Mazepin tesztprogramot teljesít a Mercedesszel

Nyikita Mazepin, Force India
MAZEPIN Nikita (rus), development driver Force India F1 VJM11, portrait during Formula 1 winter tests 2018 at Barcelona, Spain from February 26 to March 01 - Photo Florent Gooden / DPPI
Vágólapra másolva!
A Force India istállót tavaly sikertelenül megvásárolni próbáló Dmitrij Mazepin fia, Nyikita Mazepin Forma-2-es kötelezettségei mellett a Mercedes 2017-es autójával fog tesztelni az idén.

A tavaly a GP3-as bajnokság második helyén végző, az idén az ART Grand Prix színeiben a Forma-2-ben versenyző orosz Nyikita Mazepin átfogó tesztprogramot teljesít az idén a Mercedesszel. A 19 éves pilóta a világbajnok istálló 2017-es, W08-as kódjelű autóját fogja használni, arra ugyanis nem vonatkoznak a szigorú korlátozások. Mazepin édesapja, Dmitrij volt az, aki tavaly megpróbálta megvásárolni a Force Indiát, de végül alulmaradt a Lawrence Stroll vezette konzorciummal szemben.

Mazepin tavalyig a Force India fejlesztőpilótája volt Forrás: DPPI/Florent Gooden

A GP3-ban tavaly négy győzelmet arató, mellette a Force India fejlesztőpilótájaként tevékenykedő versenyző az Autosport értesülései szerint

12 napot tesztelhet az idén a Mercedes W08-cal, a csapat 2017-es F1-es autójával.

Mindezt azért teheti meg, mert a kétszer négynapos szezon előtti, a kétszer kétnapos szezonközi, valamint a szezonzáró utáni gumitesztre vonatkozó korlátozás már nem vonatkozik a legfeljebb két évnél régebbi autókra.

Ennélfogva

az idei évben már lehet az FIA által jóváhagyott teszteket szervezni 2017-es, 2016-os, illetve 2015-ös gépekkel.

Mazepin szempontjából a 2017-es év a lényeges, így ugyanis lehetősége van rá, hogy az új, nagyobb leszorítóerős aerodinamikai szabályok szerint épített autóval körözzön.

Mazepin a tavalyi hungaroringi teszten Forrás: Hungaroring

Hasonló tesztprogramot bonyolított le a Williams Lance Stroll-lal 2016-ban, a kanadai azonban némileg hátrányban volt, hiszen a grove-iak 2014-es autóját használhatta, ami csak részben tudta felkészíteni a 2017-es szezonra. Jóllehet, akkor még a többi versenyző sem vezette az új, nagyobb leszorítóerőt generáló autókat.

Hasonlóság Stroll és Mazepin között, hogy mindkettejüket milliárdos édesapjuk támogatja, akik még keresztezték is egymás útját, mindketten pályáztak ugyanis az azóta Racing Pointtá átnevezett Force India megvásárálására.

Végül Lawrence Stroll járt sikerrel, Dmitrij Mazepin azonban később megtámadta az ügyletet.

A szabályok azt is kimondják, hogy Mazepinnek a 2017-es szabályokkal teljesen megegyező autót kell majd vezetnie, a Mercedes tehát nem trükközhet azzal, hogy idei fejlesztéseket próbál ki a teszteken.

A gumikkal sem tudnak előnybe kerülni, az autón ugyanis külön erre a célra gyártott abroncsok lesznek. Az Autosport szerint Mazepinnek a tesztprogram ellenére nincs hivatalos pozíciója a Mercedesnél, amelynek továbbra is Esteban Ocon és George Russel a két juniorpilótája. Ocon ezzel együtt a helyszínről segítheti az oroszt, aki korábban 8 napot már tesztelt a Force Indiánál, nem a nulláról indul tehát. Hogy pontosan mikor és hol bonyolítják le a teszteket, egyelőre nem ismert.