Vágólapra másolva!
A Forma-1-ben az idén debütáló George Russell szerint az emberek téves képet alkotnak Lewis Hamiltonról, aki a valóságban a „belét is kidolgozza” a sikerért.

A Williams idei pilótapárosa mintapéldája lehetne a rutin és a fiatalság ötvözésének. A grove-i istálló egyik autójában az újoncidényére készülő Forma-2-es bajnok George Russell, a másikban a visszatérő veterán Robert Kubica foglalhat helyet. A 20 éves brit pilóta ráadásul nem akárkitől, hanem egyenesen Lewis Hamiltontól igyekezett ellesni az utóbbi években a Mercedesnél a szakma csínját-bínját, míg Kubica sok-sok éves tapasztalatára támaszkodhat. Ezzel együtt bizonyos szempontból az egyszeres futamgyőztes lengyel is újoncként tekint saját magáta.

Russell (jobb szélen) a Mercedes teljes jogú tagja volt, a győzelmi ünnepléseken is részt vett Forrás: Picture-Alliance/AFP

Russell a Mercedes harmadik számú pilótájaként a lehető legjobb csapatnál, az utóbbi években mindent megnyerő Mercedesnél tanulhatott bele az F1 működésébe, nem mellesleg pedig testközelből figyelhette az ötszörös világbajnok Lewis Hamilton ténykedését. A címvédőről sokakban az a kép él, hogy pusztán veleszületett képességei miatt uralja jelenleg a száguldó cirkuszt, és celebeket megszégyenítő életvitele nélkül még jobb teljesítményt nyújthatna.

Russell szerint ez a nézőpont távolabb nem is állhatna a valóságtól.

„Megoszlanak a vélemények Lewis elkötelezettségét illetően. Különböző dolgokkal foglalkozik [a pályán kívül], hihetetlenül tehetséges is,

– nyilatkozta a Williams újonca az Autosportnak.

Hamilton több tekintetben is példát mutatott fiatal honfitársának Forrás: DPPI/Florent Gooden

Russell elmondása szerint neki is felnyitotta a szemét Hamilton, aki megmutatta, hogy az F1-ben bizony nem elég a tehetség, aki nem dolgozik meg a sikerért, az nem tud nyerni.

Szerintem ez olyasmi, amiben fejlődött, ahogy idősebb lett. Nem mehet ki a pályára és hagyatkozhat csak a saját sebességére, mert ha az autó nem a megfelelően működik, az embernek képesnek kell lennie a helyes irányba terelni a csapatot. Meggyőződésem, hogy az utóbbi években ő éppen ezt tette."

Bármilyen furán is hangzik, Hamilton a pályán kívüli viselkedésével is példát mutatott a Williams versenyzőjének azzal, ahogyan a szponzorokkal bánik.

„Minden területen szeretnék kitűnni. Ha az ember világbajnok akar lenni, nem hagyatkozhat és koncentrálhat kizárólag a pályán mutatott tempójára – mondta Russell. – Az F1 sokkal többről szól, az ember márkákat képvisel, vannak szponzorai, akik segítik a versenyzésben. Valamit vissza is kell adni nekik, hogy segítsenek az autó fejlesztésében. Ez egy teljes csomag, Lewis pedig nagyon jól kezeli ezt. Amit a pályán mutat, az éppen annyira jó, mint amit azon kívül, mindenki vele akar találkozni és beszélni. Megadja az embereknek, amit kérnek tőle."

Két újonca lesz a Williamsnek?

A 34 éves Robert Kubica távolról sem nevezhető zöldfülű kezdőnek, csak a száguldó cirkuszban négy és fél szezont húzott már le, mielőtt 2011-es ralibalesete megakasztotta a karrierjét. Az idén visszatérő lengyel pilóta ennek ellenére nem érzi úgy, hogy rutinos rókaként vág neki az idei szezonnak.

Kubica tisztában van vele, hogy nem lesz könnyű a visszatérés Forrás: NurPhoto/Xavier Bonilla

„Ausztráliában inkább olyan leszek, mint egy újonc, nem pedig valaki, aki már öt szezont versenyzett a Forma-1-ben – mondta az Autosportnak. – Ennek az oka, hogy az F1 sokat változott, mindig is változik.

Keményen kell majd dolgoznom, és várom már a kihívást, valamint azt is, hogy ugyanolyan természetesen vezessek, mint a múltban, amikor gyakran ültem az autóban, kb 10 naponta vezettem. Mindennek annyira természetesnek kell lennie, amennyire csak lehet."

A természetesség visszanyerésében azért segíthet a tapasztalat Kubicának, aki legalább az újoncokra gyakran jellemző megilletődöttséggel nem kell szembesüljön, hiszen tökéletesen tisztában van vele, hogy mi kell a sikerhez.

„Ami segít, hogy olyan magas szinten űztem ezt a sportágat, így megtapasztaltam, hogy mit jelent F1-es pilótának lenni, és mit jelent a legjobbak ellen versenyezni. Remélem, hogy ez a tapasztalat segít eljutni arra a szintre, ahova szeretnék. Ez a célom. Két lábbal állok a földön, tudom, hogy sportszempontból nagy kihívással nézek szembe. Az F1-ben lenni a 20 versenyző egyikeként nagy megtiszteltetés, ugyanakkor kemény munka is. Csak a saját munkámmal törődök, mert mindig lesznek, akik ítélkeznek."