Ecclestone nem akarja végignézni, ahogy a Liberty tönkreteszi az F1-et

Forma-1, Bernie Ecclestone
26 January 2019, Austria, Kitzbühel: The entrepreneur Bernie Ecclestone sits in a snowmobile at the finish of the Kitz Charity Trophy. The Kitz Charity Trophy takes place every year during the Hahnenkamm Race, which collects money for mountain farmers in need in Tyrol and South Tyrol. Photo: Felix Hörhager/dpa
Vágólapra másolva!
Bernie Ecclestone soha nem az önzetlen segítőkészségéről volt híres, valószínűleg most sem puszta jóindulatból tette, mégis felajánlotta a segítségét a Liberty Mediának a versenyrendezőkkel kialakult nézeteltérés megoldására.

Az egyelőre még félig-meddig téli álmát alvó Forma-1 elmúlt napok beli slágertémája volt, hogy a Liberty Media a Johnwallstreet.com információi alapján részben vagy egészben szabadulni kíván a száguldó cirkusztól. Ezzel gyanúsan eg yidőben az F1-es nagydíjrendezők nagy részét tömörítő FOPA közleményben kritizálta a kereskedelmi jogok birtokosát, mondván több szempontból is aggasztó irányba halad a vezetésével a sportág. Többen a Liberty által az első pillanatban félreállított korábbi ügyvezetőt, Bernie Ecclestone-t sejtik mindkét akció mögött. A 88 éves üzletember először szólalt meg a helyzet fokozódása óta, és elmondta, szívesen segít elsimítani a nézeteltéréseket, csak kérni kell rá.

Sokan azt sejtik, hogy Ecclestone vissza akarja szerezni az F1-et a Libertytől Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Felix Hörhager

Ecclestone elsődleges motivációja a meg nem erősített pletykák alapján az lehet, hogy amennyiben a Liberty valóban belebukik a Forma-1-es reformokba, és meg akar szabadulni a száguldó cirkusztól, egy huszárvágással visszavásárolja azt. Mindenesetre

sokatmondó, hogy Ecclestone egyből felajánlotta a sokak szerint pont általa kirobbantott vitában a bíró szerepét,

egyúttal fellelhető cinizmussal megjegyezte, az F1 tiszteletbeli elnökeként aligha cselekedhet önállóan a kérdésben. „Ha az emberek azt mondják, hogy nekem is részt kellene vennem [a tárgyalásokban], az az ő dolguk – nyilatkozta a Daily Mailnek. – Én a cég alkalmazottja vagyok, azt fogom tenni, amit mondanak.

A promóterek Liberty Mediának címzett közleménye óta a felek találkoztak Londonban, a Daily Mail értesülései szerint Chase Careyt pedig láthatóan rosszul érintette a nyilvános támadás, hosszú, érzelemdús beszéddel kezdte a találkozót, amelyben arra kérte a szervezőket, hogy legközelebb próbálják meg a nyilvánosság bevonása nélkül jelezni az aggodalmaikat, majd biztosította őket, hogy nyitott arra, hogy közösen megoldást találjanak.

Chase Careyt a hírek szerint megrendítette a Liberty elleni nyilvános kirohanás Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Stuart Pringle, az év végén lejáró szerződésű silverstone-i pálya igazgatója a megbeszélés után pozitívan nyilatkozott a Reutersnek. „Sajnálatos, hogy így volt, de szükségét éreztük, hogy kiadjunk egy ilyen közleményt, ami valójában egy nagyon pozitív párbeszédet eredményezett, mindannyian pozitívak vagyunk, hogy sikerül jelentős előrelépést elérni."

Az oroszok után a mexikóiak is kiálltak a Liberty mellett

A FOPA közleménye után az Orosz Nagydíj szervezői gyorsan jelezték, hogy teljesen „értelmetlennek" tartják a 16 promóter kirohanását, szerintük a Liberty már egyébként is dolgozik a problémák megoldásán. Az oroszok után a mexikói verseny szervezői is úgy érezték, hogy közleményben kell elhatárolódniuk a FOPA-tól,

ami azért is érdekes, mert a promóterek szövetsége által képviselt 16 szervezőbe ők is beletartoznak, a FOPA tehát eredetileg az ő álláspontjukat is tolmácsolta.

„Ki szeretnénk fejezni a szimpátiánkat a többi ország promóterei felé, megértjük, hogy minden ország és verseny más. Ehhez hozzátéve, a mexikói verseny promótere üdvözli a folyamatban levő együttműködést és jó kapcsolatot a többi promóterrel.”

A mexikói verseny szerződése is lejár az idei év végén Forrás: AFP/2018 Getty Images/Mark Thompson

„Ugyanakkor a Mexikói Nagydíj nem vett részt a bizonyos ülésen, elismeri a munkát, amit az F1 új tulajdonosai a promóterek követelményeinek és aggodalmainak megértéséért tesznek, ugyanúgy, ahogy ezt megteszik a szurkolók esetében is. A Mexikói Nagydíj promótere felismeri, hogy az F1 új vezetése meghallgatta és megértette az aggodalmait, mindkét fél nagyon szorosan együtt dolgozik.

A mexikói promóter és az F1 négyszemközt folytatja a tárgyalásokat a mexikói verseny szerződésének megújításáról."