Verstappennek bejött a Formula-E-ben végzett közmunka

Forma-1, Max Verstappen, Red Bull Racing
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - NOVEMBER 24: Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing prepares to drive in the garage during final practice for the Abu Dhabi Formula One Grand Prix at Yas Marina Circuit on November 24, 2018 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Mark Thompson/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // AP-1XM2S3E2S1W11 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
Sam Bird, a Formula-E-ben versenyző Virgin-csapat pilótája szerint a sorozatra nézve igazságtalan volt, hogy az FIA oda küldte közmunkára Verstappent.

Az FIA a Formula-E marrákesi futamát jelölte ki Max Verstappennek arra, hogy letöltse a rá a tavalyi Brazil Nagydíjon kiszabott kétnapos közmunka első napját. A holland pilótát az Esteban Oconnal történt futam utáni lökdösődés miatt büntették meg, Marokkóban pedig az elektromos szériában szolgálatot teljesítő sportfelügyelők munkájának megfigyelése volt a célja. A sorozat egyik élmenője szerint ez igazságtalan volt a Fomrula-E-re nézve, Verstappen azonban hasznosnak találta a büntetés ily módon történő letöltését.

Verstappennek tetszett, amit látott a közmunkája során Forrás: 2018 Getty Images/Mark Thompson

Verstappen eddigi négyéves F1-es pályafutása alatt rengetegszer került már összetűzésbe a felügyelőkkel, többször kritizálta a büntetéseket kiszabó testület munkáját, amelynek rendszeresen volt dolga az általa elkövetett kihágásokkal. A Red Bull holland versenyzője mégsem a pályán, hanem az azon kívül elkövetett vétségéért kapott közmunkát, amelynek első napját az FIA határozata szerint a Formula-E 2018/19-es szezonjának második futamán kellett letöltenie. Mindez nem nyerte el a sorozatban tavaly 3. helyen végző Sam Bird, a Virgin csapat pilótájának tetszését, aki meg is jegyezte, szerinte a Formula-E-re nézve kissé igazságtalan volt odaküldeni Verstappent a közmunka letöltésére.

Verstappen a tavalyi Abu-dzabi Nagydíjon leszögezte, hogy nem fog belemenni olyan közmunkába, amitől „idiótának" tűnne. A jelek szerint a Formula-E-ben dolgozó felügyelők megfigyelésétől nem érezte magát annak, élvezte a marokkói versenyt.

„Érdekes volt a másik oldalról látni a dolgokat. Normál esetben az ember nem tud egy teljes napot eltölteni a felügyelőkkel, mindenki végzi a saját dolgát egy versenyhétvége alatt” – állt az FIA közleményében.

Nem volt hiány látványos manőverekből a Formula E marokkói futamán Forrás: Joe Portlock / LAT Images

„Jó látni, hogy mi kell ezeknek a fontos döntéseknek a meghozatalához – mondta a holland. – Néha egy döntés nem jó egy adott versenyzőre nézve, de mégis meg kell azt hozni, követni kell a szabályokat.

Az utóbbi időben több F1-es pilóta is szkeptikusan nyilatkozott a Formula-E-ről, többek között Sebastian Vettel sem tartja túl érdekesnek a sorozatot.

Az FIA egyelőre nem közölte, hogy Verstappennek milyen módon kell letöltenie közmunkája második napját.

A Red Bull hollandjának tetszett, amit az ex-F1-es Jérome d'Ambrosio győzelmével záruló marrákesi versenyen látott, vélhetően szívesen közmunkázna ismét a Formula-E-ben, ha már valahol úgyis muszáj lesz neki.