Ricciardónak van tippje, hogy ki miatt nem mehetett a Ferrarihoz

Forma-1, Daniel Ricciardo, Red Bull Racing, Abu-dzabi Nagydíj
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - NOVEMBER 23: Daniel Ricciardo of Australia and Red Bull Racing prepares to drive in the garage during practice for the Abu Dhabi Formula One Grand Prix at Yas Marina Circuit on November 23, 2018 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Mark Thompson/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // AP-1XKRBC5DW2111 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
A Red Bulltól a Renault-hoz távozó Daniel Ricciardo szeretett volna már jövőre Ferrarival versenyezni, nem zárta ki, hogy karrierje során egyszer majd fog is, 2019-es leigazolását azonban szerinte egy ember akadályozta meg.

Daniel Ricciardo jövőre már a Renault gyári csapatában kezdi meg a felkészülést a 2019-es szezonra, miután az idén nyáron bejelentette távozását a Red Bulltól. A döntés sokakat meglepett, Christian Horner Red Bull-csapatfőnök sem teljesen értette, a jelenlegi erőviszonyok alapján ugyanis a Ferrarin és a Mercedesen kívül minden csapat visszalépésnek számított Ricciardónak. Az ausztrált az idei év első felében a Ferrarival is szóba hozták, sokan benne látták Kimi Räikkönen utódját, az olaszok azonban hamar lemondtak a szerződtetéséről, Ricciardo most pedig sejtelmesen arra utalt, hogy ez egy bizonyos személynek volt köszönhető.

Ricciardo nem mehetett a Ferrarihoz Forrás: 2018 Getty Images/Mark Thompson

Az már a nyár elején világossá vált, hogy a Ferrari és a Mercedes nem kívánja leigazolni 2019-re, előbbi érdeklődésének hiánya pedig már akkor is érzékenyen érintette a mosolygós ausztrált. „Azt gondoltam, hogy nagyobb érdeklődés lesz a részükről, mint amekkora volt, de talán történt valami, nem tudom" – nyilatkozta akkor a Motorsport Magazine-nak.

Most, fél évvel később az Automotonak adott interjújában elárulta, hogy szerinte egyszerűen valaki nem akarta, hogy a Ferrarihoz igazoljon, szó sem volt arról, hogy túl sok pénzt kért volna, vagy másban nem tudtak megegyezni.

Sokaknak nyilvánvaló okokból egyből Sebastian Vettel juthat az eszébe, a négyszeres világbajnok 2014-ben már volt Ricciardo csapattársa a Red Bullnál, és ki is kapott tőle.

Ennél sokkal valószínűbb azonban, hogy az azóta elhunyt Sergio Marchionne vétózta meg az ausztrál leigazolását,

a Ferrari korábbi elnök-vezérigazgatója ugyanis nagy támogatója volt Charles Leclerc-nek.

Vettellel nincs különösebb gondjuk egymással, a német azonban bizonyára nem szívesen gondol vissza a közös évükre Forrás: Picture-Alliance/AFP

Ricciardo ennek ellenére nem zárta ki, hogy egyszer lesz még a Ferrari versenyzője. „Tárgyaltunk, de szerintem ők akkorra már megegyeztek Leclerc-rel. Amennyire tudom, ez jó nekik, sok szerencsét kívánok, ugyanakkor remélem, hogy az F1-ben leszek még egy ideig, a jövőben pedig ki tudja, hogy nem találkozunk-e újra."

Így búcsúzott a Red Bulltól

Az ausztrál pilóta 100. nagydíját futotta Abu-Dzabiban a Red Bull színeiben, amely egyben az utolsó versenye is volt a bikásoknál. Nagy búcsúzkodásba azonban nem kellett kezdenie a verseny leintése után, azt ugyanis egy héttel később, az energiaitalosok Milton Keynes-i központjában ejtette meg.

Ricciardo utolsó gyárban töltött napjának rendesen megadták a módját, reggel Max Verstappennel közös biciklizéssel indult a program a gyár folyosóin, majd jöhetett egy szolid 2 órás autogramosztás a Red Bull alkalmazottaival.

Ezt Christian Horner és Max Verstappen szokásos verseny utáni eligazítása követte, majd elérkezett az idő Ricciardo búcsúztatásához, amelynek elején lejátszottak egy videót az ausztrál csapatnál töltött éveiről.

Ricciardo a rajtszámát viselő KTM-motorral lett gazdagabb utolsó red bullos napján Forrás: 2018 Getty Images/Mark Thompson

Ezután Ricciardo beszédet mondott a gyár alkalmazottainak, majd megkapta búcsúajándékát, egy KTM 350 SXF motort, amelyet a triálos legenda Dougie Lampkin adott át neki. „Ezzel a csapattal szereztem meg azt első pole pozíciómat, nyertem meg az első futamomat, majd még sok továbbit.

Nagyon fognak hiányozni, mindannyian kedvesek és jó barátok, mindig szeretni fogom őket" – nyilatkozta az Automotonak.