Társoldalunk:

Szimulátoros mentora megvédte Verstappent

2019.01.21. 09:23

Max Verstappen nemrég azzal került a figyelem középpontjába, hogy szándékosan kilökte két vetélytársát is az iRacing online bajnokságban. Csapattársa és mentora szerint azonban olykor nehéz megállni ezt, mert az ellenfelek utaznak a Red Bull versenyzőjére.

Max Verstappenről köztudott, hogy imád online szimulátoros bajnokságokban versenyezni, az utóbbi időben azonban elsősorban nem az eredményei, hanem az ott, egészen pontosan az iRacing online bajnokságban bemutatott ámokfutása keltett feltűnést. A Red Bull holland versenyzőjéről két videó is megjelent, mindkettőn egy szabadedzésen szándékosan kilökte az ellenfelét, ami a virtuális versenyzésben is kirívó fegyelmezetlenség. Verstappen régóta tagja a Team Redline szimulátoros csapatnak, amelynek menedzsere, egyben a holland pilóta barátja megvédte az energiaitalosok pilótáját, mondván, különösen nehéz dolga van, mert mindenki rá utazik.

A valódi versenyzésben is hasznosíthatja az online tapasztalatokatForrás: AFP/Pedro Pardo

Volt már olyan, hogy valakit kitiltottak az iRacing versenyeiről, mert szándékosan szabotált másokat, Atze Kerkhof, a Team Redline menedzsere és elit szimulátorversenyzője azonban elnéző Verstappen olykori elborulásaival.

Kerkhof elmondta, hogy mindig akadnak olyanok, akik bevárják Verstappent és tönkreteszik a körét, mert harcolni akarnak vele a pályán.

„Ilyenkor jönnek ezek az őrült helyzetek, és ideje szervert váltani. Az ember ilyen dolgokat vonz, ha Forma-1-es pilóta” – mondta Kerkhof az Autosportnak.Időről időre én is kilökök ezt-azt a pályáról, amikor valaki nagyon idegesítő és elegem lesz belőle. Amikor azonban Max csinál ilyet, annak rögtön nagy lesz a visszhangja."

Kerkhof szerint a kiragadott incidensek helyett jóval figyelemreméltóbb Verstappen virtuális pályákon mutatott teljesítménye.

Verstappen Charlotte-ban futott köre Kerkhof szerint nem evilágról való

Nemrég körrekordot futott egy Dallara Forma-3-as autóval a Charlotte Rovalon, a szimulátorban mutatott tökéletes vezetése pedig magyarázattal szolgálhat arra, hogy Daniel Ricciardónak tavaly miért nem volt már esélye sem ellene az időmérős párharcban. „Néha az ember fut egy kört, azt hiszi, hogy tökéletes, majd jön Max, és 3 tizeddel gyorsabbat megy. Hogy hol talál időt, az mindenkinek rejtély. Nagyon kis részletekről van szó. A kormányszög, ahogy csúsztatja az autót és a fékkel fordítja, ahogy levált. Nagyon kis dolgokkal éri el a különbséget. Valószínűleg a tény, ahogy képes az autót finomhangolni, volt az oka, hogy Daniel Ricciardo, a korábbi csapattársa, akit teljesen megsemmisített tavaly az időmérőkön annyira frusztrálttá vált. Amit Max csinál, azt szinte lehetetlen utánozni, annyira tökéletesen vezet."

Ricciardo ellen is hasznosította a szimulátorban szerzett tudástForrás: The Yomiuri Shimbun

Noha a végletekig valósághű, sok tekintetben a szimulátorozás még mindig távol áll a valóságtól, egy dologban azonban nem. A beállítások megtalálásának módszere, és az autó finomhangolásával töltött sziszifuszi munka ott is ugyanazt jelenti.

Kerkhof, aki az MP Motorsportnál mérnökként is dolgozik, valamint formaautó-versenyzőket edz szimulátorban, napi több órát tölt Verstappennel az autó beállításának megtalálásával, amit szerinte a holland egyfajta edzésmódszernek is használ.

Ezzel együtt persze a vezetés az, ami a leginkább kiemeli őt a többiek közül. Kifogástalanul vezet, a harmadik körében már képes olyan időt futni, amit nekem egy egész edzésbe és rengeteg kemény munkába telik elérni. Nagyon nehéz tartani vele a lépést, természetesen hihetetlenül versenyképes. Amint valaki megjavítja az idejét, még keményebben dolgozik, hogy újra az övé legyen a világcsúcs."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK