Verstappen a Formula E idei második futamán tölti le a közmunkát

Forma-1, Max Verstappen, Red Bull Racing, Brazil Nagydíj
SAO PAULO, BRAZIL - NOVEMBER 11: Second placed Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing looks on in parc ferme during the Formula One Grand Prix of Brazil at Autodromo Jose Carlos Pace on November 11, 2018 in Sao Paulo, Brazil. (Photo by Lars Baron/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // AP-1XG19VV951W11 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
A Formula E január 12-i idei második versenyén Max Verstappen, a Red Bull versenyzője is ott lesz, de nem vezetni fog, hanem a rá kiszabott közmunkájának első napját tölti le.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) eldöntötte, hogy milyen formában kell letöltenie Max Verstappennek a rá a Brazil Nagydíjon Esteban Oconnal történt futam utáni lökdösődés miatt kiszabott közmunkát. A holland pilótát azért szankcionálták, mert az Interlagosban a Force India francia pilótájával történt ütközést követően a mérlegelésre szolgáló helyiségben számon kérte az őt az első helyről kiütő Ocont, majd miután ellenfele gúnyos mosollyal fogadta őt, többször is meglökte, mindezt a kamerák szeme láttára. Verstappen a Formula E idei második versenyén kell részt vegyen, és a sportfelügyelők munkáját kell megfigyelnie.

Verstappen brazíliai mutatványa elfoglaltságot hozott neki a holtszezonra Forrás: Red Bull

A Red Bull versenyzője már a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjon jelezte, hogy nem ért egyet a kétnapos közmunkával, a csapattal és az FIA-val közösen pedig olyan letöltési módot fognak kitalálni, amitől nem tűnik majd „idiótának", mert szerinte már így is szigorúbban bánnak vele a kelleténél. Jean Todt, az FIA elnöke már december elején megszellőztette, hogy valamilyen felügyelőkkel kapcsolatos feladat lesz a közmunka tárgya,

végül pedig így is lett, Verstappennek a Formula E január 12-i, marrákesi futamán kell megjelennie, hogy megfigyelje a felügyelők tevékenységét.

Az Autosport értesülései szerint azzal nem akarta büntetni Verstappent a szövetség, hogy Formula E-futamra küldték, pusztán ez az első lehetőség az idén, hogy magasan jegyzett együléses sorozat versenyén vehessen részt, F1-es futamon pedig amúgy sem tudná megfigyelni a felügyelők munkáját, mivel akkor saját kötelezettségeinek tesz eleget.

Az eset, amiért az FIA kiszabta a közmunkát

Todt már korábban elmondta, hogy hasznosnak találná, ha a renitens pilóta, akinek egyébként is sokszor meggyűlt már a baja a felügyelőkkel pályafutása során, kicsit a másik oldalról is látná a dolgokat.

Az egyelőre nem ismert, hogy a kétnapos közmunka második napját mikor, és milyen formában kell letöltenie.

Az FIA közleménye így szól a büntetés letöltéséről: „Max Verstappen részt vesz a Marrakesh E-Prix-n a felügyelők 2018-as Brazil Nagydíjon hozott döntésének eredményeként. Verstappen a felügyelők megfigyelőjeként fogja tölteni a napot, közelről fogja követni a munkájukat egy magas szintű nemzetközi motorsport eseményen

A felügyelői testület versenyző tagja a korábban a Forma-1-ben a Red Bullnál, a Toro Rossónál, a Force Indiánál és a HRT-nél is versenyző Vitantonio Liuzzi lesz.