Finnország története során először F1-es futamot rendezne

Forma-1, Olasz Nagydíj 2018, Kimi Räikkönen, finn zászló, drukker, szurkoló
Fan of Ferrari's Finnish driver Kimi Raikkonen waves the finnish flag ahead of the Italian Formula One Grand Prix at the Autodromo Nazionale circuit in Monza on September 2, 2018. (Photo by Miguel MEDINA / AFP)
Vágólapra másolva!
Első MotoGP-futama után Finnország otthont adna története első F1-es versenyének is. A pálya adott, a rendezésről szóló tanulmány elkészítése folyamatban van.

Keke Rosberg, Mika Häkkinen, Kimi Räikkönen. Finnország három Forma-1-es világbajnoka, akik soha nem versenyezhettek hazai közönség előtt. Magyarországnak és a hungaroringi futamnak mindez persze csak előnyére vált, a finn szurkolók ugyanis előszeretettel jöttek a mogyoródi dombok közé szurkolni aktuális kedvencüknek, a finn versenyzők többször is elmondták, hogy a Magyar Nagydíjat tekintik hazai versenyüknek. Ez azonban a jövőben megváltozhat, a finn motorsport irányító testülete ugyanis hivatalos tanulmányt készít egy esetleges F1-es futam rendezésének lehetőségéről. A pálya már idén elkészül.

A finn drukkereknek lehet, hogy már nem sokáig kell külföldre utazniuk, hogy lássák kedvencüket Forrás: AFP/Miguel Medina

Finnország az egyik legsikeresebb ország nemcsak a motorsportban, de a Forma-1-ben is. A finn pilóták eddig összesen négy világbajnoki címet és 50 nagydíjgyőzelmet szereztek, utóbbi az ötödik legtöbb az országok rangsorában. Ennek ellenére a

Új-Zéland mellett Finnország az egyetlen olyan ország, amely legalább egy F1-es világbajnokot adott a motorsportnak, mégsem volt soha saját F1-es futama.

Ez változhat meg akár már pár éven belül is, 2020-ban ugyanis a jelenleg is építés alatt álló KymiRingen megrendezik az első finn MotoGP-futamot,

az AKK Motorsport, a finn motosport irányító testülete pedig elindított egy hivatalos tanulmányt egy esetleges F1-es nagydíj rendezéséről a szóban forgó helyszínen.

A pálya közleményéből kiderül, hogy az AKK a finn Oktatási és Kulturális Minisztériumtól kért anyagi forrást a tanulmány elkészítéséhez, hogy „feltérképezze a lehetőségeket egy finn F1-es futam rendezéséhez."

Jelenleg Kimi Räikkönen és Valtteri Bottas képviseli a finneket az F1-ben, kérdés azonban, hogy meddig. Előbbinek 2020, utóbbinak 2019 végéig van szerződése jelenlegi csapatával, pusztán életkorából adódóan azonban Bottasnak van rá nagyobb sansza, hogy hazai közönség előtt versenyezzen a száguldó cirkuszban.

A finnek kedvelt célpontja a Hungaroring, a képen Häkkinen finn zászlóerdő előtt éppen megnyeri az 1999-es Magyar Nagydíjat Forrás: AFP/Patrick Hertzog

„Finnországnak kiváló és különleges öröksége van a motorsportban – nyilatkozta Tatu Lehmuskallio, az AKK vezérigazgatója. – Nemcsak a finn Forma-1-es és WRC-pilóták gyűjtöttek több pontot az elmúlt években bármely másik ország versenyzőinél, nekünk is van nemzetközileg elismert tapasztalatunk modern, megbízható, fenntartható, és mindenek előtt izgalmas motorsport-rendezvények szervezésében.

A 4,5 km hosszú KymiRing az ország délkeleti részében, Helsinkitől 160 km-re található, jelen állás szerint pedig már 80%-ban kész, az aszfaltozást idén júniusra fejezik be.

A pálya rendelkezni fog a szükséges FIA-licenccel, ami az F1-es nagydíj rendezéséhez kell.

A Finn Nagydíj megvalósulásával először lenne skandináv verseny a naptárban az 1978-as Svéd Nagydíj óta, akkor Anderstorpban rendeztek zsinórban hat futamot 1973 és 1978 között, azóta azonban elkerülte a száguldó cirkusz az északi országokat.