Társoldalunk:

Vietnámi kormány: F1-es futamot rendezünk 2020-tól

2018.11.02. 09:53

Már régóta rebesgetik, hogy Vietnám 2020-ban csatlakozik az F1-es versenynaptárhoz, az ország kormánya pedig most közölte, ők támogatják a futamot. A hivatalos bejelentés még nem történt meg.

Noha hivatalos bejelentés még nem történt, a vietnámi kormány azt közölte, hogy sikerült megegyezni a Liberty Mediával, a megállapodás szerint pedig 2020-tól lesz Vietnámi Nagydíj a versenynaptárban. A Hanoi Népi Bizottság azt is nyilvánosságra hozta, hogy az utcai versenypálya pontos rajzát a jövő héten, egy gála keretein belül fogják bemutatni. Vietnámban korábban még soha nem rendeztek F1-es futamot, Malajzia és Szingapúr után ez lehet a harmadik délkelet-ázsiai helyszín a sportág történetében.

2020-tól Hanoiban, városi pályán körözhet az F1Forrás: hemis.fr/BIBIKOW Walter / Hemis.fr/Bibikow Walter / Hemis.Fr

Az FIA egyelőre nem erősítette meg a vietnámi kormány állításait, mindez azonban valószínűleg csak idő kérdése.

Noha a bejelentést a kormány tette, a versenyt nem állami pénzből, hanem a privát szektor bevonásával fogják finanszírozni.

Mai Tien Dung, a kormányhivatal vezetője augusztusban úgy nyilatkozott, hogy a hatóságok már egyeztettek a pálya környékén élőkkel, akik mindannyian támogatták az ötletet azért, hogy turistákat csábítsanak a városba.

A Vietnámi Nagydíj a Liberty Mediának is nagy lépés lenne, ugyanis amióta átvették a sportág kereskedelmi jogait, csak olyan versenyeket hoztak vissza a naptárba, amelyek korábban már szerepeltek benne, ez lehet az első teljesen új helyszín.

Mexikó szeretne a naptárban maradni

Az F1 vérkeringésébe 2015-ben visszatérő Mexikói Nagydíj szerződése a jövő évben lejár, a szervezők azonban magabiztosak, hogy a futam gazdaságra gyakorolt hatása meggyőzi majd az új kormányt, hogy támogassa a nagydíjat a továbbiakban is.

A Mexikói Nagydíj évről évre hatalmas közönségsiker - Galéria!Forrás: DPPI/Florent Gooden

A számok tényleg meggyőzőek, az idei verseny napján 135 ezres telt ház volt a pályán, a három nap során pedig 335 ezren látogatták meg az aszfaltcsíkot, ennél az idén eddig csak a Brit Nagydíjon voltak többen. „Ez a futam a példája annak, hogy mit szeretnénk látni mindenhol” – mondta Ross Brawn, az F1 sportért felelős ügyvezetője.

A futam a kezdetektől jelentős állami támogatást kap, az elmúlt három szezonban pedig a legjobban szervezett verseny díját is bezsebelte, a folytatás azonban a december 1-jén hivatalba lépő Andres Manuel Lopez Obrador elnöktől függ. Az állami támogatás elengedhetetlen a szervezőknek, akik abban bíznak, hogy a futam mexikói gazdaságra gyakorolt 1,3 milliárd dolláros hatása és az első három évben teremtett 31,600 munkahely elegendő lesz a meggyőzéshez.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK