Vágólapra másolva!
A McLaren ügyvezetője optimista Fernando Alonso indianapolisi esélyeit illetően, de egyben óvatos is, mondván nagy nevek is lemaradtak már az 500 mérföldes futamról, mert kifogott rajtuk az időmérő.

Fernando Alonso nem tagja az idei F1-es mezőnynek, mégis legalább akkora érdeklődés övezi 2019-es futamait, mintha azokat a száguldó cirkuszban teljesítené. Alonso a jövő hét végén a Daytona 24 órással kezdi meg 2019-es szezonját, a legnagyobb várakozás azonban az Indianapolis 500-on való szereplését övezi. A McLaren egyelőre még IndyCar-csapatának összeállításának fázisában tart, az építőkockák azonban szép lassan a helyükre kerülnek és körvonalazódni látszik, hogy a kétszeres világbajnok annak ellenére, hogy ezúttal nem az Andretti Autosporttal közös istállóban indul, tapasztalt segítőkre számíthat.

Alonso egy év kihagyással tér vissza Indianapolisba Forrás: Chris Owens 2017/Chris Owens / Ims Photo 2017

A McLaren az előzetes tervek szerint áprilisban kezdheti meg az oválpályás teszteket Alonsóval, aki a májusi Indy 500-on reményeik szerint győzelmi esélyekkel szállhat harcba. Zak Brown, a McLaren ügyvezetője ugyanakkor figyelmeztet, csak lépésről lépésre szabad haladniuk, és először kvalifikálniuk kell Alonsóval a versenyre.

Ez bármennyire is evidensnek tűnhet, a legnagyobbakkal is előfordult már, hogy nem tudták megfutni a szintidőt, tavaly pédául a hatszoros IndyCar-győztes James Hinchcliffe maradt le a legendás viadalról.

„Indianapolis kemény hely, visszaüt, ha az ember elront valamit – mondta Brown az Autosport International Shown. – Láttuk már, hogy Rahal és Penske, vagy tavaly a Schmidt Peterson Hinchcliffe-fel sem tudott kvalifikálni a versenyre, úgyhogy az alapoknak rendben kell lenniük.

A McLaren sportigazgatójaként Gil de Ferran személyében Indy 500-győztes is segíti a wokingiakat, akik az IndyCarban a 80-as években már az Ensign csapattal tapasztalatot szerző Bob Fernleyre, a Force India korábbi helyettes csapatfőnökére is számíthatnak. „Bob Fernley, akinek a felelőssége az egész csapatot összerakni, a régi szép időkben már volt Indyben – mondta Brown. – Azért szerződtettük le, mert nagyon jól szervezi meg a csapat működését és ismeri Indianapolist. Ő felelős azért, hogy a megfelelő embereket alkalmazzuk."

Alonsónak erre a serlegre, a Borg-Warner trófeára fáj a foga Forrás: Andretti Autosport

Azt továbbra sem jelentették be, hogy pontosan milyen lesz a csapat összetétele, Brown azonban azt elárulta, hogy rutinos szakembereket toboroznak, a vezető szerelő pedig annak ellenére ugyanaz lesz, mint aki 2017-ben segítette Alonsót, hogy most már nem az Andretti Autosporttal szövetkezve, hanem önálló csapatként vesznek részt a versenyen.

Az ügyvezető egy érdekes mondatot is elejtett, mely szerint a McLarennél voltak, akik külön kérték, hogy az IndyCar-projektben vehessenek részt.

„Még be kell jelentenünk a csapatot, de az egyik mérnökünk négyszer nyerte meg az Indianapolis 500-at az elmúlt 15 évben, általánosan elismert szakember.

úgyhogy nagyon tapasztalt csapatunk van, néhányan pedig a McLarentől csatlakoztak. Vannak embereink, akik feltették a kezüket és azt mondták, hogy szeretnének részt venni az IndyCar-projektben, vagy már a múltban is részt vettek. Meggyőződésem, hogy nagyon nehéz lesz, ugyanakkor meggyőződésem az is, hogy a helyes módon közelítjük meg, hogy esélyt adjunk Fernandónak a győzelemre."

Alonso hamarosan F1-es autót is vezethet?

A kétszeres világbajnok 2019-es F1-es visszatérését Brown ugyan kizárta, mondván csak abban az esetben adnának versenyzői ülést az idén a spanyolnak, ha egyszer csak három autót lehetne indítani a versenyeken. Erre azonban semmi esély, Alonso 2019-ben így biztosan nem vezet McLarent nagydíjhétvégén a száguldó cirkuszban. Teszten azonban vezethet, akár már februárban valamelyik előszezoni gyakorláson, Brown szerint ugyanis jól jönne a csapatnak a tapasztalata.

Senki ne lepődjön meg, ha a februári barcelonai teszteken Alonso is feltűnik Forrás: DPPI/Dppi

„Beszéltem erről Fernandóval, nagyon nyitottan áll a dologhoz.

A tapasztalatával sokat segíthet, Carlos [Sainz] és Lando [Norris] is nyitott mindenre, ami tapasztalatot jelent nekünk. Fernando jól ismeri a csapatot, Landónak nincs annyi tapasztalata, Carlosnak pedig velünk nincs olyan sok. Beszélni fogok erről Fernandóval."