Vágólapra másolva!
Max Verstappen az F1-es téli szünet alatt is hódol kedvenc szenvedélyének, a szimulátor-versenyzésnek, legutóbb azonban a jelek szerint kicsit frusztrálttá tették őt az ellenfelek.

Max Verstappen eddigi pályafutása alatt sem tartozott a nyugodt versenyzők közé, számtalan példát láthattunk már arra, hogy könnyen felkapja a vizet, és a csapatrádióban osztja ki az őt felidegesítő ellenfelét. A tavalyi Brazil Nagydíjon is rendesen sípolni kellett az élő közvetítésbe bevágott párbeszédet közte és mérnöke között, miután Esteban Oconnal összeütközve az élről pördült ki, majd a futam után személyesen is számon kérte a franciát, amit a hírhedt lökdösődés követett. Még ha sokszor, mint ebben az esetben is, jogos volt a holland felháborodása, azt kijelenthetjük, hogy könnyen ki lehet őt hozni a sodrából. Vélhetően erre játszott rá Ocon is, aki Brazíliában Verstappen arcába vigyorogva provokálta őt. Az iRacing online szimulátoros bajokságában most kiderült, ennél jóval kevesebb is elég.

Verstappen (a narancssárga, oldalára dőlt autóban) nem nézte jó szemmel, hogy tönkretették a gyorskörét Forrás: Twitch

Verstappenről köztudott, hogy szabadidejében a mai napig előszeretettel szimulátorozik és indul online versenyeken a világ legnagyobb szimulátoros csapatával, a Team Redline-nal. Nincs ez másképp most, a téli holtszezonban sem. Verstappen saját nevén vesz részt a küzdelemben, legutóbb az iRacing online bajnokságban tűnt fel Brands Hatch-ben, egy virtuális Forma-3-as futamon, amelynek edzésén olyasmit tett, amit még a virtuális versenypályákon sem néznek jó szemmel. A Twitch nevű videós platformra feltöltött képsorok azt mutatják, ahogy Verstappen éppen gyorskörön van a 33-as rajtszámú narancssárga autójában, amikor feltartja őt a versenyíven cammogó 7-es rajtszámú David Minton. Verstappen, hogy elkerülje az ütközést, lement a fűre, amitől megpördült, de a pályán maradt.

Mivel a gyorkörének lőttek, a holland nem hajtott tovább, inkább megvárta, hogy az előle a pályáról lemenekülő Minton visszaelőzze, majd utánament az ismét lehúzódó kék autónak, és nemes egyszerűséggel ráhúzta a kormányt, kilökve a 7-es versenygépet.

Mindketten a falban végezték, Verstappen autójának hátsó szárnya le is tört. Ezután a Red Bull versenyzője, mint aki jól végezte dolgát, visszateleportálta magát a bokszba, hogy egyből kihajtson egy újabb körre.

A Twitchre a videót feltöltő MrGit nevű felhasználó reakcióiból is kiderül, hogy arrafelé sem mindennaposak az ilyen manőverek

Az esetet egy legyintéssel is el lehetne intézni, mondván ez nem a valóság, és különben is, Minton csúnyán feltartotta Verstappent, csakhogy az iRacing bajnokságaiban, mint a komoly szimulátoros sorozatok mindegyikében, nagyon komolyan veszik a felelőtlen viselkedést, külön versenybírókat is alkalmaznak, akik egy-egy ilyen manőverért szó nélkül eltiltják az illetőt.

Ha pedig egyért nem, akkor kettőért már csak-csak, Verstappen ugyanis egy másik riválisának is nekiment.

Ebben a videóban nincsenek benne az előzmények, nem tudni, hogy a holland milyen sérelmet torolhatott meg, annyi azonban biztos, hogy a versenyzői etikettet itt sem vette figyelembe.

Mad Max Returns from r/iRacing
Nem tudni, hogy a másik incidens az előző előtt, vagy után történt, a felvételeken viszont hasonló szituáció látható, Verstappen elengedi a riválisát, majd szándékosan nekimegy

Hogy Verstappen részesül-e bármiféle szankcióban, arról egyelőre nincs információ, korábban azonban már volt rá példa, hogy egy neves autóversenyzőt kizártak az online versenyekről, miután nem tudott uralkodni magán. A 2006-ban és 2007-ben a Toro Rossóval az F1-ben induló Scott Speed utólag elnézést kért, amiért többször is megpróbálta szándékosan kiütni az egyik vetélytársát.

A valóságban Verstappennek vélhetően meg sem fordulna a fejében hasonló manőver, vannak azonban, akik az igazi versenypályákon sem tudnak uralkodni magukon. Az egyik leghíresebb közelmúltban történt eset Santino Ferruccié, aki tavaly nyáron, a silverstone-i Forma-2-es sprintverseny levezető körében ment neki direkt Arjun Maininak,

amiért utólag kizárták, négy további versenytől eltiltották, súlyos pénzbüntetést kapott, csapata pedig azonnali hatállyal szerződést bontott vele.

Ferrucci annyit tudott felhozni a védelmére, hogy olasz amerikai, ezért nagyon érzelmesen viszonyul a versenyzéshez.

Dan Ticktum, a Red Bull protezsáltja már a valóságban is lökdösődött szándékosan, 2 éves eltiltás lett a vége Forrás: Thomas Suer

Egy másik híres eset Dan Ticktummal, a Red Bull juniorversenyzőjével történt, aki 2015-ben az angol F4-ben biztonsági autós fázis alatt 10 autót előzött meg, ezalatt elhaladt 13 sárga zászlós jelzés, 4 dupla sárga zászlós jelzés, két fehér zászlós jelzés és 15 Safety Car-tábla mellett, hogy egy első körös ütközésért vegyen elégtételt, és kiüsse riválisát a versenyből. Ticktum kétéves eltiltást kapott az autóversenyzéstől, a második évet felfüggesztve.