piros zászlók megjelenésekor, ezért túllépte az előírt szintidőt. Daniel Ricciardo a szezonnyitón pont ugyanígy járt, ezért három rajthelyes büntetést kapott, Vettelt is ugyanezzel sújtották.

Charlie Whiting, az FIA F1-es versenyigazgatója azzal magyarázta a döntést, hogy a csapatok is támogatták a Safety Car és a VSC alatt alkalmazott szintidős megoldás kiterjesztését a piros zászlókra, így pontosan mérhető, hogy egy adott pilóta lelassult-e eléggé a vészhelyzetben vagy sem. Whiting szerint Vettel egy „egyszerűen követhető” szabályt szegett meg.

Nem mindig lassítanak eléggé Forrás: AFP/2018 Getty Images/Mark Thompson

Ricciardo viszont azon az állásponton van, hogy a sportfelügyelőknek mérlegelniük kellene a körülményeket is. „Ahogy az én esetemben, [úgy Vettelnél sem] az volt a gond, hogy egy autó megállt a pályán. Nem is nagyon volt veszély, szerintem csak a sóder miatt volt az egész. Talán a józanésznek néha győzedelmeskednie kellene.”

Az ausztrál pilóta értékelte, hogy Vettel is ugyanazt a büntetést kapta, mint ő az Ausztrál Nagydíjon, elismerte a sportfelügyelők következetességét, de kijelentette, „alapvetően egyikünknek sem kellene ilyenekért büntetést kapni. Nem szabad gyorsan hajtani, de nem az volt a helyzet, hogy valaki felborult a pályán. Az más lenne.”

Whiting arra gyanakodott, hogy a pilóták nincsenek teljesen tisztában a szabályokkal, Ricciardo el is ismerte, hogy az Ausztrál Nagydíjon egyszerűen elfelejtette, hogy a szintidőnél lassabban kell futnia.

„Lelassítottam, de elfelejtettem, hogy követnem kell a szintidőt. Azt gondoltam, hogy biztonságban leszek, de nem voltam. Jószándékú voltam, ez azonban egy szabály, és ez így korrekt. Talán csak a büntetés bosszant, lehet, hogy egy figyelmeztetés kellene. Nem tudom.”