Társoldalunk:

Verstappen a Formula E idei második futamán tölti le a közmunkát

2019.01.12. 09:51

A Formula E január 12-i idei második versenyén Max Verstappen, a Red Bull versenyzője is ott lesz, de nem vezetni fog, hanem a rá kiszabott közmunkájának első napját tölti le.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) eldöntötte, hogy milyen formában kell letöltenie Max Verstappennek a rá a Brazil Nagydíjon Esteban Oconnal történt futam utáni lökdösődés miatt kiszabott közmunkát. A holland pilótát azért szankcionálták, mert az Interlagosban a Force India francia pilótájával történt ütközést követően a mérlegelésre szolgáló helyiségben számon kérte az őt az első helyről kiütő Ocont, majd miután ellenfele gúnyos mosollyal fogadta őt, többször is meglökte, mindezt a kamerák szeme láttára. Verstappen a Formula E idei második versenyén kell részt vegyen, és a sportfelügyelők munkáját kell megfigyelnie.

Verstappen brazíliai mutatványa elfoglaltságot hozott neki a holtszezonraForrás: Red Bull

A Red Bull versenyzője már a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjon jelezte, hogy nem ért egyet a kétnapos közmunkával, a csapattal és az FIA-val közösen pedig olyan letöltési módot fognak kitalálni, amitől nem tűnik majd „idiótának", mert szerinte már így is szigorúbban bánnak vele a kelleténél. Jean Todt, az FIA elnöke már december elején megszellőztette, hogy valamilyen felügyelőkkel kapcsolatos feladat lesz a közmunka tárgya,

végül pedig így is lett, Verstappennek a Formula E január 12-i, marrákesi futamán kell megjelennie, hogy megfigyelje a felügyelők tevékenységét.  

Az Autosport értesülései szerint azzal nem akarta büntetni Verstappent a szövetség, hogy Formula E-futamra küldték, pusztán ez az első lehetőség az idén, hogy magasan jegyzett együléses sorozat versenyén vehessen részt, F1-es futamon pedig amúgy sem tudná megfigyelni a felügyelők munkáját, mivel akkor saját kötelezettségeinek tesz eleget.

Az eset, amiért az FIA kiszabta a közmunkát

Todt már korábban elmondta, hogy hasznosnak találná, ha a renitens pilóta, akinek egyébként is sokszor meggyűlt már a baja a felügyelőkkel pályafutása során, kicsit a másik oldalról is látná a dolgokat.

Az egyelőre nem ismert, hogy a kétnapos közmunka második napját mikor, és milyen formában kell letöltenie.  

Az FIA közleménye így szól a büntetés letöltéséről: „Max Verstappen részt vesz a Marrakesh E-Prix-n a felügyelők 2018-as Brazil Nagydíjon hozott döntésének eredményeként. Verstappen a felügyelők megfigyelőjeként fogja tölteni a napot, közelről fogja követni a munkájukat egy magas szintű nemzetközi motorsport eseményen az FIA ebben az esetben alkalmazott nevelési és felvilágosító megközelítésének részeként."

A felügyelői testület versenyző tagja a korábban a Forma-1-ben a Red Bullnál, a Toro Rossónál, a Force Indiánál és a HRT-nél is versenyző Vitantonio Liuzzi lesz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK