Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton és korábbi gokartos ellenfelei több érdekességet is megosztottak az ötszörös világbajnok pályafutásának első szakaszáról.

Lewis Hamilton érdekes történetet osztott meg ötödik világbajnoki címének megnyerése után az újságírókkal és elmesélte, hogy fiatal gokartosként miként ösztönözte őt az édesapja arra, hogy felvegye a versenyt a legjobbakkal. A történet nyomán a Racefans megkereste Hamilton egyik nagy gokartos riválisát, aki elmesélte, hogy a későbbi F1-es szupersztár első ránézésre nem tűnt olyan különlegesnek, majd egy csapásra hihetetlenül jó lett.

Hamilton már gokartosként kitűnt a többiek közül, de nem elsőre Forrás: DPPI/Philippe Millereau

Köztudott, hogy Anthony Hamilton, Lewis Hamilton édesapja hatalmas szerepet játszott fia karrierjének elindításában, és rengeteg áldozatot hozott azért, hogy a kis Lewisból Forma-1-es pilóta legyen. De nem csak anyagilag segítette fiát, miként az az ötszörös világbajnok szavaiból kiderül. „Odaállt, ahol a leggyorsabb gyerek fékezett, abban az időben ezt a gyereket pedig Niki Richardsonnak hívták.

– emlékezett vissza gyerekkori gokartos éveire Hamilton. – [Az apukám] több méterrel odébb állt és azt mondta, hogy »itt kell fékezned.« Egyik apuka sem csinálta ezt. Próbáltam ott fékezni, de rendre kicsúsztam és balesetet szenvedtem, míg végül meg nem csináltam.

A Racefans Hamilton nyilatkozata után megkereste Richardsont, aki emlékezett a történtekre, és elmondta, hogy a többi apuka korántsem tartotta olyan jó ötletnek Anthony Hamilton tanítási módszereit.

„Ahogyan az interjúban is mondta, sokszor kicsúszott, rengeteg galibát okozott a pályán. Az 1994-es szezonban, amikor én a Super One kategória brit bajnoka voltam, Lewis a brit bajnokságban indult, de

Emlékszem, hogy más apukák odamentek beszélni Anthonyval, mert Lewis folyamatosan kirepült a hajtűben, és kis híján mindannyiunkat kiütött. Lewis végül elkezdett ugyanazon a ponton fékezni, ahol mi, a többi pedig már történelem."

Richardson (1-essel) és Hamilton (44-essel) egyik gyerekkori csatája 1994-ből

A 1994-es szezonban Hamilton a fejlődés jeleit mutatta, de igazán csak egy évvel később robbant be a gokartos köztudatba, Richardson számára teljességgel meglepő módon. „Nem tudom, hogy miként lett hirtelen olyan jó. Az 1995-ös szezonban, amikor én felmentem a juniorok közé – és a legjobb 15-ből úgy 10-en ugyanezt tették, ami megnyitotta az utat a kadét osztályból feljebblépőknek –

Richardson és Hamilton, noha előbbi idősebb volt, jóban voltak a gokartos évek alatt, az egykori rivális a későbbi ötszörös világbajnoknak köszönhetően evett életében először mogyoróvajat. „Átjártunk egymáshoz, laser taget játszottunk. Egyszer nála voltam, amikor megismertetett a mogyoróvajjal. Akkor ettem először, és azóta is eszem.

Valóban nincs sok olyan pilóta, akivel Hamilton eddig pályafutása során összecsapott és nem győztesen került ki a párharcból. Az egyik ilyen versenyző Niki Richardson mellett Colin Brown, akivel Hamilton a 2000-es szezonban a gokartosok Formula A kategóriájában mérte össze tudását. Az európai szezont Hamilton és csapattársa, egy bizonyos Nico Rosberg uralta, a portugáliai Bragában rendezett vb-n azonban jött Brown.

Hamilton a gokart Európa-bajnokságon 2000-ben Forrás: DPPI/Jacky Foulatier

A döntőben Hamilton, Brown és Clivio Piccione csapott össze az elsőségért, de miután Hamilton főtengelye beadta a kulcsot, utóbbi két pilóta között dőlt el a vb-cím Brown javára, aki ezután Monacóban is nyert, így

a szezon három különálló nagy versenyéből kettőt a magáénak tudhatott, míg végül Japánban, a Világ Kupán Hamiltonnak sikerült őt legyőznie.

„Colin ott volt a legjobbak között, sokoldalú pilóta volt elegáns vezetési stílussal – mondta Hamilton. – Idősebb volt nálam és Niconál, mindig egy lépéssel előrébb tartott. Néztük a versenyeit, mert egyike volt azoknak, akiknek szurkoltunk. Ismertem őt és igazán klassz srác volt.”

Akik egyenlő feltételek mellett legyőzték Hamiltont

Név Bajnokság Év
Nico Rosberg Forma-1 2016
Jamie Green Forma-3-as Eb 2004
Danny Watts Formula Renault 2002
Colin Brown Formula A (gokart) 2000

Hamilton érdekes párhuzamot vont Brown és Fernando Alonso között. Fiatalként mindkettejükre felnézett, később pedig mindkettejükkel összecsapott a pályán. „Olyan volt, mint amikor felnőve a Forma-1-ben Fernandót figyeltem, majd az F1-ben ellene versenyeztem.

Brown a következő szezonban együléses versenyautókra váltott, karrierje későbbi szakasza azonban nem alakult szerencsésen, a 2003-as szezon után pedig fel kellett hagynia a versenyzéssel. Ennek ellenére nem érez keserűséget amiatt, hogy Hamiltonnak összejött, ami neki nem. „Sokan azt hiszik, hogy keserűség van bennem Lewis miatt, de valójában ennek a szöges ellentéte az igaz. Lewis volt a legjobb pilóta, akivel összehozott a sors mialatt versenyeztem."