Társoldalunk:

Alonso: Az F1-ben is jót tettek a külső tapasztalatok

2018.12.19. 14:40

A korábbi kétszeres világbajnok figyelmét nem vonta el, hogy az IndyCarban és a WEC-ben is versenyzett, sőt, szerinte az új tapasztalatok jobb versenyzővé tették őt.

Szokatlan fába vágta a fejszéjét Fernando Alonso az elmúlt két F1-es szezon során, mielőtt búcsút mondott a mezőnynek: A Monacói Nagydíj helyett az Indy 500-on próbált szerencsét, az idén pedig a sportautó-világbajnokság (FIA WEC) mezőnyében is rajthoz áll, társaival megnyerte a Le Mans-i 24 órás versenyt is.

Sokan féltették Alonsót, hogy nem fogja bírni a terhelést, hiszen bizonyos időszakokban szinte minden hétvégén versenyez, és köztük utaznia is kell, de a spanyol pilóta nem tört meg, sőt, 21:0-ra kiütötte Stoffel Vandoorne-t az F1-es időmérő-párharcban, és jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a gyenge McLarennel is megszerezték a 6. helyet a konstruktőri világbajnokságon.   

Alonso nagyon jól szerepelt az idén, de az autója ebből nem sokat láttatottForrás: AFP/2018 Getty Images/Dan Istitene

„Az autóban ülve nehéz pontosan tudni, hogy milyen az ember tempója – mondta. – Számokat lehet követni, és az időmérős csata terén az idei év messze a legjobb volt a számomra. Úgy érzem, gyors vagyok és versenyképes. Az IndyCar tesztnap és a WEC program miatt talán jobb, komplettebb pilótának érzem magam.”

Az IndyCar és a WEC más vezetési stílust kíván meg, és az F1-től is eléggé különböznek, de Alonso ettől függetlenül úgy érzi, hogy az élmények formálták őt.  

„Jobban megértem az autók viselkedését, más vezetési technikákat, az energia megtakarításának módjait, a gumikkal való spórolást – sorolta. – Több információm van kívülről és más mérnököktől, még több látásmód, ami jobbá teszi az embert és jobb rálátást biztosít a többi motorsportra. Egy Forma-1-es autóba ülve így más véleményünk is lehet, még ha ott az nem is teljesen hasznos.”

Fernando Alonso IndyCar-tesztje az Andretti Autosport színeiben, a Barber Motorsports Parkban - Galéria!Forrás: IndyCar

Alonso a szezon végén elköszönt az F1-től, de a McLaren pilótája marad, együtt készülnek a 2019-es Indianapolis 500-ra. A wokingi istállónál két fiatal pilóta, Carlos Sainz és Lando Norris ül a helyére, mindketten számítanak Alonso tapasztalatára, hogy fejlődni kezdjen az egykor szebb napokat látott istálló. Norris még attól sem riad vissza, hogy némi tesztidőt Alonso kapjon.

Szerintem nagyon értékes lesz. Ő tudja a legjobban, hogyan változott az autó az elmúlt évek során, mi volt a jó, és mi volt a rossz” 

– nyilatkozta Norris. – „Nem tudom, mi fog történni, és mennyire fog részt venni a munkában. Még mindig a McLaren tagja, ez rajta múlik, de szerintem menő lenne. Én persze, annyi időt töltenék [az autóban] amennyit csak lehet, de ha mindenki úgy dönt, hogy az egész csapat számára jól jönne a visszajelzése, és az ugyanannyira fontos lenne, mint az enyém vagy Carlosé, akkor szerintem ez jó lenne.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK