Bottas követi Räikkönen példáját, ralizni fog

Forma-1, Valtteri Bottas, Mercedes-AMG Petronas
Mercedes' Finnish driver Valtteri Bottas arrives at the Interlagos racetrack in Sao Paulo, Brazil on November 10, 2018, on the eve of the Brazil Formula One Grand Prix. (Photo by Nelson ALMEIDA / AFP)
Vágólapra másolva!
Kimi Räikkönen után az F1-es mezőny másik finn versenyzője, Valtteri Bottas is ralizásra adja a fejét, noha a Mercedes versenyzője egyelőre csak kitérőt tesz egy Ford Fiesta RS WRC volánja mögött.

Valtteri Bottas követi a legendás finn elődöket, és január végén elindul az Arctic Lapland Rallyn, a 2019-es finn ralibajnokság nyitófutamán. A Mercedes pilótája három héttel az F1-es előszezoni tesztek előtt ül autóba, a versenyt megelőzően pedig tesztelni is fog navigátorával, Timo Rautiainennel. Bottas korábban még nem vezetett raliautót, a legnagyobb kihívást azonban talán nem is az M-Sport Ford Fiesta RS WRC irányítása, hanem az itinerből vezetés jelenti majd neki.

Bottas egy futam erejéig raliautóra cseréli az F1-es Mercedest Forrás: AFP/Nelson Almeida

A versenyen ugyanolyan autóval indul, mint amilyennel Sébastien Ogier megnyerte az utóbbi két rali-világbajnokságot, de nemcsak a technika lesz kiváló minőségű alatta, hanem a navigátor is mellette, Timo Rautiainen ugyanis szintén világbajnok, Marcus Grönholmmal ért fel a csúcsra 2000-ben és 2002-ben. „Ez egy különleges lehetőség arra, hogy belekóstoljak a ralizás világába, mindenkinek köszönetet szeretnék mondani, aki lehetővé tette ezt – mondta Bottas. – Ez egy teljesen új terep nekem, miután nincs még tapasztalatom WRC-autóban. Autóversenyzőként mindig padlógázzal megyek, bármilyen autót is vezessek."

Korábban több finn Forma-1-es pilóta, az egyszeres világbajnok Keke Rosberg és Kimi Räikkönen, a kétszeres bajnok Mika Häkkinen, valamint a McLarennél és Renault-nál is vezető, előbbivel egyetlen F1-es futamát nyerő Heikki Kovalainen is részt vett az Arctic Lapland Rallyn.

Räikkönen később két szezont eltöltött a rali-világbajnokságon is, elmondása szerint pedig a legnehezebb feladatot az itinerből vezetés jelentette neki.

Már az itiner elkészítése is külön művészet a raliban, a verseny előtt minden szakaszt legalább kétszer végigjár a pilóta a navigátorral

és feljegyez mindent, amire majd vezetés közben szükség lehet. Menet közben az itinert olvasó navigátorra szinte még jobban támaszkodnak a pilóták, mint a saját szemükre, ez pedig a máshoz szokott F1-es versenyzőknek igen természetellenes tud lenni.

Festésében eltérő, de ilyen autóval, hasonló körülmények között vezet majd Bottas január végén (a képen Sébastien Ogier az idei svéd ralin) Forrás: DPPI/Frederic Le Floc H

„Eddig csak három pilóta mellett ültem raliautóban, de ez egy olyan izgalmas küldetés, hogy el kellett fogadnom a kihívást – mondta a Grönholmmal 144 világbajnoki futamon 30 győzelmet és 61 dobogós helyezést elérő Rautiainen. – Úgy gondolom, hogy egy olyan tehetséges kerékforgatóval, mint Valtteri, képesek leszünk megfelelő alapokat teremteni a tesztek során.

Bottas részvételét az AKK Motorsport által egy finn pilótáknak létrehozott program finanszírozza. A program célja minél több finn autóversenyzőt eljuttatni a motorsport elitjébe. Bottas természetesen már ott van, a raliban azonban még kezdőnek számít. Lehet, hogy már saját, Forma-1 utáni karrierjét készíti elő a Mercedes versenyzője?