Vágólapra másolva!
Az idei verseny még biztonságban van, de a népszerű futam jövője ködbe burkolódzik. Európában is lázadnak a promóterek.

A tavalyi kormányváltás után megvonják az állami támogatást az F1-es Mexikói Nagydíjtól, jelentette be az El Financiero hasábjain Claudia Sheinbaum, Mexikóváros polgármestere. Elárulta, évente kb. 5,8 milliárd forint értékű mexikói pesót fordítanak a nagydíj finanszírozására, ehelyett inkább vasútfejlesztésre költenének a továbbiakban.

Sheinbaum leszögezte, hogy ez az idei nagydíj megrendezésére nincs hatással, a 2015-ös szezonra visszahozott Mexikói Nagydíj jövőjének azonban biztosan nem tesz jót a döntés, már csak azért sem, mert 2020-ra már nincs érvényes szerződésük, ahogy négy másik helyszínnek sem. A Racefans megkeresésére a pálya vezetése nem kommentálta a helyzetet.

Hatalmas az érdeklődés Mexikóvárosban Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

A pénzügyi követelmények már régóta éket vertek az F1 jogtulajdonosa és a promóterek közé, a versenyeket rendező vállalatok egyre kevésbé tudják előteremteni a folyamatosan emelkedő jogdíjakat. Monza legutóbbi szerződéshosszabbítása még Bernie Ecclestone idején több évig húzódó téma volt, és a pálya igazgatója, Angelo Sticchi Damiani szerint nem fenntartható a helyzetük.

– nyilatkozta a Corriere dello Sportnak. – Ez az összes nagydíjat érintő probléma. A Liberty Media elvárásai sajnos még a korábbiaknál is nagyobbak, és ez lehetetlen. Meg kell győznünk őket arról, hogy Monza pótolhatatlan értékű a világbajnokság számára, és azt akarjuk, hogy ezt felismerjék” – tette hozzá.

Monza is kihagyhatatlan helyszín, legalábbis annak kellene lennie Forrás: DPPI/Florent Gooden

A napokban összesen 16 promóter, köztük a Magyar Nagydíjat rendező Hungaroring is kiáltványban adta a Liberty Media vezetőségének tudtára az elégedetlenségüket, de Stuart Pringle, Silverstone ügyvezetője a BBC-nek azt mondta, „minden jel arra mutat, hogy vették a lapot” a Liberty Mediánál.

– mondta a közlemény megjelenése után tartott egyeztetésről. Silverstone mellett a Hockenheimring és Mexikóváros sem rendelkezik szerződéssel a 2020-as szezonra, a vietnami Hanoiban viszont utcai versenyt rendeznek.